astro zdaveИма болести и физически пороци, които не се четат в астрологичната карта. Това са наследствените болести. Астрологията позволява да се видят уязвимите места на организма от гледна точка на жизнеспособността му, съпротивляемостта и устойчивостта му към един или друг риск. Астрологът, който си е поставил за задача да покаже слабите места на човешкия организъм, разполага за това с няколко „ключа“ за разшифроване, които е длъжен да използва едновременно, съчетавайки ги и наслагвайки ги един върху друг, за да построи своята хипотеза.
Изследвайки здравето, необходимо е да се обърне първостепенно внимание на три важни фактора, оказващи влияние върху него: Слънцето – представлява жизнеспособността, даже и самият живот; Асцендентът, който се намира в аналогия с тялото на човека и неговото поведение; накрая VI-ти дом, отговарящ за текущото ежедневно състояние на здравето. Ако в XII-ти дом се намира една или няколко планети, това също трябва да се отчете, доколкото това се намира в унисон с изпитанията сполетели собственика на картата.
Знаците, в които се намират Слънцето и Асцендента, ще говорят за степента на жизнеспособност и за най-уязвимите места. Знакът, в който се намира куспидата на VI-ти дом, ни дава допълнителни указания за това, какви слабости на организма се проявяват ежедневно или достатъчно често. Аналогични указания дават местоположението на планетите – господари на VI-ти дом.
По-надолу ние ще дадем списък със знаците в Зодиака и тяхното влияние върху здравето.
Овен: притежава силна жизнеспособност, като в същото време има склонност към неразумно прахосване на силите си. Уязвимото място е главата. Повишена вероятност от сътресение на мозъка, мигрена, а също и разстройство от нервно-психичен характер. Наблюдава се предразположеност към възпалителни процеси.
Телец: притежава значителна съпротивляемост, но обръща малко внимание на здравето си, поради което болестите могат да предизвикат сериозни усложнения. Уязвимите места са- ухото, горлото, носът. Предразположеност към ангини, ларингити и др. Нерядко родените под този знак страдат от заболявания свързани с нарушение на отделителните функции: те страшно много се „запасяват“, което напълно съответства на тяхната натура – да прибират всичко, да се запасяват - (от тук излишно количество холестерол, пикочна киселина, разстройство на черния дроб и др.).
Близнаци: когато организмът се съпротивлява на болестта, основното натоварване отива върху нервната система. Уязвими места – нервна система, дихателни органи. По-уязвими от другите органи са белия дроб и бронхите.
Рак: за нормалната му жизненост на него му е необходим пълноценен отдих – продължителен сън и регулиран начин на живот. Уязвими места – стомах и по-точно целия храносмилателен тракт, при жените – гърдите. Тези заболявания като правило се проявяват в трудни моменти от живота във вид на нарушен апетит или обратното – в неумерено хранене. За родените под знака Рак е характерна склонност към соматичното.
Лъв: изключителна съпротивляемост. Слаби места — сърце, гръбначен стълб, зрение. Учестено сърцебиене, в напреднала възраст – сърдечни пристъпи, болки в гърба и в шията, очни заболявания.
Дева: съпротивляемостта им е слаба, като родените под този знак доста често са хипохондрици, а физическото натоварване се отразява на здравето им. Уязвими места — нервна система и черва, спастични прояви, колити и др. Заболяванията могат да ангажират и други органи; ако нищо в картата не говори за слабост в този план, то като правило говорим за прояви от чисто психичен характер, за които е необходим лекар-психотерапевт.
Везни: недостиг на жизнена сила и съпротивляемост. Нерядко има страх от болест. Слаби места — бъбреци и поясна област; има предразположеност към инфекции в пикочо-половата система.
Скорпион: добра съпротивляемост, негледайки на недостатъците в здравето. Необходим е пълноценен сън. Слабо място – половите органи. Предразположеност към инфекции, а също и към психосоматични разстройства, свързани с чувството на сексуална вина. При жените нерядко гинекологични операции.
Стрелец: добра съпротивляемост, силата на собственото здраве се преоценява. Слабите места — бедра, областта на таза. Това нерядко довежда до ишиас или костни травми в тази зона /счупвания/. Също има и предразположеност към заболявания на черния дроб.
Козирог: доволно висока съпротивляемост, ако владетеля на картата води достатъчно разумен начин на живот и следи за здравословното си хранене. Слаби места — кости, стави, кожа, зъби. Предразположеност към ревматизъм, простуди, кожни алергии.
Водолей: съпротивляемостта е незначителна. Традиционно слаби места за Водолеите са коленете и глезените, а преди всичко – кръвообращението. Много чести анемии, нарушение на състава на кръвта, вирусни заболявания.
Риби: съпротивляемостта е средна. Склонност към соматични явления, които могат да се съсредоточат във всеки орган. Слаби места – кисти. Заболявания на лимфната система.
Планетите също така имат връзка със слабостта на един или друг орган и могат да говорят за особен „тип“ заболявания.
Слънцето съответства на сърцето, на живота — както и знака Лъв.
Луната играе съвършено особена роля, и това ни заставя да прибягваме към помощта на кондиционалната астрология. По тази методика Луната представлява «човека в неговата цялостност». По този начин тя определя общото равновесие в организма, а също и здравето в детската възраст.
Меркурий съответства на движението и обмяната, а отговаря за системата на дишането, като знака Близнаци.
Венера се намира във връзка с така наречените венерически заболявания и заболяванията, които се предават по полов път. Венера също така е свързана и със заболявания на бъбреците.
Марс е свързан с мускулната система. Марс оказва влияние на възпалителните процеси и травматизма.
Юпитер има отношение към всички болести, свързани с превишаване, на каквото и да било.
Сатурн намалява съпротивляемостта и отслабва организма във всички сфери. Създава предразположеност към простудни заболявания и заболявания на ставите. Той е показател за недостик на минерални соли и калций.
Уран често провокира острите и внезапни болести, а също и нещастните случаи.
Нептун е свързан с болести, които трудно се поддават на диагностика: вируси, отравяния, някои алергии и особено за психически разстройства.
Плутон говори за болести, които се развиват бавно и незабележимо.
Обърнете внимание: какъвто и да е характерът на планетите и техните аспекти, те оказват своето влияние, ако са разположени в VI-ти дом, в XII-ти дом (хоспитализация) или когато те са господари в един от тези домове или на Асцендента.
Периодите в живота, когато здравето в голяма степен е в опасност, може да се определи с помощта на транзитите – относно някои „слаби места“ човек може и да не подозира с години, докато болестта не засегне човека при някой особено пагубен транзит на планета. В този смисъл най-отчетливите елементи, позволяващи да се изяви опасността ще бъдат: Сатурн, благодарение на неговото общо „обезжизненостяващо“ въздействие, планетата господар на VI-ти дом и Асцендента и като вторичен фактор планетата господар на XII-ти дом. Точките, в които следва да търсим проблемите със здравето – това са Асцендента, Слънцето, Луната, планетата господар на VI-ти дом или планетата, намираща се в този дом.
В тази статия говорим преди всичко за физическото здраве.
Здравето на собственика на наталната карта в която в VI-ти дом има стелиум от т.нар. „злосторни“ планети – Марс, Сатурн, Уран, Нептун, Плутон – стелиума е между тях самите или са включени и светилата, е подложен /собственика на картата/ на повишен риск, особено ако общият характер на картата свидетелства за слабост, ранимост на здравето.
Неблагоприятните съединения на планети в XII-ти дом често означават болести, нуждаещи се от изолация, продължително лечение или хоспитализация. Ако в този дом присъстват Уран и Марс, то това говори за повишена вероятност от хирургическа намеса.

 

1ovenОвен
Девизът е – екстравагантност. Горещата храна, с която той угощава своите гости, се изнася тържествено на големи подноси. Преди да ги сложи на масата, Овенът замръзва в очакване на аплодисменти, или най-малкото от гръмки похвали.
Какво да ядете?
Овенът, както никой друг, трябва да се придържа към правилното рационално хранене.

2telezz

Слабите места в организма са гърлото, пикочните пътища и щитовидната жлеза. Телецът лесно се простудява.
За него увеличението на лимфните възли и ангината не са рядкост, а от тук вече е много близо до заболяване на сърцето. В обмяната на веществата при Телеца е изразен процесът на усвоение, а понеже той много обича да си похапва – има реална опасност от излишни килограми.
Първото, което е нужно на Телеца –

1oven

Слаби места в организма кръво-снабдяване на главата, централна нервна система и бъбреци.
Енергичния Овен губи много енергия и се нуждае от калорична храна, съдържаща достатъчно фосфор основното звено в енергийния баланс на организма. За активизиране на окислително-възстановителните процеси и подобряване на усвояването на желязото (помним за кръвоснабдяването!) на него му е нужно да приема

4rack

Слабите места в организма на Рака са храно-смилателната система и лимфо-образуването, особено в гърдите. Високата мнителност и удивителната способност да ги влече към храна, която е особено вредна за тях, прави строгата дисциплина в спазването на диета, много важна за Рака.
Следва да се избягват продукти, предизвикващи ферментация или усещане за парене в стомаха. Спиртните напитки и бирата са нежелателни,

3bliznachi

Слабите места в организма са върха на белия дроб, нервната система, мускулите, ключицата и рамото. При Близнаците има вроден инстинкт към всичко полезно в храненето. На тях им е достатъчно да се вслушат в сигналите на своя организъм, за да не правят сериозни грешки в храненето. На Близнаците се препоръчва богата на енергия храна, но не за сметка на мазнините и въглехидратите. Добре е да избягвате сладките и мазни храни.

6deva

Слабото место на Девите са червата, върху работата на които заедно с качеството на храната, влияние оказва и
психическото състояние. За този знак е особено важна диетата и добрите навици. Природно рационални Девите, рано или късно стигат до избор на правилна диета за себе си. За Девите е полезно вегетарианството. Зеленчуците – варени, но не преварени, зърнени, макаронени изделия – те трябва да са състава на основата на диетата.

5leo

Слабите места в организма са сърцето, големите кръвоносни съдове, гръбначния мозък, щитовидната жлеза.
Лъвът си позволява излишества в храненето си и затова е длъжен да следи за своите килограми. Той се нуждае от диета богата на белтъчини, но бедна на въглехидрати и нишестета. Налага му се да избягва всички продукти, които довеждат до отлагане на холестеролни плаки по стените на съдовете, като на първо място това са мазните,

8skorpio

Скорпион е възприемчив към инфекции, и те преди всичко атакуват гърлото и пикочополовата система. Това особено касае жените. Диетата на Скорпиона трябва да бъде ориентирана на първо място към повишаване на защитните свойства на кръвта, която е в пряка зависимост от нейната чистота, знаем, че в кръвта има продукти от распада на процесите на обмяната на веществата. Скорпионът трябва да спазва умереност в яденето и пиенето,

7vezni

Слабото място в организма им са бъбреците, разстройство на функциите на отделянето, дето-ксикацията
отделяне на шлаки и соли. Лошото отделяне се отразява на състоянието на кожата. Стратегията на хранене трябва да бъде – да не претоварва организма – особено с мазни и сладки храни. Сладкото понижава имунитета. Имате склонност към инфекции, които особено при жените, тенденцията е да гнезди в бъбречните

10kozirog

Този тип физическа конституция се отличава с обща вялост в процесите на обмяната, което външно се изразява в нарушение стабилността на колоидните системи в организма и извеждане на отделените от тях твърди частици. Предизвиква дразнещо триене на ставите и често това става център за образуването на камъни. В ежедневието тези процеси неправилно се наричат отлагане на соли. Стратегията на хранене

9strelez

Слабите места на организма са черния дроб, кръвоносната и нервната системи. Задачата е диетата да не
вреди на черния дроб и да укрепва стените на кръвоносните съдове, избягвайки всичко, което ще доведе до спазми. Доколкото Стрелецът обича да похапва, началото на правилното хранене е да започне с умереност, да ограничи животинската храна, мазните животински продукти да замени с растителни,

12ribi

В обменните процеси при Рибите слабо звено се явява дето-ксикацията и извеждането на шлаките. Затова Рибите
по-често от другите получават хранителни отравяния. Препоръчва се намалена употреба на месо, особено от тъмните видове и захар. Може да се стигне до усложнения от излишно количество изпити течности. Най-добре е да се откажете от всичко пържено, сосовете, съдържащи животински мазнини и люти подправки.

11vodolei

Организмът на Водолея е предра-зположен към лоша циркулация на кръвта и неустойчиво функциониране на хормоналните системи, обслужващ централната нервна система. Диетата се изгражда като направление за профилактика на нарушеното кръвообращение и разстройството на нервната система. Особено внимателно е нужно да се погрижите за чистотата на кръвта, незабавно да се реагира