Овен Телец Близнаци Рак Лъв Дева Везни Скорпион Стрелец Козирог Водолей Риби

ofisЗа удобство на деловата работа офисите се делят на категории, а има ли значение зодията на шефа?


Офисът на Овена
Вярно е, че в кабинета на Овена цари хаос. За Овена това е нормално, защото не се задържа много в офиса си. Овенът обича да е навън и да върши нещо, дори това да е само в кабинета на някой друг. Листове, папки, чаши за кафе и чанти за документи безразборно лежат на неочаквани места и когато тази важна папка, която трябва да бъде представена на събранието на управителния съвет след две минути, „липсва", Овенът мениджър се превръща в ужасяваща, макар и забавна, гледка на човек, който се разстройва до пълно отчаяние. Това е един от случаите, в които Овенът мениджър има нужда някой „да се грижи" за него.
Вероятно декорацията на кабинета на Овена ще е скромна, сякаш токущо се е пренесъл, тъй като Овните никога не знаят кога отново ще се изнесат. Работното място на Овена е преходно той винаги е на път към нещо по-голямо и по-хубаво. Обаче бюрото му е голямо на него трябва да се съберат максимум предмети с минимум ред, а и столът му е много голям. Има вероятност столът да е модерен, с висока облегалка, от черна кожа и въртящ се модел с облегалки за ръцете, като трябва да изглежда по-голям от стола на който и да е колега от същия етаж, с едно възможно изключение, на Лъва. За Овена столът в кабинета въплъщава престижа и силата това е стол на властта, от който се взимат важни решения.
Овните изпитват страх от затворени помещения и всякакви затворени пространства, те обичат големите отворени прозорци и простора ако не го получат, имат невероятната способност да създават пространство за сметка на по-малко доминиращите индивиди. Овните са ужасът за отворения тип офис. Украшенията по стените са минимални, но е вероятно кабинетът на Овена да бъде пълен с предмети и илюстрации, които подчертават индивидуалността му собствена снимка с водещи корейски бизнесмени, спортен трофей, жартиера на млада дама (ако става дума за мъж Овен) или символични мъжки долни гащи (ако става дума за преуспяваща жена Овен, която е изпълнителен директор). Ако ви предстои да посетите кабинета на Овен, може да се наложи да си вземете стола.


2telezz

Офисът на Телеца
Обстановката е консервативна, но уютна, с малко признаци за екстравагантност или нефункционална мебелировка. Има ниска и здрава грубовата мебел, за предпочитане от дърво, елегантна със своята простота. Столът осигурява удобство - високотехнологичната, претенциозна кабинетна мебелировка не е по вкуса на Телеца. Много е вероятно да има диван. Краткият сън след добре заслужения обед и висококачественото ароматно бордо дават енергия на Телеца за предстоящия следобед. Диванът също така е основен елемент в психоанализата - системата, която е въведена от Телеца Зигмунд Фройд (с типичния за Телците специален интерес към ходенето по голяма нужда).
Цветовете са убити и атмосферата е тиха и тържествена. Снимките на съпруга (съпругата) и децата са на бюрото. Посетителят е поканен да се чувства като у дома си и за разлика от посещението в кабинета на Овена няма да ви се наложи сами да си носите стол. Столовете за гости са само един или два, тъй като Телците не обичат да имат прекалено много посетители наведнъж или в един ден. Вероятно ще има маса „Е, тука сме, за да работим, в края на краищата" - но винаги ще се сервира следобеден чай


3bliznachi

Офисът на Близнаците
Близнаците имат неспокоен дух и постоянно търсят нови развлечения, затова често в офиса им има високотехнологична мебел от типа „направи си сам" (те обичат да сглобяват нещата), която лесно може да се премести, когато сменят кабинета. Близнаците обичат да си сменят кабинета различната гледка, новото пространство и непознатата среда всичко това е допълнителен стимул за свръх активния мозък на Близнаците.
Най-важната част от обзавеждането на кабинета на Близнака мениджър е телефонът, наред с многобройните телефонни аксесоари - пейджър, мобилен телефон, електронен бележник и всичко останало от Япония или Южна Корея в областта на комуникационните технологии. Ако искате да знаете коя е последната мода на електронни офис уреди, надникнете в кабинета на Близнака мениджър. (Рядко ще го откриете в офиса му, но поне може да разгледате обстановката.) Офис телефон с памет за 20 телефонни номер не е подходящ за Близнаците, защото те познават много хора и имат контакти навсякъде. Един телефон е съвсем недостатъчен Близнаците мениджъри са способни да водят поне три телефонни разговора едновременно, докато диктуват писмо на диктофона си и избиват хиляди странни извънземни на някоя електронна игра.
Чашата за кафе в офиса на Близнака (чаят е прекалено успокояващ за препускащия мозък на Близнаците) е украсена с абстрактен, но леко неприличен шеговит мотив. Винаги под ръка е цяла редица от такива чаши, защото посетителите влизат и излизат от офиса на Близнаците със същата спокойна фамилиарност, с която посещават автобусната спирка.
Изобилието от часовници и уреди за измерване на времето в офиса на Близнаците не са достатъчни, за да въведат чувството за планирана дисциплина в техния живот. Близнаците живеят според собствена представа за времето - най-вече „времето за сън" - това е концепция, която те трудно могат да разберат. Робърт Максуел в имал кушетка за пренощуване в офиса си за заседанията, продьлжаващи през цялата нощ. По-скромните Близнаци директори държат спални чували под бюрото си


4rack

Офисът на Рака
Възможно е това да е най-уютният офис в цялата сграда. На това място котката на компанията идва да си почине след нощта, прекарана в гонене на мишки. Тук няма много нови неща бюрото и столът имат твърде износен вид, а столът за посетители е голям и удобен, за да накара гостът да се почувства у дома си.
Ако се огледате наоколо, ще забележите странен асортимент от предмети и сувенири, които украсяват полиците. Някои са свързани с работата на Рака, а други са безсмислени. За Рака всяка реликва е спомен.
Има много шкафове и рафтове с чекмеджета със секретни брави. Много места, където могат да се скрият различни предмети. Стари бурканчета, папки, вестници, списания и дебели журнали, кибритени кутии от десетки различни ресторанти. Нищо не се изхвърля никога не се знае кога тези неща могат да потрябват.
Внимавайте да не проявите прекалено любопитство в кабинета на Рака. В кабинета на Овена или на Стрелеца можете да правите каквото си искате - те нямат нищо за криене но кабинетът на Рака е свещен и любопитните погледи не са добре дошли. Снимката на бюрото може да принадлежи на съпругата, на съпруга или може да е на майката. Вероятно е на майката. До вратата има чифт обувки. Колегите Раци се преобуват по пантофи, когато влязат в кабинета си, и обикновено остават там до края на деня поне можете да разчитате, че Ракът си е на мястото, за разлика от Близнаците или Стрелците.
Ако Раците не вдигат телефона, значи че не искат да ги безпокоят. Възможните обяснения са три. Първо, задачата, с която са заети, е от толкова сериозен характер, че изисква пълна концентрация. Второ, Ракът е в отчаяно напрегнато настроение. След няколко секунди размисъл и малко време, за да се овладее, той вече ще е добре и телефонът отново ще е включен. Третата възможност е, че след вкусно приготвен домашен обед, те са решили да се присъединят към котката на компанията на одеялото в ъгъл на кабинета за кратка дрямка.


5leo

Офисът на Лъва
Внимателно огледайте този офис. Това е образцовият експонат на цялата сграда. Погледнете стола. Той е огромен. Той е дори по-голям от стола на Овена. Прилича на трон и е великолепен - истинска кралска мебел. Бюрото е елегантно, добре излъскано и голямо. Има много места за сядане на посетители, изискани, удобни и забележимо по-ниски от стола на Лъва мениджър. Това е за да се подсили величието от присъствието на Лъва мениджър на компанията.
Тук всичко е простор, елегантност и стил. Практичната офис мебел, например шкафът с папките е дискретно прибран или е трансформиран в нещо великолепно. Собствени фотографии, с усмихнатите подчинени или пък други членове на семейството, са поставени в елегантни рамки и изложени на видни места.
Кабинетът на Лъва е обзаведен с голямо огледало и добре заредено барче - „Чивас Ригал", „Пина колада" и поне една бутилка шампанско чакат особения триумф, неизбежната победа, когато колегите и подчинените ще бъдат повикани, за да вземат участие в някой много скъп момент, свързан с Лъва.


6deva

Офисът на Девата
До вратата може да има едни резервни пантофи, за да не цапате килима на кабинета на чистата Дева, но ако краката са ви чисти, със сигурност ще сте добре дошли, защото Девите обожават социалните контакти.
Но когато вече сте седнали, слушате и гледате компютърните разпечатки, таблиците с цифри и анализите, огледайте се наоколо. Изглежда доста подредено, нали? Книги, класьори и папки всичко е внимателно класифицирано в хронологичен и азбучен ред. Може би нещата са подредени в система, която никога не бихте сметнали за възможна. По цвят, по размер, по аромат, може би в поредица, която степенува ценността на информацията, съдържаща се във всяка папка, от „крайно необходима" до „декоративна и безполезна".
Съществува и разхвърленият кабинет на Девата, където се трупат документи, тефтери със срещи, претъпкани контейнери за входяща и изходяща поща, както и контейнери е документи за преглед и оценка. Това не е доказателство за небрежна Дева (въпреки че и такива съществуват); а по-скоро свидетелство за заета Дева, прекалено ангажирана с настоящите задачи. Девите обичат да жонглират защо да си зает с една задача, когато можеш да имаш 20? Но бъдете сигурни, че в трескаво заетия маниакален мозък на Девата, който хвърчи през лабиринта от интелектуални процеси с цели 90 мили в час, има добре изградена система, в която целият този безпорядък и всички тези хартии са вече прибрани и подредени. На Бюрото ще откриете от пет до 15 телефона - Девите мениджъри са обзети от идеята, че членовете на екипа могат да се обадят, за да ..общуват". Някой търговски представител някъде в провинцията може да има лоши резултати, но ако се обажда три пъти на седмица, за да „анализира ситуацията", ще запази работата си поне до предстоящата Коледа.
Много общителният мениджър Дева (а всички Деви са доста общителни) дори ще настоява да има общ кабинет с колегите си, за да подобри комуникацията и ефективността. Девите страстно (или най-близкият еквивалент на „страстно", на който Девите могат да откликнат) възприемат компютърната технология и множество компютърни аксесоари са разположени по виден начин на бюрото им. Канцеларските принадлежности почти конкурират тези в ка-бинета на Близнаците, но са по-дискретни, не толкова натрапчиво разположени и дразнещите електронни сигнали са или с намален тук, или изобщо са изключени.
Гостите само ще разбъркат нещата им, затова най-вероятно няма допълнителни столове, но когато дойде посетител, Девите ще проявят изключително гостоприемство, дори ще седнат на ръба на отрупаното с документи бюро, като настояват гостенинът да седне на стола им. Може да предложат да споделят обяда си с вас, което ще ви хареса, ако обичате стръкове целина и сок от моркови.
Астрологично подготвеният мениджър Дева може дори да си окачи голяма табелка от външната страна на вратата на кабинета си с надпис „Овните се приемат само след предварителна уговорка".


7vezni

Офисът на Везните
На бюрото обикновено има снимка на съпругата (съпруга, партньора) и няколко характерни подаръка за спомен от любимия човек, изложени дискретно на показ. В изключителни случаи ще намерите картички по случай Свети Валентин през март, но въпреки че Везните имат романтична жилка, те притежават в известна степен и добър вкус, и дискретност. Свидетелствата за емоционалните им връзки може да са ограничени до ваза за цветя - нещо, което понякога Везните купуват и сами за себе си, за да задоволят любовта си към красивото.
Сега, когато сте вътре в офиса, разгледайте симетричната подредба. Ако седнете в удобния и изработен с вкус работен стол на Везните, ще забележите отсреща два стола за гости с достатъчно място между тях, така че Везните да могат първо да погледнат към единия, а после към другия. След като позволи на двамата гости да представят гледните си точки, мениджърът Везна може да спомене, че г-н А има право в определено отношение, а г-н Б е прав в друг смисъл. Затова е добре да се стигне до компромис.
Мебелировката е дискретна, избрана с вкус, и освен планираните задачи и картите на района поне една от стените изпълнява художествени функции, като е украсена с тематично подбрани произведения на изкуството може би японски гравюри или офортите на Самюел Палмър. Ще има и машина за кафе. Везните мениджъри не говорят за това, но те изпитват отвращение към разтворимото кафе и биха го пили само по принуда. Везните, които пият чай, педантично се придържат към ритуала на традиционния следобеден чай, който изисква съответния сервиз от фин китайски порцелан.
За Везните всеки намек за грозното може да доведе до травма. Това означава, че офисът е не само място на гордост и красота, но има и строги стандарти за официално облекло и поведението на посетителите. Това е предупреждение за тези, които се обличат немарливо и небрежно! Може да не ви порицаят директно, но Везните (те не се конфронтират) скоро вероятно ще ви превърнат в предмет на жлъчни клюки в офиса.


8skorpio

Офисът на Скорпиона
Светлината е приглушена, а на стената може да има препарирана глава на лос. За разлика от средностатистическия кабинет атмосферата тук е мистична и напомня на старинен замък. Лампата на бюрото може да се върти и да бъде незабавно обърната към очите на посетителя в единствения стол за гости - в случай, че посетителят се затруднява да отговори на определени въпроси. Понякога върху стола за гости може да е поставена възглавничка, издаваща писклив звук при сядане върху нея.
Странният тапет с шарки като петна с цвят на сепия, сякаш постигнати с безразборно хвърляни по стената чаши кафе, е наистина резултат на хвърляни по стената чаши кафе. Някой предприемчив Близнак несъмнено е патентовал дизайна и е натрупал състояние, предлагайки тапет, който не само да отговаря на вкуса на Скорпиона към ексцентричното, но и способен да прикрие бъдещите неовладени пристъпи на раздразнение и гняв.
Възможен е и друг вариант: стените да са украсени с тибетски будистки мотиви или в редки случаи, с картини на индуската богиня на разрушението Кали. В най-долното чекмедже на голямото махагоново бюро могат да се намерят пакет сол и бутилка текила (тя може да бъде заменена с водка). В краен случай може да има и пакетче с ножчета за бръснене.


9strelezОфисът на Стрелеца
Обикновено офисът на Стрелеца е празен. Шансът да намерите вашите колеги от тази зодия на работното им място е малък. Те обичат да се скитат. Това ще ви даде възможност да хвърлите един поглед на бюрото им. Стрелците няма да имат нищо против. Те се гордеят с това, че няма какво да крият. Първо, ще видите голяма карта на света, прикрепена към стената, с отдалечени места, които са оградени с червен кръг; може би ще има един или два плаката с туристически цели; нимфа по бикини или загорял млад човек на плажа на остров в Тихия океан; надути снимки на самия Стрелец с постни личности. В Стрелците има нещо, което ги привлича към знаменитостите те обичат да ги виждат с известни хора. В офиса на Стрелеца може би има и екзотични предмети от далечни страни, разпръснати наоколо. Зъб на акула, шапка от Мексико или няколко снимки със смешни реплики, сложени в мехурчета.
Атмосферата в стаята е спокойна, неформална, мебелировката е скромна - може би хамакът е единствената забележима ексцентричност. Ако могат да уредят някой да се грижи за тях по време безкрайните им отсъствия, в офиса ще има и колекция от екзотични растения - палми или диви растения, подобни на храсти. Стрелците имат нужда от пространство заради чувството на свобода, което пространството поражда, или поради по-прагматични причини. Един директор на водещо издателство във Великобритания използвал обширния простор на офиса си, за да разположи там железопътна линия за моделите на любимите си влакчета.
Разгледайте внимателно вратата, когато влизате. Има голяма вероятност да видите закачена върху нея някоя поредица от карикатури, избрани от Стрелеца като доказателство за очевидната абсурдност на живота. Ако Стрелецът е в офиса си, може би ще намерите голямо, весело на вид куче да ви гледа от ъгъла. Кучето няма да ви ухапе.


10kozirog

Офисът на Козирога
Тук няма нужда от много предмети. Солидна, правоъгълна мебел, малко спартанска атмосфера, дискретен, сериозен декор. Там, където всички останали служители имат компютърни терминали, Козирозите мениджъри имат старомодни пишещи машинки на бюрото си, за да пишат тези много специални писма, които не искат да минават през секретарките. В ъгъла има огнеупорен и непробиваем сейф за онези специалните папки в случай на съкращение.
Обикновено има един стол за гости и лампа на бюрото, която е насочена към лицето па седналия посетител, като в сцена от детективски филм от четирийсетте години, където бруталният полицай прилага тормоз, за да изтръгне признания от жертвата си. Козирозите мениджъри често не осъзнават, че правят нещо некрасиво - те просто са родени инквизитори.
Останалата част от кабинета е пълна с шкафове за папки, много шкафове за папки, много папки. Не се знае кога този вид информация може да потрябва. Разбира се, тя е двояка. Козирогът президент Ричард Никсън записвал на магнетофонни ленти всичките си разговори и това му е причинило сериозни неприятности.


11vodolei

Офисът на Водолея
Водолеите обичат просторния офис с открит план - по този начин те могат да „споделят опит" и едновременно да инжектират обществен дух и чувство за човечност в работната атмосфера. Ако имат кабинет, вратата стои отворена, стъклените вътрешни прозорци не са покрити със завеси, а множеството празни столове канят посетителя да се настани върху тях. Столът на Водолея мениджър ще е същият като на всички останали служители. Символът на високото положение - „големият стол" на Овена и Лъва мениджъри - е ненужна дрънкулка за Водолеите началници, които обичат да се срещат дори е подчинените си на една височина.
Любовта на Водолея към новаторството обаче ще намери израз на друго място - може би в електронно управлявана система за картотекиране или в телефонна система, която може да се включва към междуконтиненталните сателитни комуникации, или може би в кабел, който е свързан със собствена сателитна чиния точно пред прозореца на кабинета.
Голяма част от оборудването на кабинета (високите технологии, ексцентрични или чисто и просто чудати приспособления) сигурно ще е собствена изработка, наред с някои от електронните чудесии. Водолеите обожават да изобретяват неща. Това включва изработването на таблици и планиране на задачите, на архивиране на документацията всички те са пропити с типичната за Водолея оригиналност, която е способна да доведе колегите от Земните знаци до отчаяние.


12ribi

Офисът на Рибите
Атмосферата на този офис е уютна, почти като в публичен дом, с приглушена светлина, с чувствени и романтични гравюри на стената, дебел килим и добре заредено барче.
Когато влезете, вашият очарователен и приветлив стопанин (или стопанка) от зодията Риби ще ви предложи нещо за пиене, ще ви покани да седнете в креслото и ще продължи: „А сега, кажете ми какво ви тревожи." При което вие, гостенинът, ще обясните, че отделът е изправен пред голяма криза, че трябва да се съкратят служители и да се изправите пред проблемите с бюджета. „Добре дошли в клуба!", ще отвърне ръководителят, като свива рамене, вдига поглед към небесата, а след това започва да обяснява, че ако си мислите, че вашето е тревога, какво ще кажете, като чуете за неговите проблеми... И в крайна сметка вие ще си тръгнете победен от логиката на Рибите.
Ако офисът е на мъж от зодия Риби, на бюрото му ще има снимка на елегантна и амбициозна на вид жена а в случай че вашият домакин има шансове да се придвижи нагоре по служебната стълбица към поста изпълнителен директор, тя вероятно ще има остри зъби.
Някои Риби обичат много техническите приспособления, но предпочитат да имат тайни скривалища за тях. Те са пристрастени към телевизионните сериали, затова вероятно ще има телевизор, сложен на някое по-прикрито място. Успелите Риби мениджъри обикновено имат силно волева възрастна (или добродушна) секретарка, която умее да поправя машинките в офиса. Обречените на падение Риби в повечето случаи имат за секретарка бивша манекенка (или манекен!), която не умее да борави с компютъра. Кажете нещо хубаво за картините на стената. Повече от вероятно е Рибите сами да са ги рисували.