Овен Телец Близнаци Рак Лъв Дева Везни Скорпион Стрелец Козирог Водолей Риби

CancerГледай в youtubeКлючова фраза - „Аз чувствам"
Части на тялото - ребра, стомах, гърди, вътрешни органи, матката при жената
Цвят - оранжево-жълто Зодиакален камък - перла
Няма друг знак, който да е хем воден,хем кардинален, хем женски. Ракът е първият воден знак, който е кардинален. Кардиналност означава да се наложиш, да се утвърдиш, да си предприемчив, да има ударна сила в теб. Като женски знак той е по-сдържан,

по-изчаквателен, няма го моменталния удар, реакцията. Всички женски знаци (това са земните и водните) без изключение проявяват сдържаност, известна търпеливост (поне външна). Много е характерно при първа среща с човек да наблюдавате женски знак как се държи - Дева, Телец, Козирог, Риби, Рак и Скорпион. Те не скачат веднага. Склонни са да слушат другия, не че нещо ги притеснява, те просто са по-изчаквателни, по-сдържани.Под Рак са мюсюлманските държави (вкл. Турция), Африка, Русия, Япония. В Русия гостите ги посрещат в кухнята. Културата на харема е свързана с Луната, зодия Рак. Когато Слънцето влиза в Рак са най-дългите дни, най-светлите. Ракът е силно материален знак. Имат вродено чувство за собственост. Луната управлява този знак. Луната е планета собственица. Раците са много възприемчиви хора.
Богатата фантазия на древните гърци е свързала съзвездието Рак с един от подвизите на митическия герой Херкулес.
Ужасното чудовище Хидра, рожба на Тифон и Ехидна, живеело в блатото край гр. Лерна (откъдето идва и името й Лернейска хидра). Чудовището било с дълго змийско тяло и с девет драконови глави, от които едната била безсмъртна. Всяка нощ Хидра изпълзявала от леговището си и като страхотен ураган унищожавала цели стада добитък и опустошавала околностите на града. За бедствията, причинени от Лернейската хидра, се говорело из цяла Гърция, но никой не смеел и да помисли за нейното унищожаване.
Научил Евристей за бедствията, които причинявала Лернейската хидра, и възложил на Херкулес незабавно да отиде в гр. Лерна и да я убие.
Херкулес взел със себе си и братовия си син Йолай, впрегнали конете в колесницата и се понесли към Лерна. Когато пристигнали там, Херкулес оставил Йолай с колесницата в една горичка край гр. Лерна, а самият той тръгнал да търси Хидрата. Открил леговището й - огромна пещера, заобиколена от дълбоко и мочурливо блато. Щом подушила човешко месо, Хидрата изпълзяла от пещерата. В този миг стрелите на Херкулес като мълния се изсипали върху главите й. Разярена, Хидрата преплувала блатото, изправила се на дебелата си опашка, разтворила грамадните уста на главите си и се нахвърлила върху Херкулес. Той стъпил върху огромното й тяло, покрито с дебели блестящи люспи, и го притиснал до земята. Тя размятала дългата си опашка и я увила около краката на Херкулес, за да го повали на земята, но не успяла. Херкулес непрекъснато нанасял удари с тежкия си боздуган върху главите й и ги откъсвал една след друга. Но тя все оставала жива и с още по-голяма ярост стягала краката му с опашката си. На помощ на Хидра се притекъл и един рак, който изплувал от блатото и забил острите си щипци в краката на Херкулес. На мястото на всяка откъсната глава моментално израствали по две нови, още по-страшни. Тогава Херкулес извикал на помощ братовия си син Йолай. Той убил чудовищния рак, запалил близката горичка и с торящите дървета обгарял шията на всяка глава, която откъсвал Херкулес. Така престанали да израстват нови и нови глави на Хидрата. Скоро останала само безсмъртната й глава. Сграбчил я Херкулес с мощните си ръце, отскубнал я и жива я хвърлил в дълбоката яма, като я затрупал с огромна скала, за да не може повече да излезе оттам. След това Херкулес разсякъл тялото й и натопил стрелите си в черната й като катран отровна кръв. Така раните от стрелите на Херкулес с никакви средства не можели да бъдат излекувани.
Като избавил гр. Лерна и околностите му от чудовищната Хидра, Херкулес се завърнал в гр. Тиринт, където бил посрещнат с големи почести от народа.
А Хидрата се проточила на небето като съзвездие, за да напомня на хората, че са избавени от бедствията, които им причинявала, от безстрашния герой Херкулес - син на Зевс.
Богинята Хера (Юнона), негов стар враг, поставя рака сред звездите като награда, задето й е послужил в стремежа й да победи Херкулес.
Вероятно през Елинската ера Рак започнал да се свързва с Луната. Гърците приписвали на Луната твърде малко чувства и свързвали „лунността" повече с търговията, бизнеса, приливите и отливите, които превръщали морската търговия във възможна. Раците от това време са описвани като студенокръвни и безцеремонни търговци, които са алчни за пари. Днес този образ не свързваме с Рака, въпреки, че той е известен със способността си да трупа пари и винаги да има нещо скрито под възглавницата за „черни дни".
В класическите времена гърците свързвали Рака с дванадесетте подвига на Херкулес (легендата, за която стана дума по-нагоре).
Значението на Рака най-добре се разбира като се разгледа месторазположението му в календарната година. Рак определя лятното слънцестоене, когато е най-дългият ден в годината (и, разбира се, най-късата нощ). На пръв поглед изглежда странно, че символът на Луната (и на Великата богиня и вечното женско начало) се проявява в момент, когато слънчевата сила е най-голяма. Но тук става дума за това, че Слънцето се обръща, започва спускането си към света на нощта или колективното човечество, което е ин или женския компонент на съзнанието и цивилизацията. Слънчевото его и сила вече са достигнали върха си и необузданата индивидуалност е време да отстъпи на нуждите на колективното човечество. В тези древни времена ( и особено през времето, 8000-6000г. пр. н. е., което мнозина учени определят като ера на култа към Богинята), лятното слънцестоене е било ден, в който слънчевият бог (или неговият земен представител) са били убивани ритуално, принасяни са в жертва на Великата Майка. Той започвал спускането си в подземния свят, точно както егото на съзнанието започва пътуването си към универсалното съзнание във фазата на Рак от човешкия живот. Това е една от причините, поради която се твърди, че Ракът представя дома и семейството на човека. Семейството е малка обществена единица и чрез него ние позволяваме части от съзнанието на другите да навлизат в живота ни. Слънцето тук е в най-голямата си сила, а самият знак е управляван от Луната. Виждаме как символите на Слънцето и Луната, мъжкото и женското, са обединени в един архетип. Затова някои изследователи смятат Рак за знака на „мистичния брак", обединение на алхимичните противоречия. В една от най-известните си книги „Героят с хиляди лица" митологът Джоузеф Кембъл представя пътуването на героя като кръг. Етапите на това героично пътуване доста точно съвпадат със зодиакалния кръг, Надирът на кръга е приписан на мистичния брак, точно както в Рак е Надира на зодиакалния кръг. Говорим за етапа, в който героят е стигнал до „другия свят", представен от дълбините на колективния ум, среща се с принцесата от приказките, магьосница, магическа булка, и се обединява с нея. В най-примитивните ритуали слънчевият бог често е бил съпруг на Божествената майка преди символичната му смърт. По този начин, чрез обединението на колективното или женския принцип, мъжкото его-съзнание достига границата си и започва да се превръща в нещо различно. Това е и обяснението защо мъжете чувстват и привличане, и страх от сливането с жените. В точката на сливането егото или мъжкият компонент на съзнанието губи контрола си, то е „погълнато" и символично казано, умира, за да може съзнанието (ян) и подсъзнанието (ин) да се слеят. Това обяснява защо хората от зодия Рак са смятани за медиуми - те са отворени по специфичен начин за влиянието на огромните космически сили, които се канализират в дълбините на нечие индивидуално съзнание, независимо дали Ракът е избрал да бъде или не такъв канал.
Съществува определена връзка между Рак и Телец. Ритуалите за плодородие и празниците, които се провеждали през ерата на Телеца, се отнасят също и до чудото на зачатието, способността на жената да дава живот от собственото си тяло. В Рак се разглежда връзката между майката и детето. Почти всички изследователи твърдят, че връзката, която се установява между плода и майката по време на бременността, има драматични и дълготрайни ефекти от раждането до зрелостта. В този период майката установява връзка с детето си и то е възприемчиво за цялата информация, емоционална и психична. Тогава се оформя и пъпната връв, която не е задължително да бъде отрязана при раждането, поне не на психично ниво. За някои хора тази психична пъпна връв си остава свързана с майката и за тези, които преминават през преживявания, определени от Рак, това най-често е така, независимо дали поради нежеланието на майката да освободи детето си, или неспособността на детето да напусне майката, или и двете.
Друга обща черта на Телец и Рак е в тяхната постоянна нужда от сигурност, въпреки, че Телец се нуждае от нея във физическата й форма, а Рак - в емоционалния свят. Така както тези знаци се отнасят към даващите живот функции, така и изискват сигурно място, където да стане това. В древността по време на бременността и първите месеци животът и на майката, и на детето са били изключително уязвими и деликатни, и всичко, което е било различно, е смятано като причина за несигурност. Знаем, че съзвездието на Рака е поставено на небесата от Хера заради помощта при битката между Херкулес и Хидра. Те и двете са на древната Велика Майка, а Херкулес е архетип на патриархалния, слънчев герой. Това ясно показва, че дълбоко в психиката на Рака е вградена нуждата да защитава и пази „майчиното право", великото женско начало, което за първи път е дало на Рака живот и после небесното му безсмъртие. Когато майката, семейната чест или гнездото са застрашени, Ракът може инстинктивно да реагира като прикове врага с щипките си, както е сторил ракът на Херкулес. Това се наблюдава както в животинското царство, където майките защитават яростно малките си, така и при хората. Раците често страдат от предположението и очакването, че малките ще им върнат услугата и ще ги защитават щом пораснат достатъчно и са в състояние да го правят.
Ракът е символ на Великата Майка и затова истинската, земната майка играе сериозна роля в живота на онези, които са силно повлияни от този знак. Често съществува силна и здрава връзка, която започва още от бременността и стига до гроба. В слабо аспектирания или интегриран (включен) Рак в хороскопа на индивида това може да е източник на проблеми през целия живот. В тези случаи индивидът е засенчен до такава степен, че няма възможност за индивидуалност. При това положение Раците се обвързват с натоварена с вина дилема, тъй като инстинктът им диктува да почитат майката, защото им е дала живот, а личната им нужда за изява е толкова подтисната, че те са подтикнати към враждебност и гняв.
В медицинската астрология Ракът управлява гърдите и матката, двата биологични органа, които съществуват най-вече, за да осигурят и прехрана за малкото дете. Прехраната за Рака е важна през целия живот. Това е знак, който проявява най-често хранителни разстройства, когато е ранен. Характерно за силно повлияните от Луната типове е, че те може да преяждат, да се радват на пълнотата и излъчването на лунните преживявания, но може също да използват храната по такъв начин, че да си навредят, компенсирайки липсата на емоционалната храна в живота си. Булимията и анорексията, които са свързани, често пъти имат връзка със слабо поставена планета в Рак или зле поставена или ранена Луна, Плутон или пък произволна тяхна комбинация в хороскопа.
Когато Рак изгрява на източния хоризонт в момента на раждането основният психологически двигател на човека е нуждата му да се чувства защитен, спокоен и уверен в живота. Ако разгледаме поведението на животното рак, то ще ни покаже нагледно какво мотивира родените под този знак. През повечето време от живота си той се крие в защитени пространства, където се чувства напълно защитен, защото не може да бъде нападнат в гръб или отстрани. Само в краен случай излиза в отворени пространства. А ако някое животно има смелостта да го нападне фронтално, то изпитва върху себе си захапката на неговите яки щипци. Така и родените под този знак се чувстват най-сигурни и защитени в своя дом. Наличието на уютен дом със специален за тях кът в него е предпоставка да се чувстват предпазени от превратностите на съдбата. На второ място те свързват чувството за защитеност с наличието на материални средства за съществуване. Една от основните движещи сили в живота им е желанието за стабилен материален просперитет (особено за хората с Асцендент Рак). Стабилната банкова сметка дава на тези хора чувството на сигурност срещу катаклизмите на материалната действителност. И третото от важните неща за Раците е изграждането на стабилно семейство - с партньор и деца. Общото за тях е желанието им да формират стабилно семейство, тъй като това им дава чувство на сигурност и защитеност. Нерядко тези хора в продължение на целия си живот толерират неподходящ партньор, просто защото са ужасени от мисълта да прекарат живота си сами. На подсъзнателно ниво за тях това е еквивалент на пълна беззащитност (незащитеност).
Родените с Асцендент Рак (подобно на животното рак) не обичат да се изправят пред проблемите си в живота лице в лице, а образно казано ги атакуват странично и заобиколно по индиректен начин. Те никога не се изправят фронтално пред това, което ги очаква. Предпочитат да гледат едновременно напред и назад. Интересуват се от миналото, защото преживяват отново хубавите моменти от него. А от друга страна се опасяват, че неправилно взети тогава решения могат като призраци да се появят и да ги преследват в бъдещето. Затова и вечно колебаещи се между двете те трудно се чувстват щастливи в настоящето. Основната им жизнена задача е да се отърсят от миналото, да са оптимисти за бъдещето и да се радват на настоящето.
Веднъж хванал нещо в щипците си Ракът не го пуска. Същото важи и за хората, родени с този Асцендент. Вкопчат ли се веднъж в нещо ( работа, човек, служебно положение, емоция) не могат да го пуснат. Никакви доводи, аргументи, обяснения и здрав размисъл не Помагат. Пускат нещо от щипците си само когато нещо по-силно вземе връх. Често се обръщат срещу този, който се опитва да ги убеди в нещо различно. Това поведение е много ценно, когато изгряващият знак е неизвестен и трябва да бъде определен. Характерно за тях е, че родените с Рак на Асцендента се нуждаят от малка провокация, за да застанат в своята защитно-нападателна позиция.
Знакът Рак свързваме най-често с майката, но Четвърти дом или IC, което е естественото място на Рака, представят семейството, корените на индивида и според повечето астролози „грижовния родител" (различно от доминиращия), въпреки че това не винаги съответства на действителността. Мястото на Рака в хороскопа представя ранното семейно обкръжение и ефекта, който то оказва на индивидуалните способности да се отделяш. И както често казват раците: „ щом ме вземеш, взимаш и семейството ми".
В Рак сте обкръжени с вода (както зародиша в майката), чувстващи, чувствителни към околната среда, където се получава и силна абсорбация. Това, както и факта, че Ракът се нуждае от сигурно място да съществува, довежда до необходимостта Рак постоянно да търси място, което предлага сигурността, която му е нужна. Много от представителите на този знак превръщат търсенето на „истински дом" в кръстоносен поход на живота си.
В кръга на живота (зодиака) Рак отбелязва първия етап на преживяване в западното полукълбо, област, която определя връзката на човека с другите. Той е първият воден знак, емоционално зависим е от връзките, затова и кардиналната му природа не отбягва инициативата при изграждането на взаимоотношения, ако те вече не съществуват. Подчертахме вече, че първата връзка на емоционална зависимост за всеки човек започва с майката, а и цялото бъдеще на човека зависи от нея. Това обяснява защо повечето от Раците минават през живота с нуждата да повтарят връзката майка/дете. В брака и в партньорството Ракът се нуждае от някого, когото да „осинови" или от човек, който да му е като майка. Много често бездетните Раци търсят равностойни партньори или проекти, които да осиновят. Тук говорим за по-сложни неща от обикновеното майчинско чувство. Ракът изпитва необходимост да се чувства нужен и отсъствието на дете, което на свой ред да се нуждае от него, го кара да търси заместител.
Ракът е дарителят на живота, архетипът на Великата майка и утробата на Сътворението. Ракът е наричан още Кралицата на зодиака, докато Лъвът е Кралят. Ракът - знакът на Далай Лама и принцеса Даяна, представлява семейството и дома, раковината, която дава спокойствие и подслон, защита и емоционална закрила. От всички знаци Ракът се смята за най-грижовен, подобен на майка, която защитава своите рожби.
Най-характерната черта на човечеството, входната врата към всички нас, са чувствата - нашата способност да обичаме, тъжим и да проявяваме съчувствие. И той като кардинален воден знак ражда емоции. Знаем, че водата е елементът, необходим за всички форми на живот и Ракът дава началото на живота. Оттук идва властта му над раждането и майчинството.
Управител на Рак е Луната. От нея той взима така известната променливост на настроенията. По време на своята 28-дневна обиколка Луната постоянно променя фазите си и сменя знака си на всеки два и половина дни. Другата трудност за Рака е, че кардиналната Вода по природа се нуждае да поражда чувства чрез процес на сливане с другите. При Рака това води до загуба на лична идентичност. Често се получава, че Ракът се е загрижил за емоциите на всички останали, но така и не е наясно със себе си за кого или за какво се грижи. Това може да доведе до тотално откъсване от целта на човека. Ракът е знак, основно свързван с чувствата и емоциите. Родените най-вече с този Асцендент имат за задача да се реализират в живота посредством фината настройка на чувствената си природа. За тези от тях, които имат значителен брой планети, разположени във водни домове, задачата е по продуктивен начин да използват интуицията си и чувствената си натура, без да са напълно завладени от емоциите си и да не се люшкат в живота. Необходимо е да се обвият с „по дебела кожа", ако не искат всяка по-остра реплика от страна на другите да ги вади от равновесие и да предизвиква в душите им огромни и продължителни вълнения. А тези, които имат повече планети в земни или въздушни знаци или домове трябва да открият скритите си чувства под привидната си практичност и приземеност.
Раците показват детско отсъствие на страх. Не поставят дистанция. Жените Раци обичат да бъдат близки с някого и това изглежда напълно естествено (демонстрираната близост). Луната и Ракът дават възприемчивост, адаптивност.
При активен Рак, особено Асцендент Рак, човек изглежда много приятно. Той те слуша така, все едно му казваш най-важните за него неща, има елемент на загриженост. Чувстваш вниманието му към теб, любезно внимание (Симеон Сакскобурготски е Рак). Човек се чувства уважен. Чувството е много силно. Както при всички водни знаци и тук душевността е на преден план. Знакът не може да наложи интелекта над чувствата. Щом знакът е воден чувствата са доминиращи. А щом чувствата са важни, значи и душевните качества са много важни. В това се изразява и част от кардиналността на Рака - той се опитва да си налага чувствата. Представителите на този знак са много сетивни за душевните неща, това ги води. Това е вътрешно, водно изживяване. Те умеят да се сливат с другите и да ги разбират. Бидейки женски воден знак Ракът се посвещава много дълбоко в любовта. Като кардинален знак той не може без това. Той не може като Скорпиона да седи неподвижен. Ракът трябва да се реализира и утвърди по този начин, да организира още хора - това е природата на кардиналното качество. Огънят се отърсва бързо от нещата, по природа е такъв. Обаче водният знак не може. При него чувството потъва дълбоко и си седи така. Ракът може да седи огорчен с години. Той не може да си отваря твърде често сърцето. Твърде болезнено е това за него. Но трябва да се запомни, че Ракът не се ангажира толкова лесно с хора. Той ви слуша внимателно и накрая някак си седи безучастен. Ракът не бърза да се обвързва, защото при него обвързването е душевно. И се пази да не бъде въвличан в различни сблъсъци. Опитва се да има паритет.
Когато се разглежда елементът Вода се набляга на факта, че изразяването на чувствата е добре да става като естествен изхвърлящ и прочистващ процес. Това е особено важно за Раците, поради кардиналната им природа, тъй като първоначалният процес на поглъщане на чувства трябва да бъде следван и от процес на изливане на чувствата. Раците имат трудности да бъдат обективни по отношение на онова, с което току-що са се сблъскали , тъй като на IC или корена на картата, Рак стои в най-напрегнатата точка на субективност, центъра на вселената. Следователно там всичко ги засяга потенциално на вътрешно ниво, може би това е друга причина за променливите им настроения. И ако в хороскопа има отрицателни влияния върху Рака, всичките тези негативни аспекти на неяснотата и несигурността непременно изплуват. Когато в знака има благоприятно аспектирани планети, те допринасят за установяването на грижите и грижовните взаимоотношения през живота. Те допринасят за интуитивните или психични качества, които човек притежава, и също така спомагат за нуждата му да установи солидна база на сигурност в живота си. Луната ще предопредели тези качества още по-силно, тъй като е планета - господар на Рак и интуитивно разбира той от какво се нуждае. Слънцето в Рак съчетава слънчевото водачество с грижовните качества на знака и по принцип оформя индивид, който може да се представи като добър пример за другите. За да могат тези хора да изразяват такъв тип водачество е важно да интегрират чувствата, които са погълнали, докато са били зародиш и по време на първите седем години от живота. А отделянето от тези подсъзнателни чувства често е трудно. Хората, които имат Луна в Рак, ще въплъщават извънредно силно грижовните и интуитивни качества на Рака, а също и нуждата му от сигурност. Те се уравновесяват (отработват) с храна, топли бани или вани, романтика и лунна светлина (за предпочитане край океана) или пък ако всичко останало се провали, със силна доза домашен покой и тишина. Под влиянието на Луната ние се свързваме отново с по-емоционалната и по-инстинктивната ни страна.
По логиката на Зодиака Овенът пристигнал пръв с мъжествения архетип или Адам, Телецът, женския архетип или Ева, го последвал. Те се срещнали и се влюбили под внушението на Близнаци - посредника (в Тарото картата на Влюбените). В Рака Овенът и Телецът решили да заживеят и заедно да създадат емоционално стабилен дом. В този дом на Рака Ева забременяла. Лъвът, следващия знак, ще представлява детето, родено в това зодиакално семейство.
Ракът в астрологичната карта бележи областта от живота, в която спомените от ранното детство могат да ви попречат или помогнат да напреднете в своите цели. Той маркира мястото, където сте най-раним и емоционален, областта от живота ви, която изисква подхранване и защита.
Колесницата, Таро картата, приписвана на Рака, пресича пространство, време и култури.
Като първи воден знак, Ракът управлява всички видове мистични пътувания. Дълбока, трептяща и изпълнена с отражения, водата е езотеричен код на психичните видения. Водата е най-добрият пазител на информацията. Информирани по наследство (по кръвта) са водните знаци. Информацията се чисти под вода - когато получим подарък от нелюбим човек го слагаме под течаща вода. Водата измива информацията. Раците имат уникална памет, със силно емоционален оттенък.
Още гърците са открили, че човек с Меркурий в Рак, е умен и често печеливш търговец. Човек с Венера в Рак е любящ, а ако аспектът е негативен, може да доведе до „задушаваща любов". Венера им дава сантименталност, чувствителност. Човек с Марс в Рак лесно се стимулира в еротично отношение, но емоционалното му развитие може да отнеме енергията му. При такава позиция често се поражда ярост към или от майката. Марс в Рак има това качество да се обижда тежко. Когато е засегнат става отмъстителен. Марс в Рак е задача - да се научи човек да се справя с тези състояния на тежка обида, в които е склонен да изпада. Преминаването на една граница на Марс в Рак води до крайна агресивност. Марс в Рак избухва бавно, набира, набира и през това време ти имаш време да реагираш. И само ако си много нагъл става лошо.Ако човек добре прецени ситуацията, Марс в Рак е манипулируем, тези хора са със слаба воля. В Рак Юпитер изпълнява типичната си разширяваща роля - чрез семейството, ако индивидът желае много деца и силни семейни връзки, или чрез храна, на която може да се наслаждава безкрай. Юпитер е мъжкото начало, което се разширява, в Рак го наричат гостоприемния Юпитер. Ако си на гости на такъв човек, Юпитер в Рак изнася на масата всичко. Той иска да създаде условия, обикновено несъзнателно, хората да се срещат там. Обича да събира хора в дома си и да ги запознава. Юпитер в Рак се отличава с голям оптимизъм. Вътре в психиката на човек има вроден извор на оптимизъм. Юпитер в Рак не може да повярва, че нещата може да завършат зле. Той се надява до последно на чудо, без нещо да го плаши. Дава вяра в неща, които макар и рядко, но се случват, ирационална вяра. Вярва в чудесата. Човек със Сатурн в Четвърти дом или в Рак по принцип носи дълбоки рани от детските си години - обикновено майчинските чувства не са били точно „грижовни и любящи" и семейната система често е дискомфортна като онази, от която той идва. Доживотният процес на лекуване на тези рани е онова, на което Сатурн се учи в Рак. Сатурн е в заточение. Той блокира отношенията, пречи на човек да се довери. Хирон в Четвърти дом също говори за необходимостта да се излекуват семейни проблеми, но точно като раната на Хирон, болката може да е твърде дълбока и лекуването трябва да се проведе на друго ниво, не на физическо. Трудно е разположението на Уран в Четвърти дом, тъй като прометеевият огън на интелекта и вътрешните трансформации се стремят към дестабилизиране на рачешката уютност. Повечето такива хора израстват в хаотична околна среда, напускат рано дома си и създават свои домове, които са уникални до степен на ексцентричност. Интуитивните способности са доста силни при тази позиция. Нептун в Четвърти дом или в Рак често има връзка с истинската майка - тя може да е артист, алкохоличка или пък мистик - но показва, че този човек трябва да търси сигурност в единството със самата вселена. Попаднал тук Плутон действа с разрушителна сила, той може да породи плутониевия процес на емоционална смърт и прераждане, използвайки емоционални и психологически въдици, за да добива тихо власт над другите членове на семейството.
Транзитите на външните планети през Рак са съвпадали с някои интересни промени в домашния живот за семействата като цяло. От 1949г. до 1956г. е седемгодишното преминаване на Уран през Рак. Този период се характеризира с изключителен подем на домакинската индустрия и търговията с недвижими имоти (Рак или Четвърти дом) в Америка (нация, управлявана от Рак, създадена на 4 юли), особено що се отнася до автоматизацията на процесите, спестяващи труд (Уран), които са ежедневна част от всеки днешен дом (Рак). По-интересното тук е, че поколението хора, родени с Плутон в Рак (1919 -1939г.) са достигнали върхова точка на детеродната си възраст, когато Уран е бил в Рак, което е довело до контакт на родители Плутонов тип с деца Уранов тип. Тази комбинация довежда до бурна и експлозивна реакция, до Уранови поколения. Поколението с Уран в Рак демонстрира статистическа абнормалност по отношение на родителството. То на практика избира или тотално да се откаже от родителството, или да отложи тези плодотворни години до 35-40 г. възраст, време, когато биологичният часовник вече е напълно изключил. Човекът със силен Уран е твърде свободомислещ и независим, за да приеме родителската отговорност, но силният инстинкт на
Рака за продължение в поколението в крайна сметка го застига и него. Поколението с Уран в Рак, стигайки късно до родителството, е обект и на допълнително объркване от нуждата да се революционизира (Уран) родителската роля (Рак). Може би това е реакция срещу хомогенния свят на 1950 -те г., когато това поколение е израснало и децата са отгледани, за да въплъщават стандарта на американските ценности (Рак), а не собствената си индивидуалност (Уран). Нептун (планетата, която езотеричните астролози свързват с Рак) е била в този знак по време на първата четвърт на 20 -ия век (1901-1916г.), когато милиони емигранти напускат обичните си родни земи, достигат до Костенурковия остров (индианското име на тази страна и символична връзка с умния Меркурий и неговата костенурка), „Рачешката нация", която ще ги погълне в своята постоянно разширяваща се утроба.
В съвременния свят се забелязват доста политици и бизнесмени, представители на този знак. И човек се чуди защо тези хора, за които семейството и децата са толкова важни, са се втурнали да правят бизнес и политика. Но това всъщност им е мотивът. Те самоцелно не биха го направили, правят го за децата си. Оказва се, че този знак има доста добри качества за бизнес, бидейки мотивиран по този начин. Добрият бизнес се получава на базата на добри, сърдечни отношения. За Рака чувствата между шефа, подчинени и колеги са много важни. Той не може безчувствен да работи. Той се отнася много субективно към хората - има хора, с които може да работи и такива, с които не може. Ракът се отнася към работата си много съвестно и много коректно. Малко вероятно е да видите представител на зодията, който е служител и е злобар, освен ако не е бил „предаден". Тогава той е депресиран, нещастен и губи мотив за работа. Но ако всичко е наред може да влезнете при него нещастен и да си излезете с приятно чувство, чувствайки се добре. Речта на Рака е приятна -Меркурий определя това. Той не говори сприхаво, а в него има особено обаяние. Говори успокояващо. Меркурий в Рак така говори, успокояващо, все едно си на психотерапия. Просто влага чувство в думите си. То се получава от само себе си при Раците. Меркурий им придава ярко, образно мислене. Меркурий тук се проявява без постоянно минало, зависят от моментното си настроение. Субективни са в оценките си. Самолюбиви са. Общуването им е емоционално.
Основните качества на Рака са сензитивност, емоционално възприемат света, изпитват емпатия (способност да се заразиш с чувствата на другите), психическа нестабилност, лесно се влияят, но имат вътрешна стабилност. Вървят след чужди емоции. Притежават уникална способност спокойно да се отнасят към своите грешки. Прощават и на околните, но само ако ги обичат. Огнените знаци трудно прощават на себе си, и на околните. Притежават рядка хаотичност или разпръснатост. Имат слаб Сатурн. Аварийно почистват. Досадно дребнави са в разпределението на задълженията, но забравят да ги контролират. Ракът е на импулси. Трябва им силна мотивация. Жените обичат да изглеждат нещастни. Раците са много жилави, жизнени са. Много влюбчиви са. Мотото им е: „Моят дом е моята крепост". Имат слаб Уран - хаотично мислене, образно, детайлно, неструктурирано. Не обичат промените. В науката намират дребни късчета. Глифът им символизира способността на Рака да се съхранява във времето.Когато Рак изгрява на източния хоризонт, на западния винаги залязва срещуположния знак - Козирог. Както Рак е на върха на Първи дом, в началото на нещата, на егото и на себе си, така Козирог е на куспида на Седми дом, на партньора. Характерните за Рака чувства и емоции се успокояват и привеждат в практична насоченост от земния Козирог. Партньорът помага да се изгради стабилна материална структура с определена форма - нещо немислимо при наличието само на воден елемент. Голямата задача пред Рака е да се научи сам да изгражда в себе си тези качества вместо да ги проецира индиректно чрез партньора.