Овен Телец Близнаци Рак Лъв Дева Везни Скорпион Стрелец Козирог Водолей Риби

Ретрограден нептунРетроградният Нептун призовава към дълбоки духовни търсения и укрепване на вярата. Полезно е да четете жития на светци и да се връщате мислено към миналото, защото то ще ви даде необходимия ресурс за изграждане на бъдещето. При хората, които не са намерили духовния смисъл на живота, могат да се задълбочат различни видове зависимости (алкохол, наркотици и др.

Нептун е панета на идеалите, мечтите, скритите желания, предчувствията, мистиката и тайните, сънищата, гадаенето, всичко загадъчно и непостижимо. Нептун, в наталния хороскоп, в дома, в който е разположен, показва къде, в коя сфера от живота, човек живее в илюзии и е далеч от реалното възприемане на света и в следствие на това се установява хаос в живота и различните трудни ситуации. Нептун в наталната карта се свързва с всичко, което се отнася до тайни, илюзии, фантастика, всичко, което излиза извън рамките на реалността. Той се свързва с различните фобии, мании, видения, самота и неудовлетвореност. В същото време Нептун символизира състрадание, милосърдие и божествена любов. Има отношение към трансценденталните, мистични преживявания. Като цяло задачата на Нептун е да ни помогне да се освободим от илюзорните, неистинските ценности, натрупани както в сегашния ни живот, така и от предишни прераждания.
Ретрограден нептунОт началото на 2012 година Нептун влезе в знака Риби, който е естественото му местоположение. Нептун преминава през всички знаци на зодиака за 164 година, а престоя му в един знак е около 13 години. Предишният период, когато Нептун е бил в Риби, е периода 1847-1861 г. тогава е отбелязан ръст на идеите за социализъм и комунизъм, теорията на Дарвин за еволюцията на организмите, националистическите движения са разпространени по цяла Европа, отбелязан е стремеж за независимост и признание. В същите тези години в САЩ робството става сериозен „проблем“. Положени са много усилия за отмяната му, което става повод за гражданската война. В Русия расте недоволството на крепостните селяни. Александър II, който по това време е бил начело на Русия, притеснен от вероятността за селска война, отменя крепостничеството.
Интересно, какви глобални промени ни очакват през настоящите 13 години, когато Нептун ще остане в Риби?!
Всички усещаме нарастващото напрежение в обществото между тези, които подкрепят социалната сигурност на гражданите срещу тези, които ценят личната свобода и независимост. Освен това трябва да помислим за нарастващото движение за независимост в Близкия изток. А действително ли еднополовите бракове са социален проблем с който трябва да се борим, както с робството? Ще се появят ли проблеми, които ще разделят хората на два лагера?
Възможно е сега да е твърде рано да се говори, но историята се повтаря. Няма никакви съмнения, че в този период ще се ширят идеи и решения за отстраняването на проблеми, стоящи пред нас като общество, но и засягащи всеки един отделен индивид на планетата. В края на краищата Рибите считат за свой дълг да направят Вселената по-добро място за живеене за всички. Тези искренни и състрадателни възгледи, обаче, рядко намират подкрепа. Но без постигане на компромиси никакви сериозни крачки няма да бъдат направени.
Нептун, в периода на ретроградно движение, ще ни накара всички да се замислим и да осъзнаем своите загадъчни мечти и желания, да фокусираме вниманието си върху тях и да се опитаме да разберем, какво означава всичко това.
Нептун е планета на фантазиите, илюзиите и магиите. Когато планетата е ретроградна, в своето обратно движение ще ни връща в минали ситуации, които не са намерили своето правилно решение.
Периодът на ретрограден Нептун продължава около 4-5 месеца всяка година. Нептун спомага за очистване на кармата. Ретроградният Нептун, през тези 6 месеца показва, че не всичко е толкова безоблачно и ни помага да направим преоценка на идеалите си. Влиянието на Нептун се отличава от това на Уран и Плутон, при които се създават остри ситуации, когато се случват принудителни изменения. Той действа по друг начин, отчитайки водната си стихия. Но все пак не може влиянието му да се нарече хармонично. Нептун най-често обърква процеса на разбиране и осъзнаване, превръща разбираемите неща в непонятни. В негативен аспект ретроградният Нептун добавя на хората подозрителност и неувереност в самите себе си. Не трябва сляпо да вярвате на всичко, съмнявайте се! Направете преоценка на своите мечти и планове, анализирайте ценностната си система! Освен това, въпроси от практичен характер, такива засягащи финансите например, могат да донесат много безспокойство, ако по-отрано не ги отработите и не ги изчистите напълно. Ако осмислите своето собствено развитие ще видите, че вашите страхове, илюзии и безпорядък могат да повлияят не само на вашия живот, но и на този на околните. През това време може да се замислите и да вземете решение дали да развиете вярата и духовността си или да тръгнете по пътя на изолацията и разочарованието. Независимо от начина по който решите да използвате енергията си, това ще ви помогне да намерите своето място в живота: или ще бъдете по-чувствителни и духовни, или във вас ще цари объркване и хаос.
Ретроградното движение на Нептун оказва силно въздействие върху хората. Нептун е управител на знака Риби, свързваме го с илюзии, заблуди, блясък, духовност, окултизъм, жертвена любов, мечти, измама, интуиция, изобретения, магии, възприятия, изкуство, въображение, скандали, наркомания, параноя, бягство от действителността, снизходителност. Нашите надежди и убеждения са пряко под въздействието на Нептун.
Някои смятат, че ретроградният Нептун е планета на забравата и прошката, планета, която помага да се изкупи или в краен случай да се смекчи кармата. Това е разбира се при условие, че индивидът през целия си съзнателен, земен живот служи за благото на другите хора, помага им с добри дела, използвайки за това своите познания идващи от предишни прераждания или придобити в този живот. Тук могат да помогнат окултните знания, източната медицина, лечителството и други езотерични науки.
В ретроградния си период Нептун ни кара да се замислим за душата си и за всички вътрешни, психически процеси. В дните около възстановяването на директното движение хората ще бъдат склонни да бягат от реалността в своите мечти и илюзии, често ще се заблуждават в своите очаквания и ще лъжат другите. В този период е полезно да медитирате, да потърсите духовността и вярата.