Овен Телец Близнаци Рак Лъв Дева Везни Скорпион Стрелец Козирог Водолей Риби

AquariusГледай в youtubeПрез медния век хората били много лоши и зли. Непрекъснато воювали помежду си, не отглеждали животни, не принасяли жертви на боговете и не ги почитали. Затова господарят на Небето и Земята, всемогъщият Зевс, ги намразил и решил да унищожи целия човешки род. Без да подозират намерението на Зевс, хората продължавали да се избиват помежду си, от ден на ден ставали все по-зли и заприличвали на истински зверове. Само двама души знаели и очаквали деня, в който Зевс ще

изпълни решението си. Това бил синът на Прометей - Девкалион и неговата жена Пира.
Всяка година Девкалион ходел в далечния Кавказ и с мъка гледал баща си, прикован на огромната скала. Но Прометей спокойно разговарял с него, давал му съвети и напътствия. Той предвиждал, че Зевс ще унищожи хората, и казал на сина си да направи един голям кораб, да складира в него храна  и да чака уречения ден.Девкалион изпълнил съвета на баща си.Тъкмо когато направил кораба и го напълнил с храна, Зевс изпратил на земята непрекъснат проливен дъжд. Той забранил на всички ветрове да духат освен на влажния южен вятър Hot, който неспирно духал и гонел надвесените над земята черни дъждовни облаци. Ден и нощ все валяло.... Разляла се водата от реките и моретата, започнала да залива земята и все повече да се издига. Под нея оставали полята и горите, селата и градовете, планините започнали да изчезват. Само тук-там над водата се виждали някои по-високи планински върхове. Навсякъде се виждало само вода....Сред безбрежната вода се носел само един кораб, който непрекъснато се издигал заедно с водата. В него били Девкалион и Пира. Девет дни се люшкал корабът им и едва стигнал до показващия се над водата връх на планината Парнас. Тук, на това малко късче земя, Девкалион и Пира седнали и зачакали. Престанал дъждът, но всички хора били издавени до един. Разбрали Девкалион и Пира, че само те са останали живи, и изпитали страх от самотата сред безкрайните води.
Постепенно водата започнала да спада, късчето земя, на което били Девкалион и Пира, сякаш растяло и ставало все по-голямо. След няколко дни водата се стекла. Показала се земята - безлюдна, без поля и ливади, без цветя и дървета, като безкрайна напукана пустиня. Още по-мъчно станало на Девкалион и Пира от тази мъртва пустиня, сред която не се чувал никакъв звук от живо същество.
Един ден при Девкалион и Пира дошъл вестителят на боговете - бог Хермес. Изпратил го Зевс, за да му каже Девкалион желанието си. Заради добротата му Зевс решил да изпълни всяко негово желание. Не мислил дълго Девкалион и казал на Хермес:
-Само едно желание имам и моля всемогъщия Зевс, ако желае, да го изпълни: Да насели отново земята с хора!
Отлетял Хермес на Олимп и предал на Зевс желанието на Девкалион. Зевс се съгласил. Отново изпратил Хермес при Девкалион и Пира, за да им каже какво трябва да правят. За един миг Хермес долетял при тях и предал:
-Слизайте надолу по планината и хвърляйте зад себе си костите на вашата майка!
Разбрал Девкалион, че „костите" това са камъните. Събрал той камъни, извикал и Пира и като слизали по склона на планината, хвърляли камъни зад себе си, без да се обръщат. Когато камъните се свършили, обърнали се и видели много хора. Камъните, които хвърлял Девкалион, се превърнали във високи, стройни мъже, а камъните на Пира - в прекрасни жени.
Боговете превърнали Девкалион в съзвездието Водолей и го оставили на небето. Това съзвездие напомня на хората за сина на Прометей, наследил от баща си голямата обич към тях.
За древните египтяни Водолей е представял животворната духовна сила, която обновява и опложда всички неща.
Знакът имал сходни силни асоциации и при вавилонците. Гилгамеш загубил най-добрия си приятел, Енкиду, негов спътник и съратник. За да го върне към живота той започнал да издирва билката на безсмъртието. Богинята изпратила бик срещу него (Телец) и по време на своето търсене той победил стадо лъвове (Лъв), минал през портите, охранявани от човек Скорпион (Скорпион). Това са и първите три знака от фиксирания кръст, който Гилгамеш трябвало да овладее, преди да стигне до отвъдния свят, където живеел безсмъртният Утнапищим, в когото можем да разпознаем Водолей. Някога и той бил смъртен както всички други, но само той се вслушал в божествените гласове, които предупреждавали за разрушението на света. Построил кораб и така се спасил от големия потоп, който завладял света. Той е шумерският или вавилонският вариант на Ной и разказът за потопа, в който той играе своята роля. Поради покорството си на божествената воля той получил вечен живот и му била поверена охраната на билката на безсмъртието. Епосът разказва как Гилгамеш спечелва тази билка само за да я изгуби наново, защото, в крайна сметка, човечеството още не е постигнало безсмъртие.
Ако Козирог ни учеше на търпение и постоянство, то Водолей ни провокира да преминем напред. Това е знакът на промяната. Водолей е този катализатор и провокатор, който ни кара да разчупим оковите на постигнатото. Погледът на Водолей е насочен напред и нагоре. За него други измерения не съществуват, затова ако не са се развили качествата на Козирог да се отчита реалността, има опасност да бъде обсебен от духовното. Емоционално дистанцирани хора. Но и алтруист - обича хората. Може да пренебрегне изцяло материалното. Водолей ни учи как да се включим в колективния поток, как да уважаваме колектива и групата, свързан е с Риби с общата човешка карма. Обикновено Водолей и Риби имат усет за обществото. Новатори. Въпреки че знакът е смятан за индивидуалист, той е носител на обществените, колективните нагласи и потребността от промяна и растеж. Водолей става изразител на нагласите на обществото. Обществен и колективен знак. Не обичат да се женят. Индивидуалист - бори се за правото на всяко живо същество. Водолей ни учи да се свържем с висшето си Аз или с истинската си самоличност. Тя показва нашата лична мисия в живота. Там, където имате Водолей, сте готови да бъдете новатори, експериментатори, с нестандартен подход.
Всеки човек има заложени таланти, които го правят уникален. Неповторим потенциал и заложби и тези таланти Водолей ги провокира. Знакът е от въздушния тригон - Близнаци, това са роднините, Везни, това са партньорите, близките връзки, Водолей, това са близките ни съмишленици, приятелите изобщо, групите по интереси (но не хобито).
Отношенията ни с приятелите са емоционално дистанцирани ( по Водолей и 11 дом). Когато говорим за много добри приятели 1-2, тогава те са по Везни и 7 дом. Знакът Водолей е знак на груповите взаимодействия. Неправителствените организации, обществените и организациите с идеална цел, без благотворителните. Те са по Риби. Водолей е смятан за ексцентричен и различен, защото е носител на новото и нестандартното. Всичко, което е различно от установените норми се смята за нестандартно. Бунтар и революционер. Когато Хоршел открива Уран избухва Френската революция. Хората се плашат от неговите идеи, смятат ги за утопични и илюзорни. Водолей е дете на Космоса. Най-доброто лечение е вечер под звездно небе. Водолей вижда бъдещето, но не го прави като гадател, а го озарява. Така той прави прозрения. Водолей управлява революционерите.
Това е безкрайно самотен знак. Управлява геният. Знакът Водолей е виждащият в бъдещето човек. Никога не натрапва убежденията си, спазва дистанция, изключително лоялен. Тези хора най-много се страхуват от емоционално обвързване. Водолей се страхува от йерархията. Помага ни да скъсваме с инстинктите. Водните знаци са му много трудни. Водолей има академични наклонности. Непрекъснато се дообразова. Това е знакът, който управлява всички социални реформи и революции. Реформите му не са самоцелни, а са за благото на човека. Знак хуманист и алтруист. Готов е да пренебрегне собствените си желания в името на другите. Знакът, който руши йерархията, за него всички са равни. Да уважаваш другия означава да обичаш себе си.
Негативни проявления - ексцентризъм, непредсказуем и лабилен. Обикновено не е сам, но винаги се чувства самотен и неразбран, а това го изолира от света и реалността. Най-обективния знак. Трудно създават емоционални контакти. Може да се фиксира около идея. Като цяло е студен знак. Недостъпни хора. Перфекционизъм. Елитарност. Може да има материални проблеми.
Ключови думи: прогрес, бъдеще, интуиция (озарение), надежда, напредък, промяна, нестандартност, ексцентричност, хуманизъм и алтруизъм, полет, Космос, Вселена, непредсказуемост, гений, равенство и братство, съмишленици, групи, социални реформи и бунт, революция и приятелство, бъдещи цели, нови технологии, авиация.
Органи в тялото: глезените, кръвообращение, вените, нервна и централна нервна система. Истерия и неврози. Малокръвие и нисък хемоглобин, спазми, схващания.
Държави: Чехия, Никарагуа, Полша, Русия, Швеция. Градове: Лос Анжелис, Хамбург, Пиза.
Личности: Едисон, Моцарт, Рейгън, Рузвелт, Линкълн, Елцин, Дарвин.
Това е един мъжки знак и като всеки такъв се стреми да се разширява. Стреми се да бъде действащ, атакуващ. Освен това той е и неподвижен знак и като всеки такъв се стреми да е стабилен и да дълбае, да се вкопава в нещата. Няма стремеж към подвижност, променливост - това го изнервя, не е за него и му противоречи на темперамента. Понеже не е кардинален, не се стреми да се налага, няма стремеж да организира другите. Вкопава се в себе си, и понеже е въздушен, вдълбаването се прави в сферата на мисленето. Казано по друг начин: Водолеят е знак на задълбочени анализи, на дълбоки размисли. Както Скорпионът беше знак на дълбоките чувства, Телецът на максималната сигурност и адаптацията, Лъвът беше знак на максималната задълбоченост в Аз-а, т.е. вярата в смисъла на човека и човешкия живот. Така при Водолея имате в разума едно много сериозно замисляне - Водолеят има склонността да се замисля. Естественият му подход към нещата е да се задълбочи в тях.
Единственият зодиакален знак, на когото като му кажеш, че не е като другите, не е с хората, е доволен и го възприема като комплимент. Опитваш да му кажеш, че е неадекватен. А той е много доволен, че не е като хората, че е по-различен, а оттам и по-специален. Стреми се, само и само, да не е като останалите. И това е дълбоко вкоренено в знака. При Водолея го няма този момент, аз съм един от вас. Не, аз съм един такъв, който е устремен към едно друго време.
Смисълът, който намирам в настоящето, не лежи в самото настояще, а в едно бъдеще на практика. Водолеят се интересува от т.нар. технологии. Доста от Водолеите се вълнуват от научно-техническия прогрес. На него са му интересни нововъведенията, всичкото ноу-хау във всяка една сфера на живота.
Уран Управлява Водолея точно поради този елемент - елемент на готовност за някаква промяна и за някакво бъдеще. Това е знак, устремен в бъдещето.
Водолеите се занимават с изобретения. Водолеят прави разни неща от гледна точка на собственото си усещане, а не от гледна точка на рационалния стремеж да постигне нещо. Водолеят не се притеснява да прави нещо, което ще се използва след 100 години и той няма да е жив за да го ползва. Няма такова притеснение. Козирогът го има. Всички земни знаци искат, каквото го правят, да може да се използва в обозримото бъдеще. Поне докато те са живи.
При въздушните знаци го няма този момент. Което показва, че въздушните знаци принципно са по-малко адаптирани в материалния свят. Включително и Водолеят. Той е в състояние да си прави разни неща, с които имаш чувството, че си губи времето. В известен положителен смисъл е лудият изобретател.
Водолеят по своята природа много лесно поставя дистанция. Много лесно се изолира от околния свят. Може да се вглъбява лесно. Да се оттегля лесно в своят си свят, където да си преживява, да си мисли и да се изолира от външният свят - не чува и не вижда. От всички знаци, Водолеят най-лесно го прави това. Затова ако един Водолей е седнал да учи, тътен и грохот да е около него, може изобщо да не му прави впечатление. Това е неподвижен въздушен знак.
Ако искате да се разделите с един Водолей, отрежете му перспективите за бъдещето. Той може да понася настоящето успешно, докато има идея за бъдещето. В момента, в който няма идея за бъдещето, вие ще го загубите.
Тъй като знакът не е женски, нито е огнен, нито е воден, при него няма някакви особени чувства и страстни емоции. Това е Сатурниански знак. Водолеят е един потънал в мисли човек. Като Козирогът той е концентриран, но не във външните неща, за адаптация в един земен свят, а е концентриран в мисловните. А мисловността е духовен свят. Така че, Водолеят на практика е концентриран в света на свободата (духовният свят е свят на Свободата).
При Водолея се активизира вътрешния мисловен свят. Представите също се активизират. В резултат на това могат да родят много интересни идеи. Защото някак си са неадекватни към външния свят, но са адекватни към идейния свят. И са много свободни. След Стрелеца, който е най-свободният знак, следващият е Водолеят. Свободен, понеже живее вътре в себе си и е изолиран.
Неговият естествен подход към всички хора е приятелски, т.е. равнопоставен и дистанциран. За Водолея няма висши и низши -всички са равни. Идеята, че хората били равни, е водолейска приказка. Ако имате за началник Водолей вие ще го видите седнал върху бюрото, а не зад него - това е типично Водолейски вариант. Да, шефът Водолей може да го объркате с портиера или с някой друг дребен служител. Той определено не изглежда като шеф, а и начина, по който се държи с вас, не изглежда шефски.
Колкото Козирогът изгражда авторитет, знае какво е авторитет, инвестира в авторитет и изгражда това, което се нарича репутация, толкова Водолеят се дистанцира от същото. Всяко действие, което прави Водолея да изглежда над или под другите, се игнорира. Затова казват, че Водолеят бил хуманен знак, даже в езотериката го наричат зодия Човек. Има се предвид неговият хуманизъм.
Когато се говори, че в момента сме в епохата на Водолея, става дума за Свободата. Това е епоха на Свободата. Водолеят учи хората да бъдат свободни. Свободата е вътрешно състояние и нищо друго. И затова Водолеят, бидейки по естествен начин вътрешно стремящ се към свобода, с поведението си, с начина си на живот, учи останалите хора да бъдат свободни.
Смята, че нарушаваш свободата на човека, ако му се намесваш, включително ако си натрапваш помощта.
За интимните отношения. Любовта до голяма степен е емоционална връзка, душевна връзка. А при Водолея тази душевна връзка се получава трудно. Чисто емоционалната връзка не е най-лесното и бързо нещо за правене. Докато един Лъв много лесно прави емоционална връзка, сърдечна връзка. Дори да е изплашен, Лъвът пак я прави. Водолеят дори, когато не е изплашен, не е така сърдечен. Именно това му позволява обаче да бъде хладнокръвен, да запазва спокойствие в критични ситуации, да вижда истината дори през пелената на силните емоции. Трезвият разум рядко го напуска.
Много често бърка интимните с приятелските отношения. Държи се приятелски с интимния си партньор. Което интимният партньор понякога силно го притеснява. В момента, в който забележите, че вашият партньор се държи с вас по същият начин, както и към някой друг, това изглежда обидно. Искате да има по-специално отношение към вас. Водолеят по естественият си подход не слага никой за привилегирован и изравнява всички. И това създава проблеми.
Когато се налага да има сблъсък, на Водолея никак не му е лесно, защото той възприема хората приятелски, равнопоставено. Затова Слънцето е в Заточение във Водолей. Водолеят не умее да се налага. Това му е трудно. Как ще станете вие шеф, когато ще сте приятел с всички.
Разсъжденията на Водолея са много интересни. Според него, ако някой човек не работи, първоначално това е приемливо, защото ние сме несъвършени и се случва да си уморен, в депресия, да имаш проблем и т.н. Но ако някой човек трайно не работи, той очевидно не иска тази работа. Значи той се е заробил там и трябва да бъде освободен. Т.е. трябва да бъде уволнен. За да не се мъчи, а и свободата му се накърнява. Очевидно е, че не го иска това след като не го работи с голям мерак.
Водолеите тези неща не ги споделят душевно. Той се държи приятелски с целият колектив от 50 души. Той не е шефът, който като ревне ще трепериш, нито е този, който изглежда като човека, който ще те накаже, ще ти отреже от премията или заплатата. Напротив. И идва един момент, в който на бюрото ти се появява заповед за уволнение И ти като я поглеждаш тази заповед се усмихваш - шефът е добър и освен това ми е приятел. И отиваш при него със заповедта и му казваш, че сигурно е станала грешка - тук в тази заповед за уволнение фигурира твоето име. Като му говориш това обаче, той гледа през теб. А ти никога не си виждал шефа такъв, странен. Освен това е доста хладен. Това добронамерено, приятелско поведение, което по принцип е имал към теб го няма. Няма и някакво специално враждебно отношение към теб. Просто все едно теб те няма и си празно място.
Ти не работиш както трябва и си уволнен. И ти започваш да се тръшкаш -чакай шефе, деца имам. Това обаче на Водолея не му прави никакво впечатление. Колкото на Козирога ще направите впечатление с тръшкане. Всъщност да, ще му направите впечатление с тръшкане — ще започне да се отнася към вас като към отрепка. На него, когато някой започне да му хленчи му идва да го ритне. В него изобщо не се пораждат разни мисли от рода на "О, миличкия". Този номер може да мине на Рак, а на Риба идеално минава. Обаче на Водолей абсолютно не минава. Водолеят изпитва омерзение от подобно нещо. Ако все пак му кажете, шефе, много си гаден и отвратителен. Аз не че не мога да работя и е вярно, че напоследък не работя както трябва, обаче ако е било толкова страшно това, трябваше да ме предупредиш. Защото има мъмрене, предупреждение, първо, второ и т.н. И чак след това се преминава към крайни мерки. Водолеят обаче не прави така. Той те уважава като човек и очаква и ти да се държиш като свободен човек, който прави това, което обича и харесва. След като ти очевидно не работиш добре тази работа, значи ти не си за тази работа и трябва да си отидеш. И това е най-доброто за теб и той те освобождава. След като ти вече няма да си свързан с тази работа, той няма никакво отношение към теб, ти си празно място. Ти не съществуваш. Значи Водолеят е цар да направи така, че да не съществуваш. И понеже знакът е неподвижен, като те направи на "празно място" ти си "празно място" до свършека на света.
Имайте предвид, че след месец, той най-вероятно ще ви е забравил името. И ще говорите с човек, който все едно не ви познава. Може да изглежда странно и бездушно, но точно така стоят нещата и това го има в психиката на Водолея.
Хленченията при него не минават. Въздушният подвижен знак не се поддава на такова нещо. Няма на какво да се закачи човек. Става дума за следното. Водолеят изгражда един собствен кодекс, донкихотовски малко и бяга от определени неща. Всеки един Водолей има вътре в себе си една вродена потребност, да си изгради един такъв кодекс, някакъв личен морал. И действа съобразно този личен морал. Значи ако искате да живеете с Водолей и да се разберете с Водолей едно от първите неща, които трябва да направите е да разберете какъв е този личен морал. А този морал задължително е личен, а не обществен - той се е разграничил 100 % от общественият. И си е изградил някакви лични представи за нещата. Има някакъв модел, който той следва.
По принцип всички въздушни знаци си изграждат собствени модели, по които живеят. Но особено силно това го правят неподвижните. Водолеят в рамките на неговите разбирания е готов при включването на Уран да извърши голяма промяна в живота си. Живее по Сатурн обикновено. Повечето Водолеи живеят по Сатурн, т.е. те живеят в рамките на дълг, отговорност - вие ще видите при Водолеите силно развито чувство за дълг. Целеустременост, стремеж да се завършат нещата, въобще всичко това, което е характерно за Козирога. Поддържане на структурата. Поддържане на отношенията - като всички неподвижни знаци се стреми да поддържа стабилни човешки отношения. Водолеят не се разделя лесно, нито се свързва лесно.
Най-хладнокръвният знак, който най-лесно запазва самообладание е Водолеят. Комбинацията Лъв - Водолей е доста успешна. Лъвът се впечатлява именно от това разсъдъчно хладнокръвие на Водолея. И в най-напрегнати ситуации Водолеят държи нещата под контрол. Без да изпитва страх, а това силно впечатлява Лъва. И му помага. Лъвът е кралят, който държи меча и с емоцията си движи нещата напред неудържимо, а до него трябва да има един съветник Водолей. Който да охлажда емоциите, да въвежда хладният разум. И когато Лъвът се научи да уважава това нещо и да го използва се получава чудесен тандем. А Лъвът дава тази емоция на Водолея, от която той има нужда. Защото Водолеят има нужда да побезумства понякога, а това не му е толкова лесно.
Ако Водолеят реши, че един човек е вреден за обществото и в моралния кодекс на този Водолей влиза почистването, т.е. че той трябва да почиства обществото от такива хора, тогава издава съответната смъртна присъда и отива при съответния човек, вдига пистолета и му казва, че е осъден на смърт, заради следните деяния и имаш последна дума. Ако имаш да казваш нещо, казвай го, защото присъдата ще бъде изпълнена. Тук никакво тръшкане, хленчене и апелиране за милост не помагат. Това е все едно на компютър да се молиш, понеже не ти стартира програмата, а ти не знаеш паролата - колкото и да се тръшкаш няма ефект.
Единственото нещо, което трябва да направиш е, да го убедиш, че това, в което вярва не е така. За да може да го убедиш, колкото си по-спокоен и хладнокръвен - толкова по-добре. Колкото си по-емоционален, толкова по-недоверчив е към теб Водолеят - смята, че си субективен и се заблуждаваш. Т.е. ти трябва съвсем разумно, да му посочиш това, за което не е прав. И ако вашите доводи Водолеят ги сметне за целесъобразни вие ще видите как без никакви емоции, тръшкане и извинения от негова страна, той ще свали пистолета и ще ви освободи - все едно с робот си имате работа. Просто ако знаете „паролата" програмата за унищожение се преустановява. За разлика от Скорпиона, който ако сте го обидили и той действа по този начин, нищо не може да го накара да спре - никакви доводи, разумни или неразумни. Той просто ще ви забие на 10 м под земята и пак ще ви е малко от негова гледна точка.
Докато Водолеят се поддава изключително много на разумни доводи. Той не престава да мисли. Имайки неподвижното качество, той е в състояние да се замисли и да достига до много добри прозрения. Затова при него Меркурий е в Екзалтация. Водолеят има научно­-изследователски тип мислене.
Водолеят намира за съвсем естествено и нормално да се замисли върху едно нещо. И да се задълбае и има шанса да стигне до дълбочините на това нещо. Това се нарича прозрение. Това е Уран.
По принцип Водолеят е теоретик - той ги измисля нещата, но не ги прави. Т.е. по отношение на правенето няма специални интереси - може и това да го прави, но не му е там силата. Чистият знак Водолей дава идеите на нещата.
Агресията на Водолея по принцип е интелектуална.
Умът на Водолея не е особено пъргав. Умът на Водолея е като локомотив, който тегли много вагони. Но не е така пъргав и маневрен като при Близнаците. И точно това е Екзалтацията. Меркурий екзалтира вкопавайки се в идеята. Но ако принудите Водолея да маневрира като му подавате различни сигнали той реагира тромаво и бавно. И това е екзалтацията - Меркурий във Водолей има тенденцията да прекалява във вкопаването.
Един Меркурий във Водолей няма проблем да говори 8-9 часа на теми, които са му интересни. И успява в рамките на толкова много време да изложи някакви идеи и това да има някакъв ефект. Но това е възможно само тук, с хора, които проявяват интерес.
При Меркурий във Водолей това е характерно - той няма широки интереси, както Близнаците. Той не се интересува от всичко, а от няколко неща най-много. От едно, две, три неща максимум. Интересува се от тези неща и ги дълбае. Каквото и да прави и да струва все в тази посока ги завърта нещата. Така че за един Меркурий във Водолей е много важно от малък да се научи да не е компетентен във всичко. Понеже той няма да има такава природа. Да се научи да уважава други за това, за което те са компетентни и да си знае гьола. Така че проблемът на един Меркурий във Водолей е да намери вярната посока и да седи вътре в нея.
Ако подложите Меркурий във Водолей на импровизации в теми, които той не владее, той се проваля. Ако го вкарате в сфера, където не разбира, опитът му да импровизира там е плачевен. Той импровизира чудесно само в теми, които владее. В нещата, които го интересуват. Той придобива там пъргавост в резултат на дългите години усилия, които е полагал.
Значи видяхме защо този знак се Управлява от Сатурн - защото той прилича на Козирога като време, като изживяване, като дълг и отговорност, като целенасоченост и като стабилност.
Водолеят е доста стабилен знак, през по-голямата част от времето. Значи като каже нещо или се захване с нещо той държи на него и го прави. Кодексите на Водолеите обикновено включват задължения и отговорности.
Водолеят е човек, който гледа много сериозно на ангажиментите. Не е фриволен. Това е до момента в който той вижда бъдеще.
А иначе Водолеят е знак на бъдещето и ако искате да имате бъдеще вие трябва да се променяте. Ако искате да се занимавате с бъдещето вие трябва да имате смелост и особено много да се чувствате свободни. Да не може миналото или настоящето да ви вкопчат, защото тогава няма да сте свободни.
Уран управлява знака на Водолея точно заради този стремеж към бъдещето. Точно заради стремежа към свободата, защото Уран е планета на свободата и смелостта. Поначало Уран е планета, която се движи бавно, така че когато става въпрос за промени по Уран, това са промени фундаментални, но те стават бавно. Това не са ежедневни промени. Водолеят не се променя всеки ден. Той е доста стационарен, целенасочен, неподвижен и той действително много години следва една линия. Имайте предвид след като е Водолей той рано или късно ще промени линията и е възможно да го направи внезапно. След като той не е толкова душевен човек, той не живее толкова силно в емоции и чувства. Често пъти моментът на промяната идва някак си изненадващо. Вътре във Водолея в действителност отдавна са започнали процеси, които да подготвят промяната, но той не го показва външно. Водолеят не дава сигнали във външния свят в настоящето.
По правило Водолеят седи малко отнесен. Леко разсеян изглежда. За своите си работи изобщо не е разсеян. Ще установите, че за неговите неща които го интересуват си е много в час - не ги забравя. Но за всички останали неща е доста разсеян. Дразнещо разсеян понякога. Така че способността на Водолея да се отнася нанякъде е много характерна.
Плутон е в Падение. Плутон е една планета на крайностите. Планета, която търсеше истината, разрушавайки всичко това, което не е истинско, давайки възможност да се изградят истински неща. Плутон прилича на богът Шива. Плутон казва така, сега ти разрушавам къщата, за да може да си направиш друга.
Плутон обаче казва, извинявай, това не е по моята част. По отношение на материалните неща, трябва да се погрижиш сам. Моята грижа е да те оставя без къща и да ти разчистя строителната площадка. Нататък ти трябва да се проявиш. Ти можеш.
Така че както виждате има една крайност. Значи Плутон използва методи от типа на шоковата терапия.
Запомнете, че, когато Плутон вземе нещо, то е завинаги. Това е много характерно за него.
И това важи за всяко друго нещо. Плутон може да ти отнеме всяко едно нещо - децата, идеите, парите, домът, всички хора които обичаш и т.н. Плутон може да ти отнеме не само част от тялото, но и живота. Плутон не може да ти отнеме само това, което си е твое, това, което ти сам си си го направил.
Тялото, понеже не е твое, той може да ти го отнеме. Нямаш заслуги за това да имаш тяло - тялото ти е подарък и откъдето е дошло там е и отишло.
Та една такава планета се оказва, че при Водолея е в падение. На Водолеят му е изключително трудно да се държи плутонически. Водолеите не навлизат в такива крайности. Той е твърде разумен, твърде много мисли. А мисленето по своята природа има контролираща функция. Той не иска да прави неразумни неща, смята ги за нелепи.
Водолеят всъщност се чувства добре само сред екип от равнопоставени хора, които си обичат работата и които я работят без да е необходимо някой да ги командва и да ги кара да го правят. Това са хора, които не работят за пари, а защото това им харесва. Това се нарича екипна работа
Всички хора, които са несвободни трябва да бъдат управлявани в йерархия и Водолеят не може да се оправи с тях. Това е една от причините да се казва, че той е знак на бъдещето. Според Водолея не трябва да има йерархия в производствения процес. За Водолеят е странно че има директори и началници. За Водолеят ти си човек, нито си по-умен, нито си по-специален. Ако си имаш там някакви работи, имай си ги, какво като ги имаш. Ако има нещо да правим заедно хубаво, ако няма - здраве да е. Това е. Водолеят не робува на титли, на величия, на пагони.
Водолеят изкуствено се държи с някакво почитание към тия, които трябва да са висшестоящи. Трудно му е да не прихне от смях. Висшестоящият е обикновен човечец, изтъкан от проблеми, от страсти и от какво ли не. Нито е много умен, нито е с нещо по. Но по някакъв начин съдбата го е сложила да седи там. Разбирате, че така на екипен принцип не може да се управлява производство. Да не говорим за войска, където единоначалието движи всичко.
Големият смисъл на този знак е да научи хората да бъдат свободни. Да се научат дълбоко да вярват в нещата. Сам по себе си ако го вземете, той е едностранчив като всички други знаци, т.е. ако всичко ще бъде само по Водолей ще има проблеми.
Водолеят е склонен да се вписва в структури. Склонен е когато види, че се предлага перспектива, той да влезе в тази структура. Въпросът опира до това, че действително е възможно и то след няколко години той да направи обрат. Във Водолея като че ли се скъсва нещо и всичките инвестиции, които ги е правил е склонен да ги захвърли с лека ръка. Не трябва да си мислите, че един Водолей, понеже се е ангажирал с една инвестиция, той ще си пази тази инвестиция. Това може да го направи един Козирог, но не и въздушен знак като Водолея. Въздушният знак се разделя сравнително лесно с чисто материалните неща. Искам да кажа, че се разделя лесно, но когато дойде времето за промяна. Защото при Водолея до момента на промяната нещата изглеждат като бетон. Пример ви давам: Водолей когато се развежда. Това е много интересна ситуация. В общи линии до последно не изглежда, че той ще се развежда. Идеята за развода е раз два, изведнъж. Все едно това не е същият човек. В действителност е текъл скрит и доста дълбок Сатурниански процес, през Хирон и в крайна сметка се стига до Уран, момента на изпита, самата промяна. Т.е. една сутрин Водолеят се събужда и си казва - край. Вътре в него вече има силен копнеж за нещо друго. Ама силен копнеж. Адска досада и нежелание да се занимава с това, с което се е занимавал до момента. Това е чисто психическо изживяване. И той просто си казва, че дори и един ден повече не може да продължи това нещо - станало му е толкова чуждо и далечно, че не го иска. И ако става дума за семейство, той може да реагира и спрямо семейството така. Той казва, това семейство ми е чуждо, далечно и не желая дори и ден да стоя повече тук и си тръгвам. А същият човек предишните 7 години е строил къща, инвестирал е, полагал усилия и ти си казваш, ей, този човек няма да мръдне от тук никога. Само че той няма за цел адаптация в материалният свят. Не е това неговата задача. Неговата задача е да открие едно бъдеще и да се научи да бъде свободен. И да даде пример на другите хора, какво значи свобода. Освен това Слънцето във Водолей е в Заточение и не се проявява така силно. Във Водолей се проявяват силно Меркурий, Сатурн, Уран.