Овен Телец Близнаци Рак Лъв Дева Везни Скорпион Стрелец Козирог Водолей Риби

LibraГледай в youtube Господар: Венера Ден: Петък
Девиз: „Аз се съмнявам, аз се колебая"
Цвят: Розов
Камък: Аквамарин
Число: Шест
Везни е знак,
който в началото винаги казва не, после кима в знак на съгласие, защото Везните са много избирателни.Овен избира импулсивно. Везни - избират, като първо казват не, после мислят.
От Овен до Везни - това са зодии индивидуалисти, работят върху себе си.

От Везни до Риби - това са зодии колективисти, работят в колектив.
Везни принадлежи към най-старите съзвездия. То е единственото от дванадесетте зодиакални съзвездия, което не е наименувано на живо същество.Преди повече от 2000г. точката на есенното равноденствие е била в областта на съзвездието Везни. При своето видимо годишно движение по еклиптиката Слънцето е било в тази точка на 23 септември и денят е бил равен на нощта по продължителност. Вероятно това равенство на деня и нощта е причината за наименуването още в дълбока древност на областта, в която е била точката на есенното равноденствие, с името Везни. Така сред зодиакалните съзвездия се появява съзвездието Везни.
Съзвездието е свързано със земеделската работа на древните египтяни. След жътвата и вършитбата започвало измерването на житото, преди да бъде насипано в хамбарите. Измерването се правело, когато Слънцето било видимо във Везни. Така съзвездието Везни напомняло за работата по измерването на житото.
Древногръцката митология е свързвала съзвездието Везни с везните на Дике - богинята на справедливостта.
От висините на светлия Олимп Зевс установявал ред и законите на небето и земята. Той строго бдял за спазването им от хората. Но Зевс имал още много други грижи и затова имал пълномощници. До неговия престол винаги била богинята на правосъдието Темида. По нареждане на Зевс тя свиквала боговете на събрания, както и народните събрания на земята и бдяла за спазването на реда и законността в тях.
Дъщерята на Зевс и Темида - неуморната Дике, богинята на справедливостта, ходела по земята със своите везни и с вързани очи бдяла за правосъдието и справедливостта. Тя разказвала на своя баща Зевс за деянията на несправедливите съдии и хора. Той ги наказвал жестоко, загдето не се спазвали дадените от него закони.
Богиня Дике била враг на измамата и лъжата. Тя защитавала само правдата и справедливостта. С везните си тя най-точно измервала несправедливите и справедливите постъпки на хората, за да им даде Зевс заслуженото наказание, за да царува само справедливостта в света.
Зевс оставил везните на дъщеря си Дике на небето. Така сред зодиакалните съзвездия се появило съзвездието Везни, за да напомня на хората да спазват строго законите и да се ръководят от справедливостта в своите деяния.
Везни като че ли са вмъкнати в зодиака по-късно от другите знаци. Например вавилонският зодиак съдържа камо единадесет знака: съзвездието, което днес наричаме Везни, е било познато като част от щипките на Скорпиона, а не като отделен знак. Гърците са виждали тази звездна група като везните, държани от Астрея и са ги свързвали с Дева, а не с Везни.
Това е единственият знак, представен от предмет, а не от човек или животно.
Египтяните отдавали голямо значение на блюдата на везните. Знае се, че по време на смърт богинята Маат поставя човешката душа на едното блюдо и перо на другото. Ако везните трепнат, макар и много леко, душата трябва да се прероди с цел да се освободи от излишното тегло. Везни са преди знака Скорпион, който египтяните почитали при грижливите си приготовления за отвъдния живот, главната цел била да се уравновесят везните или да се приготви душата за отвъдното.
Съвременните Везни рядко се интересуват от теглото на душите си. За сметка на това те са заети с постоянно уравновесяване на партньорството, което може да издърпа блюдата им надолу. Везни постоянно притеглят и измерват качества, честност или справедливост със своите блюда на настоящите си връзки. Те представят преходен момент в цикъла на сезоните, тъй като са знак на есенното равноденствие. Дните и нощите при тях са еднакво дълги, енергиите на Аз-а (деня) и съзнанието на „другите" (нощта) са балансирани. Разликата между Везни и Овен, (където ситуацията е сходна) е, че при Овен дневната сила започва да нараства. Затова свързваме Овен с появяващата се индивидуалност, която се откъсва от колективното. Тук, при Везни, се увеличава нощната сила, затова говорим за индивид, който започва да осъзнава нуждите на другите, на колективното. По тази причина блюдата на Везни обикновено са отклонени от Аз-а в посока към другите. Знакът символизира баланса на силите, получаващ се при равноденствието. Самият глиф на Везни означава равноденствие.
В медицинската астрология Везни управляват бъбреците. Те са две блюда на везните в човешкото тяло, които регулират и балансират действието на вътрешната система. Задачата на бъбреците е да поддържат тялото чисто от токсични вещества, които биха могли да го разболеят. По същия начин Везни филтрират преживяванията от живота или личните връзки, които биха могли да доведат до сходни последствия.
Във Везни ние осъзнаваме нуждата от партньорство. При Овен и Първи дом на хороскопа имаме връзка с началото, Първи дом често е наричан дом на Аз-а. Винаги започваме със съзнанието за уникалната ни индивидуалност. Везни е седмият знак и е свързан със Седми дом, противоположен е на Овен и представлява мястото, което е най-далече от Аз-а в кръга. Традиционната астрология нарича този дом дом на брака. Но взаимоотношенията не се ограничават до интимните връзки. Ние непрекъснато сме във взаимоотношения с другите, а Везните са такива умели дипломати, че този знак го наричат още знак на мира. Осъзнаването на нуждите на другите на колективно ниво води до създаване на хармония за човечеството въобще. Това е символът, залегнал в големия идеализъм на Везни. Колкото и да се занимава такъв човек предимно с интимните или романтичните си връзки, винаги на заден план се усеща по-висшата цел. Знакът Везни посява семената за по-широко възприятие на човечеството, което ще даде плодове в следващия въздушен знак Водолей.
Везни се управляват от Венера. Но ролята й тук е доста различна от земната богиня, свързвана с Телец. В Телец тя се наслаждава на грубото чувствено удоволствие, където еротиката е на първо място. Във Везни Венера е по-скоро архетип на естетическа красота - музеен експонат, възхитително красива, нежна и същевременно недостижима.
За Юнона (Хера) знаем, че е била съпруга на Юпитер (Зевс), царят на боговете, и господства над институцията на брака. Бракът между Зевс и Хера е разказ за сплетени в битки сили и ако разгледаме обективно историята на брака като цяло, там рядко става дума за любов. Поглеждайки назад към историята, виждаме, че много по-често става дума за договорена ситуация, резултат от различни цели (политически, социални или религиозни). Любовта е сравнително скорошна добавка към концепцията на брака, появяваща се за пръв път в западната култура някъде през Средновековието. Но и днес, във висшите класи, особено сред кралските особи, бракът е все още по сметка. И въпреки, че богинята на любовта е управител на Везни, те като че ли имат общо по-скоро с брака, а не с любовта (което доказва и самата Венера при брака си с Вулкан). Дори съюзът на Юнона и Юпитер, който е предполагаемият архетип на брака, не описва особено щастливо или уравновесено положение. Съвременните изследователи наблягат на факта, че истински романс не може в никакъв случай да се получи при сключили брак партньори. Юнона, заради господството си над институцията на брака и силата в небесата, която дели с Юпитер, изглежда подходящ планетен символ за Везни. Но нейният съпружески живот е пълен със скандали, изневери и породени от ревност схватки, с отмъщение над любовниците на съпруга й. Не е чудно, че брачната институция е в такова състояние, като се има предвид архетипа й.
Интересно е предположението, което прави Лиз Грийн, че троянският принц Парис символизира Везни. Парис бил помолен (както често се случва на Везните) да отсъди по един въпрос. Ставало дума за конкурс за красота, където участничките били Афродита, Хера и Атина (и трите са вероятни господарки на Везни). Хера предложила на Парис целия свят, Атина - лидерски позиции и победи като знаменит войн, а Афродита му предложила дар от своите земи и му обещала най-хубавата жена на света. Парис избрал Афродита, но дарът се оказал Елена (едната от четирите близнака), омъжена жена, чието отвличане довело до Троянската война. В живота на Везни често възникват такива конфликти, свързани с любовта или красотата. Париж, който е известен като град на любовта и красотата, винаги е привличал любовници към себе си и е силно свързван с Везни.
Другата много известна митологична двойка, която може би е най-подходящият архетип за Везни, са Психея и Ерос. Тяхната история е история за любовта (Ерос) в търсене на душата (Психея) и на душата в търсене на любов. Ерос е синът на Афродита, дете на богинята на любовта. Един ден станало ясно, че има жена, по-хубава от самата Афродита. За богинята това било недопустимо, тя не можела да има съпернички, (особено пък смъртни) и наредила жената да бъде екзекутирана. Синът й Ерос, който по цял ден прострелвал смъртните със своите магически любовни стрели, трябвало да се увери, че Психея е мъртва. Но когато я видял, сляпа и завързана за скалата, той застрелял себе си със собствената си стрела - един поглед към прекрасната Психея бил достатъчен той да се влюби на мига. Ерос развързал девойката и я отнесъл в замъка си в долината. Единственото условие, което той поставил, е тя да бъде с превръзка на очите, когато двамата са заедно, за да не знае, че е с бога на любовта. Скоро сестрите й дошли да я видят и я убедили да свали превръзката и да погледнe съпруга си. Психея нарушила забраната на Ерос и той мигом отлетял през прозореца. Дълго време тя тъгувала за него и се молила на Афродита да й върне изгубената любов. Накрая богинята склонила, но в замяна поискала от Психея серия привидно невъзможни подвизи, които богинята смятала, че тя няма да може да изпълни. С помощта на цялата природа Психея изпълнила всички поставени условия и Афродита нямала друг избор, освен да събере любовниците отново. Оттогава те заживели щастливо в своя замък.
Тази древна легенда за брака е много символична дори днес. „Със звезди в очите" откриваме партньорите си. След известно време „проглеждаме" и идва разочарованието. Проявява се различието и разделението (емоционално или физическо). Партньорствата ни преминават през изпитания, опити и предизвикателства (да не забравяме, че Сатурн в крайна сметка е езотеричният господар на Везни и екзалтира в този знак) и това разкрива доколко е силна всъщност връзката. Ако една връзка е здрава изпитанията я правят още по-силна. Като Ерос и Психея в края на историята ние сме щастливо съединени като равни партньори в брачната игра. Някои психолози използват тази история, за да определят основата на женската психология. Става дума не само за жените като такива, но и за динамиката на връзките като цяло. Възможно е този процес да се разглежда и без партньор. Ако успеем да погледнем навътре в себе си и да видим несъвършенствата си, тогава си поставяме за задача да се самоусъвършенстваме . Това е доста трудно, но в крайна сметка това е развитието, промяната носи пълноценна връзка с Аз-а.
Везните са кардинален знак, като Овен и Рак. А щом е кардинален, той задължително ще има стремеж да се наложи, да организира другите, да аранжира. Овенът прави това с помощта на огъня и интуицията, на огромната енергия, която директно се вижда и чува. При Рак същата тази кардиналност се проявява в сферата на чувствата, защото става дума за воден елемент. При Везните тази кардиналност е въздушна. Въздухът е свързан с мисленето, с разума. Везните искат да се наложат в сферата на мисленето. Те са мъжки знак, кардинален, и в този случай много приличат на Овена. Илюзиите, че Везни са знак, който е мек, компромисен, добър, отстъпчив, трябва да бъдат изоставени. Това е един знак, който иска да пробие, който не обича да тъпче на едно място и иска да се наложи. Правейки се на добри, компромисни, разбрани, те всъщност ви набиват идеите си. Прокарват идеите си с Венера.
В хороскопа Везни заема тази част от кръга, където са партньорските взаимоотношения. Там ни дебнат и доста предизвикателства. Хората от тази зодия са известни с неспособността си да вземат решения, тъй като те виждат и двете страни на даден проблем и се стремят да са обективни. Оттук идва и тяхната прословута колебливост. Най-трудно за тези хора е да погледнат дадено нещо от позицията на Аз-а, което от своя страна води до прекалени саможертви по отношение на взаимоотношенията.
Везни или Седми дом дават на човек стремеж за баланс, честност, сътрудничество, хармония и красота в живота, по-специално във взаимоотношенията. Въпросът тук е не да се говори красноречиво за красота, хармония и равновесие като идеално видение, докато сме във връзка, чиято емоционална същност е пълна бъркотия, а да участваме в този двустранен процес, приемайки несъвършеното и поемайки отговорност за собствените си действия при взаимодействието на противоположности, каквито винаги се проявяват на арената на взаимоотношенията. Венера вътрешно избира (този човек го харесвам). Винаги отбелязват маниера на поведение на хората. Силните Везни не обичат да изглеждат некрасиво. Не обичат да се карат, мълчат. Това е вътрешно хармоничен знак, символизират египетската богиня на правдивостта.
Везните, когато се появят някъде, по един вроден начин се опитват да изградят доверие и разбиране с всички (Соломон), да влязат в ролята на естествен арбитър. Везната се налага като арбитър на работното място, в приятелския кръг, между съседи и познати, защото не влиза в конфликт с никого и е в добри отношения с всички, както и е готова да прояви разбиране. Везната се държи по начин, който не предполага директни сблъсъци. Тя има дарбата да се изплъзне, да извърти нещата така, че да не се получи директен сблъсък. Начинът да се постигне това е чрез жертви - Везната е склонна да прави жертви, но дребни. Добрият играч умее да прави малки жертви, за да направи голяма печалба после. Така Везните, жертвайки неща, които за тях не са толкова важни, създават впечатление, че са разбрани и неконфликтни хора. Една Везна винаги намира начин да разбере поведението на другия и да го оправдае. Тя е царица да намери допирните точки. И мисли за двете страни, защото мисли с главата си. Този знак иска хем да се наложи (да упражни власт), хем да поддържа нещата в някакъв баланс. Това става по интелектуален път, чрез Венера, чрез съдебната власт. Затова Венера управлява Везни. Везните не са чувствителен знак, те са въздушен знак. Един въздушен знак не може да се раздира от чувства. По своята природа те не се различават съществено от Близнаци и Водолей. Това не е знак на крайностите и безумствата също така. Безумствата са запазена марка на Лъва например, на огнените знаци или на Скорпиона. Везната не е от тях, нейната сила е в арбитража. Една Везна може да ви разбере, но умствено, не със сърцето, тя не съпреживява това, за което става дума. Тя разбира болката ти, но не може да ти я отнеме. Това го прави, за да може после да се наложи. Това е простата истина. Една Везна „изпушва", когато я заподозрат в корист, в субективизъм. Трябва да има равновесие, трябва тя да е по средата, защото иначе губи себе си. Защото ако Везната не е арбитър тя не може да властва, не може да реализира кардинално качество. Трудно е за човек от този знак, когато има срещу себе си емоционална агресия. На Везната й е трудно, когато застанеш насреща й и тя моментално се изплъзва, за да заеме съдийската скамейка. Но когато нещата загрубеят Везната се „втвърдява" и се защитава много мощно - адекватно на удара, който й се нанася. Като Овена е. Тогава всички компромиси я напускат и става Овен. Когато една Везна влезе в позиция на самозащита, действа много спокойно. Ще те унищожи и не се чувства виновна за това. Не трябва да си правим илюзия, че Везните са мекушав или страхлив знак. Везни са вътрешно устойчиви, вътре в себе си те си знаят силата.
С интимния партньор Везната се стреми да се разбере на всяка цена и затова никак не е в състояние да се наложи. Най-лошото е да допусне конфликт у дома. Избягва големите мошеничества, а с малките оперира добре. Но в къщи това е невъзможно, защото там няма на кой да си арбитър, трябва да си страна. Знакът Везни се разбира добре с другите, за да ги оспори, да ги опровергае, да им промени мнението. Т.е., в рамките на разбирателството знакът Везни се опитва да наложи собственото си мнение. На практика това се получава.
Везни е позиция на падение за Слънцето. Егото на индивида се разтваря в полза на другите. В мандалата на кръга с домове Везни заема позицията, когато Слънцето залязва, минава под хоризонта. Светлината му изчезва , докато първите утринни искри на Овен не го запалят отново. Това е в хармония с положението на Везни в сезонното колело. Падението на Слънцето тук символизира и психологичната истина, че Везни е най-слабо егоцентричния от всички знаци, склонен е да използва енергиите на партньорите си за източник на своята енергия и светлина. Разделението на знаците „отдолу" и „отгоре" има голям езотеричен смисъл. Първоначално са били създадени знаците отдолу. Задачата на Слънцето е формирането на индивидуалността. Когато Слънцето е под хоризонта изтичащата от него енергия се насочва навътре към самия индивид. Когато Слънцето е над хоризонта, то предава и енергията на всички долни знаци. Тогава енергията, протичаща от него, се насочва навън към партньора. На огледалния принцип родените под тези знаци получават информация за себе си чрез отразената от партньора им енергия. Тяхната индивидуалност се формира чрез отразяване на същността им в поведението на околните.
Някои от нашите аспекти може да се видят отразени само в огледалото (уши, нос, очи и т.н.) Този принцип, на единство и борба на противоположностите,е изразен във всяка опозиционна двойка знаци на Зодиака. Става дума за една и съща енергия, разликата е, че при знаците под хоризонта тя е насочена навътре към индивида, докато в знаците над хоризонта същата тази енергия е насочена навън към другите. Така е и при двойката Овен - Везни. Колкото и на пръв поглед да изглежда, че тези два знака нямат нищо общо, това съвсем не е така. Знаем, че Овен като първи знак на Зодиака, има за цел изграждането на ярка индивидуалност, той се отличава с голяма доза егоизъм. Задачата, стояща пред Везни, е абсолютно същата, само че тук индивидуалността се отразява чрез поведението на партньора. Желанията, предпочитанията и стремежите на партньора стават такива и за Везните и те имат репутацията на всеотдайни хора, които пренебрегват собствените си лични стремежи, за да задоволят тези на партньора си. Въпросът е защо го правят? И отговорът е съвсем прост -защото по този начин задоволяват собствените си желания. Везните са отразени в огледалото, в което се оглежда Овен, само че за разлика от него, те насочват тази енергия не навътре към себе си, а навън към огледалото, там, където мислят, че се виждат. А там реално стои техният партньор и отразява някои от скритите им качества. Така стигаме до извода, че Везните са точно толкова егоисти, колкото и Овните, само че при тях това им качество се проявява индиректно, то е замаскирано. Важно е да се разбере, че мотивацията, която подтиква Везните да се грижат за своите партньори, е чисто егоистична по своята същност. Повечето хора не осъзнават този факт. Когато партньорът им е щастлив, тогава и те са щастливи. Огледалният принцип е типичното поведение на Везни - те знаят какво харесва партньорът и се държат така, че да постигнат желания ефект. Ако се случи връзката между човека пред огледалото и образа му в него да се прекъсне ( това е когато партньорът разбере, че е бил манипулиран), тогава Везни приемат друг подход и опитват, докато успеят да накарат образа в огледалото да следва техните желания. Ако това все пак не се получи те ще сменят въпросното огледало (партньора) и ще си намерят друго, което да ги устройва. Всичко това показва, че Везни са един доста егоистичен знак. Във Везни е заложена същата природа на противоположния им знак Овен, но понеже този егоизъм не е насочен пряко към тях, а е замаскиран, той е едва доловим. Слънце във Везни претегля всички постъпки на хората. Любимото им занятие е да дават оценки на хората. Най-компромисният знак. Стараят се да създадат хармония, красота във всички отношения. Забелязват всичко и оправдават всичко, ако много обичат отсрещната страна.
Слънцето във Везни много често има Венера в Скорпион. Това означава класическа ревност.Такъв човек е много чувствителен и преживява много дълбоко нещата, лесно раним е.
Човек, който има Луна във Везни, по принцип най-добре се изявява в компанията на любимите си хора - при разговори, споделяне, дискусии. Заниманията с изкуство и мода прилягат на тези хора, както и някои съвместни занимания, например играта на тенис. Луна във Везни е слаба.
Меркурий във Везни е склонен към дипломация в устните и писмени комуникации и сигурно ще е много щастлив, ако има възможност да взима интервюта. Ментален знак. Любимата им сфера са хуманитарните науки. Вътрешно са твърди, неотстъпчиви. Меркурий във Везни е слаб. Изразява се най-вече в силното влияние на чувствата върху разума. Везни са нерешителен знак. Всичко разделят на две. Не е колективен знак. Отношенията им са емоционални. Обикновено имат избран кръг на немногобройни приятели. Везните обичат за общуват камерно (за разлика от Близнаците).
Венера във Везни е в звездната си роля, тя издига красотата, любовта и естетиката до фино изкуство. Везните винаги избират по вътрешни желания и чувства. Не са демонстративни, за тях е важно вътрешното им чувство. За Везните външните ценности са вторични. Те обичат нещо, което им отвръща с взаимност, не вярват в несподелената любов, не обичат страданията. (Най-много обичат да страдат Скорпион и Овен). Везните не обичат нещастния край, те искат хепиенд. Обичат всичко да върви по план, любовта им носи романтичен характер. Не им достига артистична небрежност. Обичат да облагородяват нещата докрай. Везните винаги знаят какво искат, но трудно вземат решения -това е слабото им място. Необходим им е емоционален контакт.
Умеят да се устройват в живота. Те са любезни, меки, притежават чувство за справедливост. Обичат да се занимават с изкуство. Характерно за тях е душевна слабост, липса на енергия, привързаност, лекомислие, силно са привлечени от отсрещния пол.
Марс тук пренася енергията си на колективно ниво, като се сражава за равни възможности, равно заплащане за еднакъв труд и др. Можем да кажем, че тук Марс взима колективни решения. На Марс му е най-трудно да се проявява. Везната няма как да използва силите на Марс особено ефективно. Марс е енергиен двигател. Но Везните не могат да му използват силите. Затова и те минават за неагресивни. Не са знак, който се нахвърля лесно, особено в емоционален и физически план. Типичната Везна има дълбоко вроден стремеж да прекратява конфликти. Физическата агресия за Везната не е лесна. Това е свързано не толкова със Слънце във Везни, колкото с Марс във Везни. Няма значение къде е Слънцето. То може да е в Овен, а Марс да е във Везни. И тук вече се явява противоречието, защото това е един много важен човек, много велик, но когато трябва да удари му се схваща ръката. Той не може да удари човек, трябва съвсем да му се замъгли съзнанието, за да го направи. Такъв човек с Марс във Везни, вътрешно, психологически не може да преодолее една мощна бариера, вродена за емоционална и физическа атака - на Марс му е притъпено острието. Марс дава енергия според знака, в който се намира.
Във въздушните знаци той дава енергия за интелектуална дейност и за нищо друго. Липсва му енергия за емоционална и физическа дейност.
Ключовата дума за разбиране на Везни е баланс, равновесие, хармония. Класическата Везна никак не е привързана към тежка работа (задължително трябва Марс да е във Везни, за да е така). Везните уравновесяват човешките отношения. Те се борят за съхраняване на връзките.
Марс тук е в заточение, защото знакът се стреми към разбирателство, хармония и ненавижда конфликтите. Това му пречи да вземе страна при спор. Той има вроден импулс да застава винаги в средата. Често се случва човек да е изправен пред тежък конфликт, когато не е възможно да се разбереш с другия, без да го нараниш. Това е много трудно положение за Везните. Марс във Везни дава най-малко енергия от целия зодиак (тя е само за умствени занимания), защото знакът не допуска повече енергия. Тя не му е необходима. Затова такъв човек е дълбоко неспособен на агресия. Агресията на Везната е интелектуална - подигравки, ирония, сарказъм.
Юпитер и Сатурн във Везни предразполагат към кариери в системата на закона, но независимо от това, хората с такова разположение са включили закона в живота си по най-пълноценния начин. Сатурн тук е в екзалтация. Сатурн е тъмната страна в човека, страха. Той е свързан с думичката „трябва". Това издава другата природа на Везните.Такъв човек се страхува да работи сам. Везната не си е самодостатъчна. Има нужда от човешко отношение. За нея да работиш означава на първо място да контактуваш с хора. Дори е в състояние да си измисли съдружник, ако не е успяла да си намери. Една Везна може да върши по-голямата част от работата, а плодовете да се делят по равно, без да е недоволна от това. За нея е важен самият принцип на разделяне, а не размерът му. Везната не може да е сама. Сатурн пречи да се разделяш. Сатурн във Везни може да подложи човека, който обича, на прекалено много изпитания. И вместо да премине през изпитанията, за да стигне до любовта, вечно може да се мотае из изпитанията.
Хирон в седми дом говори за човек, който е бил наранен във връзките си и търси начин да се излекува пак чрез тях.
Уран в седми дом ни показва, че този човек е склонен да търси нетрадиционни връзки, обикновените партньорски отношения не му осигуряват необходимата искра. Положението на Уран тук характеризира любовта под формата на свобода и смелост, които са неотменима част от нея. Това е трудно положение за Уран, защото той е планета на смелостта. Но понякога, за да си арбитър между враждуващи страни, се иска доста смелост.
Човек с Нептун тук търси духовен партньор или духовна любов, което не винаги се получава. Тези хора не трябва да забравят, че може да изпаднат в зависимост или да станат участници във връзки от типа на спасител-жертва. Нептун тук е в слаба позиция. Проявява се като състрадание и безкористност.
Хората с Плутон тук изглежда като че ли поглъщат партньорите си или пък са поглъщани от тях. Любовта им е прекалено силна, въпреки че и способността им да постигнат споразумение е по-високо развита от тази на останалите хора. Плутон във Везни е слаб. Тези хора не обичат тълпата. Не са много самолюбиви. За тях е важно да ги обича някой. Поддържат формата. Не обичат ярките цветове, избират по-меки и по-хармонични решения. Шансовете на Плутон тук са 50:50. На Везните им е трудно да открият истината, защото за да я откриеш и отстояваш се изисква често да се сблъскваш с другите. А Везната избягва сблъсъците.
Плутон не касае отделния човек, защото в един знак стои повече от 20 години. За да се работи с Плутон, Уран и Нептун трябва да си наясно как Духът прониква в Материята. Тези планети се включват в хороскопа само посредством личните планети, когато имат мажорни аспекти. Ще отчитаме Плутон само ако има ъгъл от 90, 120, 180, 60 и 0 градуса със Слънцето, Меркурий, Венера, Луна, Марс. Плутон работи за общочовешката еволюция и когато му притрябва такъв човек се появява в твоя хороскоп. Той или е на Асцендента или Десцендента, или в горните пет аспекта. Ако не е в посочените случаи няма смисъл да се анализира. Везните са способни на революция, но мирна и културна. Винаги са свързани със социалната справедливост. Една Везна никога няма да ти противоречи просто ей така и да провокира напрежение. Тя отдалече усеща точките на евентуално противопоставяне и инстинктивно ги избягва.
В съвременността един от най-предизвикателните периоди за институцията на брака е периодът в края на 60-те години и началото на 70-те, когато Уран и Плутон са били заедно във Везни за кратко време.
Тогава според официалната статистика процентът на разводите е бил най-висок, сякаш божествата, които управляват Везни, вземат отношение към неравенството в институцията на брака тогава - и са доста ефективни. Много реформи са се случили от тогава до днес и особено от 1972 до 1984 г., когато Плутон е бил във Везни. Нептун e бил във Везни от 1942 до 1956 г. Това поколение е уникално предизвикателство по отношение на връзките. Повечето от тези хора с Нептун във Везни имат също и Плутон в Лъв и се стремят да запазят свещената институция на брака и да се посветят на партньорите си (Везни), като в същото време и яростно бранят самоутвърждаването и индивидуалността си (Лъв). Това е поколение, което идеализира връзките, чувства се празно без тях, но в същото време усърдно се стреми към индивидуална свобода дори когато поддържа връзка, колкото и парадоксално да звучи.