Овен Телец Близнаци Рак Лъв Дева Везни Скорпион Стрелец Козирог Водолей Риби

SagittariusГледай в youtubeСтрелец: Кентавърът
Знак: Стрелец, деветият зодиакален знак
Качество: Подвижен
Елемент: Огън
Господар: Юпитер
Девиз: „Аз виждам"
Ден: Четвъртък
Цвят: Кралски
Камък: Тюркоаз
Метал: Калай
По-голямата част от съзвездието Стрелец е в Млечния път. Върху неговия млечнобял фон в ясна и безлунна нощ в това съзвездие могат да се видят с просто око около

115 звезди, но общо взето, те са слаби. Само две от тях са по-ярки. Много богато въображение е необходимо, за да се види в сложната геометрична фигура картината на съзвездието Стрелец такава, каквато се рисува в старинните карти и атласи - митическият кентавър Хирон (получовек - полукон), изпънал своя лък, готов да пусне стрелата си в Скорпиона. По всичко личи, че иска да го убие, за да отмъсти, задето е ужилил легендарния ловец Орион и е причинил смъртта му. На главата на кентавъра се развяват две широки ленти, в които блестят ярки звезди.
Митологията свързва съзвездието Стрелец с кентавъра Хирон. Той, както и всички кентаври, бил от главата до кръста човек, а останалата част от тялото му - охранен кон с четири крака и здрави копита.
Хирон бил най-мъдрият от всички кентаври. Неговото високо чело и проницателни очи изразявали мъдрост и дълбоки знания по всичко. Той бил учителят на всички митически герои, прославили се със своите подвизи в сражения и борби със страшни чудовища и зверове, които причинявали нечувани бедствия и страдания на хората. В полите на планината Пелион, скрита от гъста маслинова гора, се намирала пещерата на кентавъра Хирон. В нея върху клони от лаврово и миртово дърво лежал Хирон и свирел със златната си лира. С нежни песни той учел на мъдрост и знания своите ученици, които захласнати го слушали. Кентавърът Хирон пеел за вечния и безграничен Хаос, който съществувал преди всичко друго и в него се намирал изворът на живота и света. От него възникнали светът и безсмъртните богове. От него произлязла и Земята -богиня Гея, огромна и мощна, която дава живот и сили на всичко върху нея. Дълбоко в нейните недра е ужасният Тартар - непрогледна бездна, обгърната от вечен мрак, място, където радостта е непозната. Хирон пеел как от хаоса се родила могъщата сила, която дава живот на всичко - Любовта (Ерос). Хаосът родил вечния Мрак и тъмната Нощ, от които произлезли светлината и денят. Земята родила безкрайното синьо небе (Уран), което се простряло над нея високо и необятно и през нощите го обсипват блестящи звезди. Родени от земята, към небето се издигат планинските върхове, около планините се простират полята, които стигат до вечно бучащото море. На високите върхове на Олимп, облени от вечна светлина, живеят боговете и господарят на Небето и Земята - Зевс. Хирон пеел за огъня в недрата на земята, който дава мощ и сила на човека да използва съкровищата й. Той пеел за билките, които лекуват болестите и облекчават страданията на хората, пеел как човекът може да предсказва бъдещето. Хирон възпявал красотата на здравото тяло на човека, безстрашието и смелостта на героите. Той възпявал силите, които ловът и игрите дават на героите, правят ги непобедими и ги увенчават с вечна слава. Мъдрият кентавър Хирон пеел за музиката, която възвишава човешката душа, и за благата, които дават на хората мирът и трудолюбието.... Така всеки ден с песни кентавърът предавал мъдростта си на своите многобройни ученици. Той ги учел как да стрелят с лък и да хвърлят безпогрешно копието в целта.
Когато Хелиос започнал да се спуска с колесницата си към водите на безкрайния Океан в западния край на Земята, учениците на Хирон отивали на лов в планините. Към залеза на Хелиос те се връщали и отдалеч извиквали своя учител , за да се порадва на успеха им. Херкулес оставил пред него два елена, които убил. Пелей оставил две сърни, Орфей водел жив козел... Хирон похвалил своите ученици за проявената смелост и сила. Пристигнал и Ескулап (Асклепий), стиснал здраво в ръцете си голям букет от различни горски цветя и билки. Той размахал едно стръкче с остри зелени листенца и като се приближил до Хирон, му разказал:
- Видях, учителю, как една змия ухапа коза, която започна силно да блее и да се гърчи от болка. Но козата отиде до изворчето и изяде няколко листенца от тази билка. Болките й веднага преминаха. Затова набрах от тази билка, която лекува ухапване от змия. Набрах и много други билки, които да лекуват болестите по хората.... Зарадвал се Хирон от разказа на Ескула Прегърнал го, погалил го по главата, и го насърчил все така старателно да търси билки и де лекува с тях хората от болестите. С настъпването на вечерта учениците на Хирон отивали в гората, за да насекат дърва. Учениците беседвали с Хирон по различни въпроси. В полунощ Хирон слизал от върха и учениците му отивали да спят.
Когато богиня Еос (Зората) отваряла вратите, за да излезе с колесницата си Хелиос, кентавърът Хирон се събуждал. Мъдрият кентавър знаел бъдещето на своите ученици и затова към всеки от тях проявявал съответните грижи, за да го подготви за бъдещите му подвизи. Голяма слава очаквала неговия ученик Ахил - синът на цар Пелей и на богиня Тетида. Прорицателят Калхас предсказал, че атридите ще превземат Троя само ако в похода участва и Ахил. В боевете за превземането на този укрепен град той щял да постигне безсмъртна слава със своите подвизи. Затова Хирон го хранел с мозъци от мечки и черен дроб от лъвове. Научил го умело да си служи с лъка и стрелите му винаги да улучват безпогрешно целта. Това изкуство Ахил овладял напълно. Повече от учениците на Хирон взели участие в похода на аргонавтите за златното руно в далечна Колхида под покровителството на Язон. Бащата на Язон оставил сина си в пещерата при кентавъра Хирон, за да го подготви да възстанови правдата. Заедно с други ученици Хирон двадесет години го учел, за да изпълни достойно завета на баща си и да извърши подвизите, които му е отредила съдбата. Той го учел не само на физическа издръжливост, но и да познава билките, да лекува хората с тях. Затова му дал името Язон ( от Иязо -лекувам, изцелявам). Когато Язон овладял знанията на своя учител, организирал поход до Колхида за златното руно. Всички негови съученици взели участие в похода. Един от тях бил прославеният певец Орфей. След смъртта на мъдрия кентавър Хирон, боговете го превърнали в съзвездието Стрелец и го оставили на небето наред с другите съзвездия за
награда, че е изучил много големи герои на Гърция, някои от които били синове на Зевс.
Днес ние приемаме Стрелец като знак повече на философията. По времето на месеца на Стрелеца е зимата. Всяка дейност е сведена до минимум. Това е времето за разказване на приказки, за философско преосмисляне. Не е чудно, че Стрелец най-вече е знак на философите. В този знак силата на" нощното време, силата на колективното човечество, все още нараства. Стрелец представя етап, в който личните или индивидуални нужди са в минимума си, а универсалните грижи са всеобхватни. Затова се твърди, че Стрелците са изгубени в дълбокомислени философски концепции, като загърбват ежедневната действителност, докато скитат с глави в облаците. Съществуват и други легенди за това съзвездие. Ясно е как Стрелец е добил философския си символизъм. Разбрахме вече, че Стрелец е свързан с кентавъра Хирон. Кентаврите са същества, наполовина хора и наполовина коне - умовете и ръцете им имали яснотата и сръчността на човешката раса, а долната половина на тялото им, оформена като на кон, ги свързвала със земята и света на инстинктите. Хирон, царят на кентаврите, бил философ, учител и лечител. Ранен в крака от една от отровните стрели на Херкулес, той не успял да се излекува. Но понеже бил безсмъртен, не можел и да умре като обикновен смъртен. Хирон избрал смъртта, но с по-висша цел - той се жертвал, за да може Прометей да се върне в служба на човечеството. За награда Хирон бил поставен на небето като съзвездието Стрелец. Хирон е съуправител на Стрелец и като такъв представя етап, когато осъзнаваме всичките три аспекта на Аз-а: животинската природа, която ни подтиква отдолу,човешката природа (духът, окован в тялото) и божествената. Стрелата на Стрелец винаги сочи нагоре към божественото, също като погледа на някой който се занимава с далечни светове или галактики.
Раната на Хирон е в бедрото, засягайки по този начин неговата подвижност. Подобно на Близнаци, Стрелец (който управлява бедрото в медицинската астрология) се нуждае от максимална свобода да препуска. Когато свободата му е ограничена или нарушена, Стрелец се чувства наранен. Представителите на знака, които имат доста земя в картата си, вероятно силно ще се свързват с Хирон. Те може да имат силна връзка с ранения лечител, който е аспект на този знак, защото познанието за духа, окован в тялото, е важна тема за тях и главната им задача е да осъзнаят, че са дух в тяло, а не тела, които търсят духа.
На Хирон може да гледаме и като полубрат на Юпитер, защото и двамата са синове на Сатурн. Съществува силна връзка между Юпитер и Стрелец. Хората с оптимистичен и ентусиазиран характер по много начини са сходни с този цар на боговете. Всички дела, свързани с изобилието, и разширението, попадат под властта на Юпитер (както и продължителното самооблагодетелстване, самоувереността и помпозността, когато е засегната тази планета). Неизменното добро чувство за хумор е друг аспект на Юпитеровия архетип и е много важно по отношение на Стрелец. Типичният Стрелец притежава такъв веселяшки темперамент и съчетава широко-обхватната философия със земна добронамереност. Знаем, че Юпитер успява да стане цар на Олимп с измама, като узурпира трона на Сатурн , което доказва безстрашието и водаческия аспект на Стрелец (също като Овен и Лъв, другите огнени знаци). Това е подходящ архетип за Стрелец, който изглежда царствен в знанията си, дори и когато е мошеник.
От митологията знаем, че Юпитер е изразходвал повече време в любовни афери, отколкото да управлява. Въпросът за верността винаги се заражда около Стрелците. Те, разбира се, са привързани към сегашния си партньор, и въпросът не е в това. Въпросът е колко дълго могат да останат привързани към него. Тяхното кредо не е „докато смъртта ни раздели", както е при Рака например. Също като противоположните им Близнаци, Стрелците вечно търсят. Характерно за тях е, че те винаги се нуждаят от изход за бягство и винаги търсят следващата планина, на която да се покатерят, и следващото приключение.
Стрелецът винаги е бил смятан за знак с късмет и в залаганията (които знакът управлява), и в обикновения живот. Оптимизмът и вътрешните знания, които Стрелец притежава може да прикрият факта, че Юпитер му е господар, а Юпитер винаги се справя добре с нещата, все едно колко проблеми са налегнали човека, ако, разбира се, си струва усилията. Олимпийският господар на Стрелец е и важен, и значим. И днес е актуално твърдението, че Стрелците са изумително срамежливи, когато се стигне до ангажиране във взаимоотношения с хора. Стрелците често изглеждат готови да препуснат нанякъде, особено в социални ситуации. Те се чувстват неудобно сред тълпите и като у дома сред пустошта. Любовта им към личната свобода е пословична и сексуалността им често е много първична. Стрелецът пътува умствено към висините на Олимп, където царува Юпитер, но истинската му мъдрост е вкоренена в земята. От това не бива да си правим извод за тяхната практичност. Точно обратното. Те са наивни и доста „откъснати" от реалността. Връзката им с природата ги пази от абстрактност и придава човечност на действията им. Когато Слънцето на човек е в Стрелец, това, което го държи жив, е концепцията за пътешествието на героя в търсене на разбирането за живота и съществуването. Човек с Луна в Стрелец има необходимост от подход към живота с доста лековат поглед. Тези хора се чувстват добре на разходка, на къмпинг или като си мечтаят, но най-добре биха се чувствали на едно дълго пътешествие. Някои астролози смятат този знак за екзалтация на Луната, особено когато тя е във фаза новолуние.
Меркурий в Стрелец може да се изгуби във величави идеи, пренебрегвайки детайлите, но това положение подкрепя търсенето на цел в живота и осигурява гориво за това пътуване. Пътуването е в кръвта на тези хора.
Венера в Стрелец обикновено е обвинявана в твърде силни любовни излияния в началните етапи на романса и обръщане на гръб щом се стигне до обвързване, което не винаги е вярно. Страстта на Венера в този знак се подхранва най-вече от желанието й за „спътник в пътуването някой, с който да се изкачват нови върхове и да се откриват нови територии.
Човек с Марс в Стрелец влага много енергия и лично участие във философските търсения, особено касаещи дейността на открито. Тези хора предпочитат дейности, които изискват по-малко надзираване или имат малко правила.
Човек с Юпитер в собствения му знак като цяло е създаден за политик или адвокат и може да демонстрира силата и властта, с които човек влияе на масите. Мислят мащабно, не обичат дреболиите. В науката не правят открития. Юпитер не обича да е откривател. Не създават нови неща, а доразвиват старите. Много слабо улавят новите възможности. Стрелецът е слаб, когато прави вътрешни оценки. Изключително пасивен знак. Избирателни хора, не обичат да общуват с всички. Няма дълбока дружба при тях, това е сътрудничество (интереси). Притежават вътрешна емоционална уязвимост.
Стрелците не обичат да губят. Често им се налага да излизат от кожата си, за да бъдат етични. Нечувствителен знак. Обикновено имат проблеми с черния дроб (свързва се с Юпитер). Имат проблеми в сексуалната сфера. По принцип това са хора, които не показват навън своите проблеми. За тях е изключително важно уважението, общата цел. Стрелецът никога не си казва чувствата. Дълбоко самотен знак. Страхува се да навлезе в близък емоционален контакт. Обичат хвалбите. Независими са от родителите си. Не обичат да променят правилата. Правилата се променят от Скорпион и Близнаци. Стрелецът винаги се движи към успеха, докато Лъвът смята, че се е родил с успех.
Сатурн в Стрелец или Девети дом свързва Юпитер с баща му. Неблагоприятните аспекти между двете планети може да доведат до конфликт между следването на духовното и материалното. Друг възможен конфликт, породен от тази комбинация (Юпитер в Сатурнов дом или знак или Сатурн в Юпитеров дом или знак) е, че индивидът прави обратното нa онова, което иска бащата.
Хирон, също като Юпитер, е дете на Сатурн. Хирон в Девети дом е облагодетелстван от този синтез на знания, който е най-големият дар от Юпитер, но добавя и земна мъдрост към мисловните догадки на царя на боговете. Това положение може да даде лечител или доктор.
Уран в Девети дом или Стрелец дарява човек със способност да вкарва в
действие дори най-безумните на пръв поглед планове. Тук можем да
открием политически или обществен активист, култов водач, иноватор или изобретател. Но при такива ситуации ще се открои и проблематичната страна на Стрелец - неговата арогантност и абсолютизмът му.
В по-ранни времена Юпитер е бил управител на Рибите, които днес са подвластни на Нептун. Това донякъде обяснява защо разположение на Нептун в Девети дом или аспекти между Юпитер и Нептун потенциално имат голяма важност. Нептун канализира усещането за обществена цел, определено от Девети дом в идеалистични цели. Това положение често се среща сред социалните работници, църковните служители, психотерапевтите и др., упражняващи професии, които помагат на хората. В тези хора работи силен духовен „двигател" да правят това, което смятат, че е редно или ще помогне за спасението на собствените им души. Нептун е силен тук. Това са хора с развита фантазия. Имат месиански комплекс. Избират си престижни приятели, партньорства.
Плутон в Девети дом - Повечето от тези хора израстват в семейства със строги религиозни вярвания. Други пък израстват в семейства без вяра въобще. Но в двата случая тези хора са предизвикани да търсят духовни отговори, които да ги изградят като индивидуалности, и поради силата на Плутон биха могли да повлияят и на масите чрез вярванията си.
Периодът, през който Нептун и Уран са били в Стрелец, е между 1970 и 1988 г. Тези планети поединично или заедно са били в този знак на висшия разум. По това време разцъфтяваха религиозни култове и увлечения по гуру, както никога дотогава се ускори времето за въздушни пътешествия. Плутон беше в Стрелец в края на хилядолетието, когато се преодоляваха расовите, религиозни и политически бариери. Стрелците са хора авантюристи. Нетърпеливи, разкрепостени, безотговорни, повърхностни, горделиви, непостоянни.
Там, където попада Хирон в хороскопа, човекът е бил наранен в миналия си живот. Сега може и трябва сам да си помогне. Южният лунен възел прави екзалтация в Стрелец.
Стрелец е най-откритият и най-възприемчивият от огнените знаци. Прилича на въздушен знак благодарение на мутабилния кръст. Това са активни хора. Тяхната активност носи въздушни черти, не накърняват другите. Обичат да работят в група. Стрелците особено много обичат пътешествията. Стрелец е знак на безпределните възможности. Целенасочен и избирателен знак. Стрелците са два типа:
1. Имат мъжки тип поведение - действат, правят кариера;
1. Женски тип поведение - да стабилизират нещо, получено в наследство, да съхраняват.
Особено важно за един Стрелец е да си намери целта в живота. Не обичат забранени неща - те са послушни, спазват нормите, не обичат да лъжат. Спазват ритуалите, уважават правилата, държат се като светски хора, хора на етикета, обичат красива външна обстановка (държат на формата). Имат подвижно мислене, но абстрактно. Стрелците не са статични, те са много динамични хора. Обичат простора. Важна е йерархията. Стрелците винаги са отличници, те трябва да са първи. Избират престижното в обществото. Мъжете Стрелци имат склонност към оплешивяване. Ключовият елемент при Стрелеца е ВДЪХНОВЕНИЕ. Един знак, който е хем огнен, хем променлив, хем подвижен. Той се въодушевява много лесно. Дори и на Лъва и на Овена им трябва малко повече време, докато достигнат до това състояние. Стрелецът е любознателен. Това му е вродено, това е ирационално. Той си е такъв от мъничък. Той самият обаче сравнително бързо губи интерес. Проверява нещата и не се задържа. И отива другаде. Оставя другите зодии (Телци, Водолеи, Лъвове и Скорпиони) на които им доставя удоволствие да се блъскат. Той е любознателен и има широк спектър от интереси.
Стрелецът играе за човечеството такава роля - проверява нещата и не се задържа на нищо. И това като го перефразираш в един интимен вариант при човешките отношения ще видиш Стрелеца, като един човек, който бързо му става скучно при връзките. Той консумира бързо връзките и после губи интерес. Преживява я бързо, на високи обороти. Ще го видите енергичен привърженик на спорта и изобщо на всякакви такива преживявания, които са по-интересни, в които има тръпка. Той е там. Като всички огнени знаци не лъже, не е потаен, не интригантства, няма нужда да подлага динени кори. Всички огнени знаци живеят така, сякаш имат ангел хранител, който постоянно им нашепва: „Виж какво, каквото и да става ти си велик". Този живот има смисъл. Огнените знаци рядко губят смисъл на живота и рядко изпадат в депресии по този проблем. Стрелецът е емоционално свободен. Плъзга отгоре по нещата. Стрелецът е перфектен разбивач на сърца. Той е разбивач на сърца. Стрелецът е любознателен, а не е любопитен като Близнаците. Интересно ти е да питаш за всякакви неща и да получаваш информация.
Изпада в страшен гняв, когато усети, че се опитваш да му пробуташ фалшиви, лъжливи неща. Само да те усети, че се опитваш да го манипулираш, да властваш над него като го подхлъзваш - и побеснява. Направо откача. И тогава здравият разум говори в следващите 15 минути да се покриеш някъде. И след 15 минути няма проблем - Стрелецът е контактен, спокоен, всичко е наред и можете да дискутирате въпроса.