Овен Телец Близнаци Рак Лъв Дева Везни Скорпион Стрелец Козирог Водолей Риби

CapricornГледай в youtubeЕлемент: Земя
Господар: Сатурн
Втори управител: Уран
Ключови думи: „Аз действам"
Ден: Събота
Цвят: Сив, черен и тъмнозелен Камък: Гранат
Метал: Олово. Оловото материализира страха в по-слаб вид - восък.
В митологията разказът за съзвездието Козирог е съвсем кратък. Козирог произхожда от Епиан. Той е отраснал заедно със Зевс на остров Крит в планината Ида и е възпитаван заедно с него.

Когато Зевс започнал борба с баща си Кронос, за да завземе властта му, Козирог му помагал в борбата. Щом станал властелин над света, Зевс не забравил Козирог и неговата помощ. За да му изрази своята благодарност, той го превърнал в съзвездие и го оставил на небето. Така се появило съзвездието Козирог, което блести наред с останалите съзвездия.
Гърците също са познавали Козирог като източник на прехрана, макар и да му приписвали по-различно символично значение.
Твърде разнообразни са митичните архетипове на Козирог, сред които са Сатурн, Пан и Алматея. Сатурн представлява суровите, контролиращи се типове личности, чието поведение трябва да е безупречно, а Пан и Алматея - сатирите и козите, те представят свободата и сексуалното освобождение на знака. Всеки, който е роден под знака на Козирог, със сигурност притежава смес от тези елементи и е ръководен от страстите и дивите стремежи на сатира, но живее във време, когато тези страсти трябва да са дискретни и внимателно прикривани под страх от публично унижение.
Знакът е женски, което означава, че ще бъде по-сдържан, по-изчаквателен, вътрешно по-динамичен.
Козирогът е кардинален и като всички кардинални знаци трябва да се наложи. Това е смисълът вложен в него от боговете.
Контролът или по-точно самоовладяването е нещото, което занимава повечето Козирози. Това е последният земен знак в астрологичната мандала и когато стигаме до него от нас се очаква да сме постигнали определена власт над това земно царство, включително и над физическите апетити. Това, което се очаква от Козирог, е поведение и морална устойчивост, достойни за последния земен знак. При този знак заземеността, практичността и деловото отношение достигат апогей в сравнение с останалите земни знаци. Обикновено Козирозите са чудесни мениджъри и ръководители. Подвластни на Сатурн, ключовите думи за тях са ограничение, контрол и отговорност.
Козирозите са изключително амбициозни хора. Най-добре се справят в професии, които изискват организираност, ред, дисциплина, честност, почтеност, упоритост и постоянство. На външен вид тези хора изглеждат прекалено сериозни, съсредоточени и загрижени, самодостатъчни, но почти винаги вътрешно те страдат от липса на самоувереност. Това ги кара да работят все по-усилено, за да докажат на останалите, а и на себе си, че са способни и можещи хора - нещо, което другите виждат, само самите те не виждат нещата по този начин. Козирозите притежават всички практически качества, присъщи на земния елемент, но при тях за първи път се проявяват стратегическите организационни качества и много важните ръководителски способности, които те впрягат за достигането на дългосрочни цели. Родените под този знак излъчват сила, стабилност и власт. В живота си Козирозите достигат до върха на служебната пирамида, но обикновено там работят в сравнителна самота и изолираност, защото на върха на пирамидата има място само за един човек. Това може би е една от причините, поради която те периодично страдат от пристъпи на силна депресия. Натоварили се с много задачи, които им тежат, те започват да роптаят. Това са случаите, в които те не виждат светлина пред себе си или ако я видят, се оказва, че са закъснели. Мисията на този знак на земята е да научи останалите знаци как се работи правилно.
Колкото и странно да звучи на пръв поглед, на Козирозите им е дадено добро чувство за хумор. Парадоксално е, но чувството за хумор се намира именно под управлението на Сатурн и Козирог. В много от случаите в живота Сатурн управлява и комичните, и трагичните явления. В един момент тези хора са навъсени, мрачни и унили, в друг са готови веднага да се надсмеят над себе си и ситуацията, в която са изпаднали. България се намира под силно влияние на Козирог. В този знак са разположени нейния Асцендент, Луната, Юпитер и Нептун, четири изключително важни точки. Смесицата на трагично с комично може да се проследи в цялата ни история. Това чувство за хумор ни е спасявало през вековете, помага ни и днес.
Особено характерно за Козирозите е, че те са традиционалисти и конвенционалисти, които в своята дейност се придържат към изпитани и проверени с времето методи на работа. Обикновено се отнасят с подчертано недоверие към всякакви оригинални и все още неизпитани методи, които обещават бързи резултати. Защото те знаят, че за да се построи нещо солидно са необходими време , усилия и търпение. Когато човек изпадне в криза е хубаво да има един приятел Козирог на когото да разчита, защото в подобни ситуации Козирозите запазват самообладание и цялостност. Тогава най-силно проличава силата на характера им.
Козирозите са отлични стратези. Те винаги обмислят всички „за" и „против" на дадена ситуация и само когато са абсолютно уверени се впускат в действие. Така знакът Козирог дава много силна концентрация и поставя цел. Това е поставящ цели знак, обикновено работят с дългосрочни планове. Тези хора по принцип не са агресивни и почти никога не нападат първи, но ако самите те станат обект на нечия агресивност, не се колебаят изобщо да използват силата си.
Нещата, към които представителите на този знак се стремят да постигнат в живота са материална осигуреност и признанието и уважението на останалите.
Когато хората се държат според земния елемент неразумно, земният елемент не може да разчита на тях. И съответно се плаши. Без изключение, всичките женски знаци, особено земните, търсят сигурност в човешките отношения. Те много бързо стигат до правилният извод, че ако искаш да имаш някаква сигурност, трябва да се разбираш с другите хора и не приемат конфликта с лека ръка.
Водните знаци също се стремят да избягват конфликтите, не са възхитени от такава възможност. Но ако се наложи, Ракът и Скорпионът специално влизат.
Козирог управлява социалната структура. Този знак бележи едни от най-студените дни. Има период на латентност. Време за себе си. Много депресии се проявяват по това време. Това е време за ревизия на изминалата година.
Момент за равносметка и време да подредим приоритетите си. Учим се да визираме реалността - важен принцип на Козирозите. Този земен и кардинален знак е силно свързан с днешния ден,с ТУК и СЕГА.
Да изградиш здрави основи тук и сега. Това е знакът,който най-силно от целия Зодиак усеща императивната необходимост да се извършват точно определени неща.
А не каквото ти скимне.
Качествата Дълг и Отговорност тук са развити най-много.Ако Телецът ни учи да съхраняваме, Девата ни помага да се учим на грижа за себе си и тялото си, Козирог ще ни помогне да възпитаме в нас чувство за отговорност и дисциплина, необходима за социалния ни растеж.
Телецът трупа и инвестира пари, Девата ги смята и управлява, а Козирогът, ги умножава.
Характерно за земните знаци е търпението. Всичко е видимо в МС и нищо не може да остане скрито. Това е социалният ни статус. Това е нашето задължение към обществото и отношението на обществото към нас. За да сме полезни и пълноценни в общността трябва да се включим в процеси, идея или кауза. Козирогът като земен знак предпочита всяко занимание, което ще има важен, краен и осезаем резултат. Този знак ни помага да материализираме идеите си, идеалите или мечтите си на практика. Изисква търпение и смирение. Това гарантира успеха на начинанието. Козирогът тихо и упорито се изкачва към върха. Този знак изпитва потребност когато има определена идея да я осъществи. Например идеята и философията на Стрелеца може да са изключително прогресивни, но трябва да имаме търпение да ги осъществим. При Стрелеца оформихме житейската философия, открихме моралния кодекс, а Козирогът ще ги приложи на практика. Стрелецът притежава таланта да търси нови идеи, Козирог ни помага да се концентрираме, за да се довършим начинанието. Козирогът винаги има ясна визия за настоящето, винаги се чувства сигурен в това настояще, защото се опира на рутината и опита от миналото. Козирогът не може да бъде привлечен от абстракти идеи (например от Водолеите). Той тръгва от най-ниското стъпало докато се изкачи най-отгоре. Спазва йерархията. Трябва да умее да прави това, с което се е заел. Козирогът има интуиция към йерархията, която е в основата на всяка успяла система. Той управлява йерархията. Неговата потребност е да достигне до върха чрез максимално положени усилия и трупане на опит. Той иска да бъде оценяван по неговите постигнати резултати. Прави нещата изключително качествено. Основните му качества са свързани с отдаденост на кариерата, има чувство на дълг към обществото и определен колектив. Ключовите думи за него са организатор и мениджър.Неговите методи са консервативни. Той стъпва на утъпкана пътека. Тези методи са гаранция за стабилност и надежност. Болезнено преживява промените. Създател и защитник е на всички правила, инструкции и закони. Правилата му служат като скелет. Козирог управлява скелета и костната система. Този знак си поставя цели, независимо от времето, необходимо за постигането им. Има неизчерпаем запас от енергия. Козирогът е целеустремен знак. Негативните проявления са консервативната нагласа, която може да го затвори в негов изолиран свят, далеч от новостите и откритията. Упоритостта му в преследването на целите може да се превърне във фикс идея и да го направи сляп за идеите на другите. За да се предпазят от излишна конкуренция тези хора може да станат арогантни и самонадеяни, но това по-скоро е защитен механизъм. Не обичат да слушат чужди съвети.
Знаем, че образът на Сатурн в астрологията не е особено привлекателен и оттук и Козирог се свързва със сковаността, консервативността и упоритостта. Той (подобно но Девата, предишния земен знак), има репутация на студен, дистанциран, преследващ съвършенството и прицелен в материализма. Необходимостта от контрол произтича от неговия управител Сатурн. Сатурн играе обратната роля - той концентрира съзнанието, свива го, ограничава го. Създава процеси на недостатъчност, съсухреност, вкаменяване. Очевидно е, че Сатурн ще намеримного добър прием в Козирога, защото знакът свива, концентрира, целенасочва, поставя си дългсрочни цели. Поставянето на дългосрочни цели изисква търпение, много добра подготовка и стратегическо планиране. Козирогът обикновено знае какво ще прави след 20 години. И междинните етапи също са му ясни. Това е класиката на този знак. Знакът Козирог е знак на реда и организацията. Хората, които имат силен Козирог или силно Сатурново влияние в рождената карта обикновено имат и конфликтни взаимоотношения с бащата. Това го видяхме вече при Овен, но там става дума за личностна битка, а тук - за обществена или политическа. В Лъв говорим за съзидателна, сърдечна връзка (или липса на такава). Но в Козирог бащиният архетип е по-различен. Той представя връзката с бащата или влиянието и насоките, които бащата дава на детето, за да си намери то пътя в света, да си осигури самоуважение и самоувереност и накрая да се предаде властта или „царството" на детето. Подобно на Овните, Козирозите може да открият, че са погълнати от тираничния си родител. С течение на времето те също може да развият тираничност, като започнат да бдят като орли над собствените си правила и по този начин да „поглъщат“ собствените си деца. Известната фраза „Греховете на бащите преминават върху синовете" изглежда отразява това генетично и психологично наследство на Козирог.
Повечето Козирози смятат, че не получават от родителите си това, което им е нужно. От друга страна те се притесняват прекомерно за своите деца и с времето може да се опитат прекалено усърдно да ги контролират и губят по същия начин, (под деца разбираме проекти, работа, подчинени и дори партньори). Необходимостта, която Козирозите изпитват - да упражняват контрол по всяко време, най-често отблъсква всички от тях. Козирог и връзките му със семейството притежават поразително сходство с тези на Рак, полярната му противоположност, а повечето астролози смятат, че родителите на човек трябва да се търсят в 4-ти и 10-ти домове на астрологичното колело (домовете, които съответстват на Рак и Козирог). Основната разлика тук е, че Козирог, земният знак, представя по-скоро публичен образ, включващ индивида и семейството (или обществото).
Ако вие искате да имате някакъв ред вие трябва да имате принципи. Козирогът е възможно най-принципният знак, а принципите са характеристика на Сатурн. Сатурн е формообразуващата и подреждаща планета. Така че, който има Сатурн в Козирог, той трябва да има в себе си способност за организация. Тази организация трябва да бъде един път вътрешна, защото ако не можеш да организираш себе си, тогава не можеш да организираш нищо друго. Много е смешно да гледаш един неорганизиран човек, който се опитва да организира другите.
Сатурн е свързан и със Страха в човека. Всички видове страх. Сатурн е свързан и с неща като необходимост, дълг, отговорност. Те се пораждат от живеенето в материален свят. Когато се озовете в един материален свят се оказва, че вие нямате свобода за много неща, а имате само дълг и отговорност.
Луната в Козирог е в падение, но това съвсем не означава, че тези хора не са чувствителни. Тези хора се нуждаят от ситуации, в които да изоставят манията си за контрол. Луна в Козирог означава емоционално недоверие. Първо Козирога изобщо не разчита на интуиция и на разни подсъзнателни действия. При него няма никакви душевни изблици. Напротив той държи твърдо на принципите, правилата и реда. Човешката душевност обаче, трудно влиза в принципи и правила, защото това убива душата на човека. Освен това, ако има нещо, което да е субективно в човека, то това е именно душата. Луната в Козирог в личен план е проблем. Става така, че се жениш, но не допускаш човека до себе си. С Луната в Козирог, човекът до теб има винаги някакво усещане за непълноценност на контакта. Една задача пред Луната в Козирог е преодоляване на емоционалното недоверие. Много лесно се образуват травми на база изолация. Човек външно е много общителен, вътрешно обаче е самичък. Такъв човек не може да споделя емоциите си. Може да споделя всичко друго, но не и емоциите си. И какво да ги правиш тези емоции тогава, къде отиват те? Връзките между Сатурн и Луна ще носят подобни характеристики естествено. По принцип планетите, които управляват знаците са много свързани с тях и носят знака със себе си до голяма степен. Така че, когато имате отношения Сатурн-Луна, дори Луната да не е в Козирог, отново ще има един такъв момент - като че ли е в Козирог.
Когато имате съвпад на Сатурн и Венера, това ще бъде все едно, че имате Венера в Козирог. Обаче понеже тя няма достойнства в Козирог, това за нея няма да бъде такава голяма задача. Т.е. Венера може да извлече от Сатурн доста положителни елементи. Докато Луната не. С Луна в Козирог, човек се опитва да живее делово, пренебрегвайки емоционалният свят. Значи такъв един човек прави много за другите хора (не мислете че се е изолирал), но го прави в рационален план.
Венера тук говори за лоялност извън всякакви граници, чувство за дълг и отговорност, лоялност към партньора. Типично проявление на Венера в Козирог е, че той умее да прави подходящи подаръци, което е велико нещо. Това е неговият начин да ти каже „Обичам те" и ако ти не можеш да го разбереш значи имате много дълъг път да вървите един към друг. Ако очакваш от Венера в Козирог да се впусне в прегръдки и целувки, запален поглед все едно че великият гуру влиза, има да си чакаш такова нещо. На нея това й се струва крайно несериозно, лекомислено, опасно. Козирогът не прави формални подаръци. Той може да ви подари диамант или едно листо от дърво.Той ще ви подари това, което ще ви достави радост на вас. Ако ще ви зарадва диаманта - диамант ще ви подари. Той не е стиснат във формалния смисъл на думата. Той ще ви подари нещо подходящо и няма да му е жал. Ако Телецът се бори за материални неща и е стиснат, Козирогът не, той се бори за хората не за парите. И затова Козирогът, за да ти достави радост, няма да пожали пари. Но ще е убеден, че ще постигне резултат. И е сигурно, че няма да има фиеста..
Хубаво е все пак да има понякога някаква тайнственост, а не винаги нещата да се казват директно. А Козирогът е потаен човек. Когато нещата се изкарват навън му се струва, че се профанират. Та Венера в Козирог е това нещо. Изразява любов чрез коректност, точност.
Освен това любовта на Козирога се проявява и чрез неговата подкрепа да се концентрирате. Пречи ви да се разпилявате. Когато сте с Козирог, някак си по естествен път започвате да се държите по-сериозно". Започват да ви се оправят неща, които сте забатачили от сума ти време. На Козирога въобще не му тежи да развързва Гордиевия възел, за разлика от Лъва, който го реже. Той е инат.
По принцип земните знаци са инати. А най-великият инат на целия Зодиак е Телецът. Веднага след него е Скорпионът и на следващо място е Козирогът. Като си науми нещо си дълбае.
Марс екзалтира в Козирог, военните винаги са свързани с политическото господство и богът на войната се справя отлично с амбициозния Козирог.
Юпитер в Козирог отново събира бащи и синове на едно място, но този път в ситуация, в която синът обикновено надминава бащата и в крайна сметка го сваля от трона по същия начин, по който самият Юпитер е свалил Сатурн. Ако тези конфликти не се разрешат детето обикновено се откъсва от бащата по драматичен начин. Ако проблемите се разрешат се стига до прекрасна комбинация от благоразумие, практичност и търпение.
Сатурн в Козирог има силно проявление. Закони, традиции и уважение към миналото тук са на голяма почит и този човек почита традициите до крайност. Хората, които имат такова разположение, обикновено заемат позиция на уважение, водачество, авторитет и господство над другите. На практика тази позиция е един своеобразен тест за власт, такъв, с какъвто мнозина от политическите и религиозните ни водачи се сблъскват днес при изобилието на други планети в Козирог.
Хирон в Десети дом подканва човека да изрази част от хироновия си дух във връзките си с външния свят - често такова разположение имат учители и политически реформатори.
Уран в Десети дом, Козирог или в аспекти със Сатурн е трудно и понякога парадоксално положение, защото отново се срещаме с двойката баща-син, които са в опозиция на гледните си точки и между тях има доста напрежение и схватки, защото през целия си живот те ще се опитват да обединят противоположностите си. По принцип Уран винаги отхвърля правилата на другите, а Козирог, разбира се, е знак на закона. Но и Сатурн, и Уран, са плодовити родоначалници, така че съзидателният аспект на тази комбинация също може да е добре изразен. Не става дума само за биологични деца. Такива хора са склонни да раждат непрекъснато нови идеи, концепции, изобретения, услуги и технологии, които да доведат до напредък на цивилизацията. В повечето случаи хората от този тип отказват да се променят и тогава те може да изпаднат в „дупка", докато останалият свят весело си продължава без тях.
Нептун в Десети дом, Козирог или в аспект със Сатурн обикновено се смята за трудно положение, защото връзката между двете планети е много сложна и не се хармонизира лесно. И двете планети (или богове) е възможно да изпитват сходни чувства на отхвърляне, страх, вина, изоставяне и отчаяние, а когато се съчетаят заедно, тези чувства обикновено се усилват. Главният конфликт тук се поражда от факта, че Сатурн е земен бог и властва над физическия, материален,
рационален свят, докато Нептун е морски бог, чието царство на подсъзнанието, митичното и етерното съставя свят, в който Сатурн не е в състояние да навлезе.
Когато човек има тези две планети в някакъв натален аспект, едната или другата воля обикновено доминира в човека, особено ако са в съвпад при раждане. Тогава, когато се случи следващия съвпад (обикновено в края на тридесетте години на човека),се проявява другият архетип, и двата архетипа се хармонизират. По това време човек има възможност да интегрира тези две енергии, тъй като планетарните съвпади винаги изискват да се постигне компромис.
От 1984до1998 г. Сатурн, Уран и Нептун преминават през знака Козирог,а за кратък период (от 1988 до 1990 г.)и трите са там едновременно.
Когато знаем това не се учудваме на рухването на политическите традиции, които са съществували десетилетия. Политическите, икономически и социални структури се разтварят или реформират. А техните водачи са подложени на изпитание за моралните си достойнства. Въпросът: „Дали абсолютната сила извращава абсолютно" е най-важният въпрос за всички времена.
И ако решите да пречите на Козирога да прави нещо се натъквате на валяк - върви бавно, но неумолимо. Ако вярва в нещо и иска да го направи, а вие му пречите, много трудно ще е да се борите с Козирога.
Знакът на Козирога не се променя в зависимост от това в кой дом попада. Той отговаря на въпроса „как", а домът отговаря на въпроса „къде". Друг е въпросът, че домът си носи една самостоятелна характеристика и ако вие имате Козирог в 12 дом се казва, че имате Козирог в Риби. Имате съчетание на Козирог и Риби. Козирогът си е Козирог, а Рибите са си Риби. Просто трябва да ги съчетаеш. Все едно са в съвпад.