Овен Телец Близнаци Рак Лъв Дева Везни Скорпион Стрелец Козирог Водолей Риби

Ретроградни планети 2020Гледай в youtubeПрез 2020 година всички 8 планети ще имат ретроградно движение: Меркурий, Венера, Марс, Юпитер, Сатурн, Плутон, Уран, Нептун. Подчертано интересен ще бъде периодът от май до октомври, когато и Юпитер, и Сатурн, и Плутон обръщат движението си, а те задават основните тенденции на годината. Това е време за дълбока преоценка на събитията, глобално реструктуриране и трансформация на фундаментите.
Разбира се, че небесните тела се движат постоянно по своята орбита около Слънцето и посоката винаги е една и съща. Но се случват периоди, когато ни се струва (само привидно), че някоя планета изведнъж забавя хода си, спира, а след това започва да се връща на обратно. Този ефект се получава, поради относително различната скорост на планетите и отстоянието им от Земята. Тези планети наричаме ретроградни.
Значението на ретроградните планети в астрологията е дълбоко, тълкуването е сложно, защото не е просто привидно движение на планети.

Те оказват особено влияние върху събитията на Земята и съдбата на хората. Разбирането на това може да се окаже мощен инструмент.
На първо място искам да отбележа, че по-голямата част от движението на планетата е директно, а ретроградното движение представлява изключение, предизвикателство. Когато планетата е ретроградна можем да приемем, че определя период на търсене на нещо различно от обичайното.
Личните планети: Венера, Меркурий и Марс, когато са ретроградни се доближават до Земята. Можем да тълкуваме тяхното ретроградно влияние като по-лично засягащо ни, по-предизвикателно и изискващо корекции. Докато влиянието на висшите планети – Юпитер, Сатурн, Уран, Плутон и Нептун не е така лично. Те са поколенчески планети и влияят на обществото като цяло. И разбира се, че тези влияния ни засягат, но по-общо.
Висшите планети са с дълги периоди на ретроградност, затова и много от хората имат поне една такава в личния си хороскоп.
С ретрограден Меркурий, Венера или Марс в наталната карта, вие може да се фокусирате върху вътрешния си живот или да имате склонност да възприемате нещата много субективно по отношение на делата на тази планета. С ретрограден Юпитер и Сатурн, човек може да се усети в страни от модерната, доминиращата култура или със силно желание да постигне промяна в обществото.
От висшите ретроградни планети, по-лично отношение има планетата, която управлява личния хороскоп, слънчевия знак или Северния възел, от кармична гледна точка. Предполага се, че ретроградната планета се явява символ на грешки, допуснати, случайно или преднамерено, в предишен живот. Планетата способства връщането на личността към миналото и в съзнанието му изплуват епизоди от минали животи, които оказват влияние на сегашното му въплъщение.
Тъй като ретроградното движение е „различното“, не е изненада, че много хора често го преживяват като разрушително. Но дали нарушаването на ежедневието е нещо лошо? Когато имате информация и очаквате този период, действието му може да бъде използвано по предназначение. Полезно е да погледнете света от позиция различна от собствените си очаквания, да не приемате всичко за даденост. Отделете от своето време, променете перспективите и това, в крайна сметка, може да ви даде възможности, които в противен случай бихте пропуснали. Това е начин да приемете трансформиращото въздействие на ретроградната планета.
В сайта ще намерите подробна информация за периода и действието на всяка една от ретроградните планети, но тук бих искала да допълня темата за ретроградност с някои основни познания:
Ретрограден Меркурий през 2020г.Меркурий
Меркурий е планетата на комуникациите, мисленето, обучението, писането, съобщенията, пътуванията, търговията. Всичко, свързано с тези дейности, трябва да бъде избягвано или добре обмисляно в периодите на ретроградно движение. Меркурий е ретрограден три пъти през тази година.

 

 

 

Ретроградна Венера през 2020г.Венера
Венера управлява любовта, красотата, хармонията и междуличностните отношения, забавленията. Тя олицетворява топлотата и нежността. Символизира емоциите, изкуствата и талантите. На ретроградна Венера не сключвайте брак, не се сгодявайте и не започвайте нова връзка. Този период продължава от 13 май до 25 юни 2020 г. Ще усещате чувствата си непостоянни и променливи, ще ви бъде нужна воля, за да запазите уверността си. Тази позиция ще ви тласка към възстановяване на стари отношения, ще изплуват от нищото стари спомени. Не взимайте решения и не правете промени относно брака и отношенията си. Не променяйте нищо радикално във външния си вид, защото, когато Венера отново стане директна, е възможно да съжалявате. Не купувайте скъпи вещи!

 


Ретрограден Марс през 2020г.Марс
Марс символизира всички начинания, импулси и освобождаването на енергия. Символизира мъжката сила, нагона, куража, динамизма. Марс е борбата, съперничеството, бързината, възбудата, но Марс символизира и опасностите, травмите, изтощението. През тази година Марс е ретрограден от 10 септември до 14 ноември, в Овен. Възможно е да станете по-избухливи и раздразнителни. Възможни са аварии и катастрофи, повреда на техниката. Не планирайте пътувания! Не влизайте в спорове! Отложете хирургичните интервенции за друго време. ако не са спешни.

 

 

Ретрограден Юпитер през 2020г.Юпитер
Юпитер означава образование, философия, социален живот и благотворителност. Вероятно ще срещнете затруднение при осъществяването на тези дейности. Това ще се случи от 14 май до 13 септември 2020 година.

 

 

 

Ритрограден Сатурн през 2020г.Сатурн
Сатурн е ретрограден от 11 май до 29 септември 2020 г., той символизира реда, отговорностите, трудолюбието, силата на волята, преодоляването на препятствия. Но когато е в ретроградна фаза затруднява дейността на преподавателите, юристите, политиците, строителите. Не е желателно да започвате нови проекти, не влизайте в спорове и излишни дискусии.

 

 

 

Ретрограден Уран през 2020г.Уран
Уран е символ на непредсказуемостта. Под негово управление са новите технологии, интернет, медиите. През периода на ретрограден Уран (16 август 2020 г. до 14 януари 2021) може да планирате някои важни промени в своя живот. Възможно е да смените работата си, да дадете начало на нови отношения, да прекратите старите. Очаквайте разчупване на стереотипите, неочаквани събития, внезапни прозрения, а също и намирането на оригинални решения на някои стари проблеми.

 

 

Ретрограден Нептун през 2020г.Нептун
Нептун е любов, вяра и творчески планове. Той подкрепя мечтателите и фантазьорите. Когато е ретрограден границата между реалността и фантазиите се размива. Трезво преценявайте силите си! Нептун ще бъде ретрограден от 23 юни до 29 ноември 2020 година.

 

 

 

Ретрограден Плутон през 2020г.Плутон
Плутон е планета на трансформациите и неговата енергия означава изменения на дълбоко, подсъзнателно ниво. Отговаря за държавното устройство, големите предприятия, обединенията, финансовите учреждения. При ретроградно движение, което ще се случи в периода 25 април - 4 октомври 2020 година, са възможни икономически кризи или банкрути на големи корпорации. В личен план е най-добре да посветите това време на семейството, на близките и на себе си!

 

 

Меркурий
Ретрограден от 17 февруари 2020 г. на 13 гр. в Риби до 10 март 2020 г. на 29 гр. във Водолей
Ретрограден от 18 юни 2020 г. на 15 гр. в Рак до 12 юли 2020 г. на 06 гр. в Рак
Ретрограден от 14 октомври 2020 г. на 12 гр. в Скорпион до 3 ноември 2020 г. на 26 гр. във Везни
Меркурий покровителства търговията, транспорта, обученията, разпространението на информация. А когато се движи на обратно е възможен провал във всички тези сфери.
При ретрограден Меркурий не трябва да сключваме договори и да подписваме книжа за важни сделки. Не трябва, също така, да сключваме брак или да започваме каквато и да било учебна дейност. Ще бъде неудачна покупката на всякакви средства за свръзка: телефони, компютри и други. Затова пък, ретрограден Меркурий ще ни помогне да направим правилен анализ на нещо, което вече се е случило – взети по-рано решения, случили се събития или планове за бъдещето. Този период е благоприятен за медитации и срещи с приятели.
Венера
Ретроградна от 13 май 2020 г. на 22 гр. в Близнаци до 25 юни 2020 г. на 6 гр. в Близнаци
Това е планета, под чието управление се намират любовта, отношенията, творчеството, покупките и всичко свързано с красотата. В период на ретроградна Венера е по-добре да се откажете от опити да започнете нов роман и да сключите брак. Неуспешни ще бъдат пластичните операции и всички козметични процедури. Не се препоръчва да започвате бизнес или да инвестирате пари, дори в най-привлекателния и обещаващ проект.
Периодът на ретроградна Венера може да използвате за безболезнено приключване на отношения, които вече са се изчерпали. Можете да направите преоценка на любовните и на роднинските връзки, да поправите някои грешки в тези сфери. Много е добре да възобновите заниманията с творчество, чудесно е да върнете всичките си дългове, да сложите в ред дома и делата си.
Най-голямо влияние, ретроградна Венера ще окаже на Близнаците.
Марс
Ретрограден от 10 септември 2020 г. на 29 гр. в Овен до 14 ноември 2020 г. на 16 гр. в Овен
„Червената“ планета е почитателка на войните, конфликтите и всички прояви на агресия. Но не си мислете, че в ретроградна фаза всичко ще се случва на обратно. За съжаление при обратното движение на Марс, хората стават по-избухливи и раздразнителни. С охота си спомнят старите обиди и са склонни към мисли за отмъщение.
При ретрограден Марс се повишава рискът от аварии, катастрофи, по-често се чупи техниката и нараства инцидентите водещи до травми. През този период не трябва да планирате пътувания, покупка на автомобил или скъпи джаджи. Не се оставяйте да ви провокират, не влизайте в горещи спорове, заемайте неутрална позиция в острите ситуации. По възможност отложете хирургичните интервенции за друго време.
С какво можете да се занимавате? С подробно проучване на вече започнати проекти, с допълнителни медицински прегледи, също и технически прегледи. Оптимален вариант за физическо натоварване е йогата.
Особено внимателни при ретрограден Марс трябва да бъдат Козирозите и Овните.
Юпитер
Ретрограден от 14 май 2020 г. на 28 гр. в Козирог до 13 септември 2020 г. на 18 гр. в Козирог
Сферата на влияние на Юпитер е образование, юриспруденция, философия, социален живот и благотворителност. По време на ретроградна фаза, във всички тези сфери на нашия живот, процесите ще бъдат затруднени и няма да се случват така, както би трябвало да бъдат.
Затова, при ретрограден Юпитер, човек получава възможност да преосмисли своя мироглед и да „завие от грешния път“. Обостря се вътрешният усет, шестото чувство, така че по-лесно ще усещате фалша, лъжата или измамата от страна на околните.
Ретрограден Юпитер ще повлияе особено върху представителите на знаците Козирог и Рак.
Сатурн
Ретрограден от 11 май 2020 г. на 2 гр. във Водолей до 29 септември 2020 г. на 26 гр. в Козирог
Сатурн е символ на реда, отговорностите, трудолюбието, силата на волята, преодоляването на препятствия. Но в ретроградната фаза, всичко това ще бъде отслабено или сведено до нула. Трудности очакват юристите: при тях ще възникват затруднения в придвижването на делата. Ще възникват проблеми при преподавателите и политиците.
При ретрограден Сатурн не е желателно да започвате нови проекти, не трябва да встъпвате в спорове и дискусии. Но това е подходящ период за благотворителни акции и организирането на всякакъв вид помощ за нуждаещите се.
Най-голямо влияние ретрограден Сатурн ще окаже върху Близнаците, Раците и Козирозите. Тези знаци ще попадат в зоната на обратно движение на планетата по няколко пъти.
Уран
Ретрограден от 16 август 2020 г. на 11 гр. в Телец до 14 януари 2021 г. на 7 гр. в Телец
Ретроградният Уран през 2020 г. ще ни осигури много широк времеви прозорец за постижения. Тази планета ще има силно влияние върху Телец, Водолей, Риби, Козирог, Близнаци и Раци. През този период, Телците могат да планират някои важни промени на своя житейски път.
Тази планета е символ на непредсказуемостта. Под егидата на Уран се случват неочаквани събития, чупят се стереотипите, случват се внезапни прозрения и оригинални решения на някои дългогодишни проблеми.
Ретроградният период на Уран може, а и е необходимо, да се използва за значителни промени в живота: смяна на работа, преместване, начало на нови отношения или решителен разрив на предишна връзка, която е започнала да ви тежи. Това е време за смели експерименти, изследвания, открития.
Нептун
Нептун покровителства любовните дела, въпросите на вярата и реализирането на творческите планове. И още, той подкрепя фантазьорите и мечтателите. В ретроградна фаза, границите между реалността и фантазиите се размиват.
Затова, времето е подходящо за осъществяването на най-смелите мечти. Но при това трябва трезво да преценявате своите сили. Ако атакувате цел, която очевидно не ви е по възможностите, рискувате да изглеждате глупаво.
На въздействието на ретрограден Нептун, особено ще бъдат подложени представителите на знаците Риби, Овен и Козирог.
Плутон
Ретрограден от 25 април 2020 г. на 25 гр. в Козирог до 4 октомври 2020 г. на 23 гр. в Козирог
Плутон ще бъде много дълго ретрограден. Той отговаря за държавното устройство, управлението на народните маси и за системата на материалния свят – големите предприятия, обединенията, финансовите учреждения. Неговото обратно движение означава риск от държавни преврати и политически раздори.
Възможни са икономически кризи или банкрут на големи корпорации. При ретрограден Плутон не трябва да участвате в масови мероприятия, митинги, шествия и др. Последствията могат да бъдат печални. Най-добре е да посветите това време на семейството, близките и на себе си!
Полезно ще бъде да разберете своите чувства и мисли, да прецените действията си, да изхвърлите от душата си всички емоционални натоварвания.
Под най-силно влияние на ретрограден Плутон ще се окажат Козирозите.