Овен Телец Близнаци Рак Лъв Дева Везни Скорпион Стрелец Козирог Водолей Риби

retro veneraКакво трябва и какво не трябва, какво се препоръчва да се прави и какво да не се прави на ретроградна Венера?
Древните астролози са наричали Венера «малкото щастие», дотолкова ценно се считало нейното благоприятно влияние върху личността и обществото, техните дела и грижи. Венера отговаря за нашите взаимоотношения с любимите ни хора, какво ценим в партньора, към какви прояви на любов сме свикнали. Тази планета също тясно е свързана с нашето понятие за красота като цяло, с естетическия вкус, усещане за комфорта. Венера влияе и на финансовата сфера, върху нашето отношение към материалните ценности. Ретроградната Венера в периода на своето движение по небето ни заставя да преосмислим своето отношение по тези въпроси, да се спрем и да се попитаме, кое действително се явява важно в нашия живот, кое носи най-голямото ни щастие и комфорт.
Такова преосмисляне може да се случи чрез появата на различни дребни проблеми в сферата на влияние на тази планета. Например, на ретроградна Венера между влюбените двойки често могат да възникнат противоречия, да се разлюбят и неразбиране в сексуалния живот. В такива моменти могат да се появят мисли дали е правилен избора на партньор, действително ли той съответства на нашите очаквания и вкус. Или сутрин хвърляйки лек поглед в огледалото се питаме:

„А на мен наистина ли ми отива тази прическа, отива ли на външния стил и на моето усещане?“
retrogr veneraПонякога ретроградната Венера действа и с по-радикални методи, напълно променяйки вкусовете. Затова в период на ретроградност на тази планета хората са склонни да правят екстравагантни експерименти със своята външност, започват ремонт на дома по последна мода, правят покупки, които не са си позволявали по-рано. Други рязко прекъсват отношенията с партньора си, осъзнавайки, че през цялото това време сте били влюбени в близкия му приятел, съвършено противоположен типаж. Още един ефект на ретроградната Венера – връщане в живота ни на предишни любови към които ние можем да изпитаме неочакван прилив на нежност.
Какво не трябва да се прави на ретроградна Венера
Главната препоръка тук е да не приемате своите моментни сменящи се вкусове и мисли много на сериозно. Вие можете да се сблъскате с внезапно усещане за отчужденост от любимия човек, също така на хоризонта може да изгрее внезапна симпатия към друг. Не приемайте това, не го слагайте на сърцето, почакайте до края на периода на ретроградност. Само тогава ще разберете дали това наистина е озарение или е било временно помрачение на ума – като правило се установява втория вариант. Като цяло е по-добре да се въздържате от изясняване на отношения с партньора тук и сега, веднага. Нито вие, нито любимия ви човек не сте в състояние да различите реалните претенции към партньора от скалъпените. Ретроградната Венера негативно влияе на нашето чувство за такт, мекота и учтивост, затова и дребни битови спорове в този момент са способни да се превърнат в голям скандал.
Вие ще направите грешка, ако на ретроградна Венера сключите брак или се сгодите. Много е голяма вероятността, когато Венера стане директна да съжалите за направеното, съвсем с различни очи ще погледнете на партньора, на своя избор и на събитието. Обикновено бракът, сключен на ретроградна Венера, говори за незрялост, за това, че партньорите не са готови да живеят заедно. Нещо винаги ще пречи. Много е важно да запомните, че ако вашето запознанство с мъж или жена стане на ретроградна Венера, много бързо вие с удивление ще разберете, че сте избрали неправилния човек, а и той ще си помисли същото за вас. Във всеки случай рискът от разочарование е много голям, затова е добре да знаем за тези периоди предварително. А ако запознанството вече е станало, не стройте дългосрочни планове и още повече не предприемайте никакви важни крачки – изчакайте докато Венера се обърне.
Това касае и други спонтанни решения относно вашия имидж, външния вид, обстановката в дома. Докато Венера е ретроградна добре е да планирате подобни изменения, но изпълнението им трябва да почака. Изчакайте и с покупката на големи вещи и сериозни капиталовложения. Има голяма вероятност в бъдеще да се разочаровате от придобитите вещи. Ако няма остра нужда не давайте пари на заем и ги търсете да си ги вземете обратно в този период.
Хората с творчески професии са особено чувствителни към периодите на ретроградност на Венера. Това се изразява в дълго отсъствие на вдъхновение, ниска самооценка, песимизъм. Не бива да се укорявате за подобни настроения и да се принуждавате на сила да творите. Направете пауза и намерете достатъчно време за отдих. Заемете се с усъвършенстване на стари работи, създайте ред в творческия хаос и работното пространство, прегледайте старите си творчески идеи.
Това не е най-доброто време за културни и развлекателни събития, не е добро време и за развихряне на лоши навици, свързани с преяждане, празен живот, мързел, страст за купоните.
И така, периодът на ретроградна Венера – не е най-простото време за всеки от нас, още повече, че ни представя много възможности да изменим своя живот към по-добро. Не се разстройвайте ако не ви заобиколят проблемите, които ни носи тази астрологична конфигурация. Това е сигнал, че сферата на Венера не е достатъчно съвършена във вашия живот и трябва усилено да поработите по нея.
И така, на ретроградна Венера не бива да правим:
- Да започваме романтични запознанства;
- Да регистрираме брак, да се сгодяваме;
- Да предприемаме сериозни крачки в личния си живот — както започване на нови отношения, така и разрив на вече съществуващите (всичко ще се върне обратно, когато Венера стане директна);
- Да сменяме имидж, прическа, стил;
- Да започваме цикъл от козметични процедури;
- Да правим пластични операции, корекция на външния си вид;
- Да купуваме всичко онова, което се намира под управлението на Венера – дрехи, накити, ценни вещи, предмети на лукса, произведения на изкуството, мебели, предмети от интериора и изобщо ценни покупки;
- Да сменяме дизайна на интериора, да измисляме и да реализираме нови идеи относно благоустрояването на жилището, неговата промяна и др.;
- Да подписваме договори за сътрудничество;
- Да правим сериозни капиталовложения, да осъществяваме сделки. Финансовите операции да се отложат по възможност;
- Да даваме или да взимаме пари на заем;
- Да купуваме недвижимости;
- Да регистрираме фирма, особено ако тя е свързана с дейност по Венера, но дори и да не е, защо са ви финансови проблеми?!;
- Ако работим в сферата на красотата, не трябва да започваме нови проекти, не трябва да организираме важни мероприятия – модно дефиле, нови козметични технологии, марки, откриване на салони и др.;
- Да започваме курс по дизайн, стилистика, моделиерство и др.;
- Да правим пищни празненства.
Какво да правим на ретроградна Венера
Особено много неща за правене по време на ретроградното движение на планетата се появява при жените. Впрочем, и мъжете започват да проявяват неочаквано желание да прегледат гардероба си, да определят кои неща от него са безнадеждно остарели, на кои си струва да дадат още един шанс, какво ново трябва да си купят и то колкото се може по-скоро. Същото правите и с аксесоарите и накитите. Но бъдете внимателни – по време на ретроградна Венера вашите вкусове могат да се различават от обичайните, затова не бързайте да експериментирате с имиджа, а само направете преоценка и планирайте неговото изменение. Една от най-добрите препоръки по темата – какво да правим на ретроградна Венера е – да отделите достатъчно внимание и грижи за здравето си и естествената си красота. Меки козметични процедури насочени към изчистване, хранене, овлажняване – ще окажат потресаващ ефект сега. Времето е отлично да започнете да коригирате теглото си, минете на диета, отидете на масаж или в спортна зала, направете онова, което отдавна сте отлагали като грижа за себе си. Особено внимание на ретроградна Венера отделете на личния си живот. В това време ще се появи шанс да коригирате отношенията си с любимия човек, да ги напълните с нов смисъл и да намерите нови допирни точки, но това трябва да правите изключително меко. Като пример – букет цветя от мъжа за любимата, без повод или жената да приготви в работен ден романтична вечеря – това е в състояние да измени отношенията в двойката. Не мързелувайте, посвещавайте на любимия човек повече време и внимание. Добър момент за това, в игрива форма да обсъдите сексуалните си фантазии един с друг, можете да научите много нови детайли.
Ако по отношение на минали връзки чувствате, че все още не са завършени, все още не ви оставят на мира или изпитвате негативни чувства към бившия ви партньор, това е периода, който е подходящ да сложите всичко на мястото му. Ако има възможност да се срещнете – направете го, поговорете и простете, пуснете го. Разберете кое е важното, какво е пропуснато! А, ако е възможно и го върнете. Впрочем, може да не ви се наложи вие да сте първи на срещата - ретроградната Венера провокира ситуации в които да срещнете любими хора от миналото просто на пътя си.
Ретроградната Венера ни помага да въведем порядък и във финансите си. Прегледайте своя бюджет, направете си финансов дневник в който да записвате харченията на определено време. Това ще ви помогне да станете по-отговорни към парите си.
Генерално почистване на дома също ще мине добре и ефективно именно сега. Освободете се от стари боклуци, ще почувствате приятно обновление и отпускане. Не е изключено по време на почистването да намерите отдавна загубена ценна вещ. А може да се родят и гениални идеи относно това как да добавите повече уют и красота.
Какво се препоръчва да правим на ретроградна Венера:
- Да направим преоценка на ценностите, да преосмислим въпросите относно личния си живот, красота и отношението ни към парите;
- Да се върнем към предишни възлюбени или да изясним отношенията си с тях, да ги завършим, да простим, да постигнем онова, което е било пропуснато. Да оправим допуснатите грешни или поне да ги осъзнаем;
- Да хармонизираме съществуващите отношения, да ги преосмислим, да погледнем „на дълбоко“, да изясним отношенията си /но без агресия/ - меко, тактично …;
- Да се върнем към недовършените процедури относно грижата за себе си, с меко отношение – кремове, маски, пилинги;
- Да въведем ред в материалната сфера;
- Да се върнем към забравени или недовършени неща и идеи, свързани с красотата, външността, дизайна, отношенията, парите;
- Да потърсим изгубени ценни вещи;
- Да въведем ред и уют.
Обикновено Венера бива ретроградна веднъж на период от година и девет месеца. Това движение обикновено продължава около месец и половина, затова ние не се срещаме много често с негативните й прояви. Тези периоди трябва да се знаят и задължително да се отчитат при планиране на дейности, които са под управлението на Венера.