retrogradni mРетроградно движение на планетата се наблюдава, когато от Земята изглежда сякаш те се движат назад. Това разбира се не е действителното движение на планетите, а само привидно, поради елипсовидното им движение. Движейки се напред планетите забавят скоростта си, спират и започват да се връщат назад, след това отново спират и после поемат напред. Различните планети имат различни периоди на ретроградност и на различен етап от време. Най-често ретрограден е Меркурий. Обикновено три пъти годишно за по три седмици. Венера е ретроградна за период от около месец и половина веднъж на двадесет и един месеца.
Можем да обобщим, че по време на ретроградност е добре да избягваме действия свързани с характеристиките на съответната планета. Но пък можем да се разделим със стари неща или да се върнем към изоставени такива.
Ретроградното движение на планетите се отразява върху живота на всички, има общи характеристики, има и индивидуални. Важно е дали ретроградната планета аспектира (засяга) лична планета в хороскопа, а също и дали в момента на раждането тази планета е била ретроградна или директна.
С повишено внимание трябва да бъдем към сферите на живота, които тези планети контролират. Когато те са ретроградни е добре да отложим някои решения свързани с тези дейности. Например: Меркурий – управлява информацията, търговията, подписването на договори. В период на ретрограден Меркурий е по-добре да отложим подписването на договори, но затова пък успешно ще бъде класифицирането на стара, изостанала информация. Не е добре да започваме съдебно дело, но ако нас започнат да ни съдят – то изгледите ни за успех са добри. Не се започват нови проекти, нови начинания, губят се пратки … Нюанс в характеристиката на ретроградната планета внася и това, в кой знак се намира.
Ретроградни планети през 2018 година
Меркурий е ретрограден в периода:
• от 5 март до 28 март 2019 
• от 8 юли  до 01 август 2019
• от 31 октомври до 20 ноември 2019
Венера няма бъде ретроградна  през 2019
Марс няма бъде ретроградна  през 2019
Юпитер е ретрограден в периода от 11.04.2019 до 11.08.2019 
Сатурн е ретрограден в периода от 1.05.2019 до 17.09.2019
Нептун е ретрограден в периода от 24.06.2019 до 24.11.2019
Плутон е ретрограден в периода от 28.04. 2018 до 30.09.2019
Уран е ретрограден в периода от 01.01.2019 до 05.01.2019 и 14.08.2019 до 31.12.2019

Нептун в РибиТълкуване на транзита на Нептун в домовете на наталната карта
Нептун транзитира в знака Риби от 4 април до 4 август 2011 година и от 3 февруари 2012 до 27 януари 2026 година. Планетата прави пълно завъртане по Зодиака за 164 години, като остава във всеки знак около 14 години. В съвременната астрология Нептун се счита за управител на знака Риби. Тук той се чувства комфортно и най-ярко проявява своите качества.
Влиянието на Нептун е мъгливо и неопределено. За разлика от другите планети, той е труден за разбиране и осъзнаване. Планетата е свързана символично с илюзиите, духовността, психическите способности, безусловната любов, лъжата, мечтите, интуицията, изкуството, психологията, езотериката, мистиката, тайните. Планетата управлява течностите, водните пространства, моретата и океаните. Фотографията и киното се намират под влиянието на Нептун, доколкото, сами по себе си, представляват илюзия. Сънищата и съновиденията също се отнасят към изявите на тази планета.

Ретрограден Юпитер 2018Периодът на ретрограден Юпитер през 2019 година е от 11 април до 11 август. 
Ретроградният Сатурн призовава към задълбочено проучване на собствения бизнес и собствените дела. В такъв момент е добре да се обобщават професионалните резултати, сериозно да се учи и да се усъвършенстват личните умения. Не се препоръчва започването на нови, мащабни проекти, по-добре е да се довърши започнатата работа.
Когато Юпитер става ретрограден е добре да обърнете внимание на личностното развитие и вътрешния ръст. Възможно е вие да намерите фалш в себе си или в другите. Опитайте да определите с какво точно вие показвате истинската си същност, може би играете несвойствена за себе си роля.
В положителен вариант, могат да бъдат открити нови възможности, които са резултат от усилия, предприети в миналото или произтичащи от хора, с които в миналото сте имали връзка. В негативен вариант не е изключено връщане на проблеми в отношенията, които не са решени навреме.

Ретрограден марс 2018Марс, през 2018 година, прави обратно движение в знаците Водолей и Козирог, като първата стационарна точка на планетата е на 9 градуса във Водолей, а втората - на 28 градуса в Козирог.
Началото на ретроградния цикъл на Марс се случва на фона на противопоставянето на две бавни планети - Юпитер и Нептун, образуващи квадрат със Сатурн. Първата стационарна точка, която е на 9º във Водолей, формира напрегнат аспект с Юпитер в Скорпион. Втората точка на стационарност е на 28º в Козирог и образува квадрат с Уран. Това говори за дисхармония на планетните взаимо-връзки. Пазете се от скандали и интриги с недоброжелатели. Възможни са травми, заради липса на внимание, безпричинна тревожност и страх. Как ще реагирате на астрологичното въздействие, до голяма степен ще зависи от качествата на вашия характер.

Ретроградна Венера 2018От астрологична гледна точка, този период се счита за неподходящ за сключване на брак и начало на нови отношения. Затова пък, напълно е възможно възстановяването на стари отношения. Не желателно да взимате важни решения относно финансите си, възможни са всякакви затруднения и объркване във финансовите дела. Не се препоръчва да правите инвестиции на ретроградна Венера, защото това, в което вложите пари, в последствие може да изгуби стойността си.

Ретрограден нептунНептун преминава в ретроградно движение всяка година за период от около 150 дни. През 2019 това ще се случи от 24 юни до 24 ноември
Ретроградният Нептун призовава към дълбоки духовни търсения и укрепване на вярата. Полезно е да четете жития на светци и да се връщате мислено към миналото, защото то ще ви даде необходимия ресурс за изграждане на бъдещето. При хората, които не са намерили духовния смисъл на живота, могат да се задълбочат различни видове зависимости (алкохол, наркотици и др.

Ретроградна Венера 2017От 5 март 2017 до 16 април 2017 година – период на ретроградна Венера.
Ретроградност на планетата означава, че от Земята, наблюдателят вижда, че тя се движи в обратно направление. През 2017 година Венера се движи назад в Овен и Риби. Първата стационарна точка е на 13 градуса в Овен, е втората точка на 26 градуса в Риби. От 5 март по 3 април Венера е ретроградна в Овен, а от 3 до 16 април в знака Риби.