retrogradni mРетроградно движение на планетата се наблюдава, когато от Земята изглежда сякаш те се движат назад. Това разбира се не е действителното движение на планетите, а само привидно, поради елипсовидното им движение. Движейки се напред планетите забавят скоростта си, спират и започват да се връщат назад, след това отново спират и после поемат напред. Различните планети имат различни периоди на ретроградност и на различен етап от време. Най-често ретрограден е Меркурий. Обикновено три пъти годишно за по три седмици. Венера е ретроградна за период от около месец и половина веднъж на двадесет и един месеца.
Можем да обобщим, че по време на ретроградност е добре да избягваме действия свързани с характеристиките на съответната планета. Но пък можем да се разделим със стари неща или да се върнем към изоставени такива.
Ретроградното движение на планетите се отразява върху живота на всички, има общи характеристики, има и индивидуални. Важно е дали ретроградната планета аспектира (засяга) лична планета в хороскопа, а също и дали в момента на раждането тази планета е била ретроградна или директна.
С повишено внимание трябва да бъдем към сферите на живота, които тези планети контролират. Когато те са ретроградни е добре да отложим някои решения свързани с тези дейности. Например: Меркурий – управлява информацията, търговията, подписването на договори. В период на ретрограден Меркурий е по-добре да отложим подписването на договори, но затова пък успешно ще бъде класифицирането на стара, изостанала информация. Не е добре да започваме съдебно дело, но ако нас започнат да ни съдят – то изгледите ни за успех са добри. Не се започват нови проекти, нови начинания, губят се пратки … Нюанс в характеристиката на ретроградната планета внася и това, в кой знак се намира.
Ретроградни планети през 2020 година
Меркурий е ретрограден в периода:
• от 17 февруари до 10 март 2020 
• от 18 юни  до 12 юли 2020
• от 14 октомври до 3 ноември 2020
Венера е ретроградна в периода от  13 май до 25 юни 2020
Марс е ретрограден в периода от     10 септември до 14 ноември 2020
Юпитер е ретрограден в периода от 14 май до 13 септември 2020
Сатурн  е ретрограден в периода от  11 май до 29 септември 2020
Нептун е ретрограден в периода от  23 юни до 29 ноември 2020
Плутон е ретрограден в периода от  25 април до 4 октомври 2020
Уран е ретрограден в периода от      16 август до 14 януари 2021

Ретрограден Меркурий 2020Гледай в youtubeПланетите, които започват ретроградно движение, излъчват мощни потоци енергия. В живота всяко отстъпление от зададеното направление ви дава възможност да преосмислите нещата, да се върнете, да ги промените, да избягате от нежеланите ситуации, да се отървете от негативните мисли. Точно така трябва да действате когато се оказвате в зона на влияние на ретроградна планета.
При ретроградно движение планетите насочват своята енергия на вътре в човека. Затова възниква апатия, депресия и нежелание да правите или да променяте нещо. Тази информация е важна, особено когато планирате нови дела или очаквате някакви резултати от дейността си.

Ретрограден Нептун 2020Гледай в youtubeНептун, всяка година, за около 5 месеца се движи ретроградно. През 2020 година това ще се случи от 23 юни на 20°57’ в Риби до 29 ноември на 18°09’ в Риби.
Ретрограден Нептун обръща внимание на духовността и вътрешния свят. Появяват се нови мечти и желания, обаче на повечето от тях не им е предопределено да се сбъднат, защото Нептун е господар на илюзиите. Влиянието на Нептун в Риби обърква, размива границите на реалността. Вие може да се чувствате объркани, буквално все едно да си проправяте път през гъста мъгла. Постарайте се да останете практични и работете над това, което е разумно и достижимо.

Ретрограден Юпитер 2020Гледай в youtubeЮпитер в астрологията отговаря за развитието, разширението, великодушието, оптимизма, пътешествията, науката, философията, религията. Управлява знака Стрелец и девети дом на хороскопа, и е съуправител на знака Риби и дванадесети дом.
Юпитер е най-голямата планета в слънчевата система и традиционно е известен като „Големият благодетел“. Древните са го почитали, защото е носел късмет, освен това е бил свързван с духовенството и религиозните ритуали.
В астрологията Юпитер разширява и увеличава, прави нещата по-продуктивни и доходни, придава чувство на увереност в собствените сили, въодушевява с дух на надежда и оптимизъм.
Юпитер става ретрограден всяка година за период от около четири месеца. През тази година това ще се случи на 14 май, на 27 гр. в Козирог и ще продължи до 13 септември на 18 гр. в Козирог.

Ретроградна Венера  2020Гледай в youtubeВенера в астрологията отговаря за хармонията, красотата, любовта, брака, партньорството, отношенията, изкуството, ценностите, парите. Управлява знаците Телец и Везни, а също втори и седми дом на хороскопа.
Планетата Венера се вижда с просто око от Земята. Известна е като Зорница и Вечерница и най-отчетливо се вижда в часовете на развиделяване и смрачаване.
Веднъж на година и половина, Венера забавя своя ход, спира и започва да се движи назад за период от 40 дни. След това спира и възстановя директното си движение. През тази година Венера ще бъде ретроградна от 13 май на 22 гр. в Близнаци до 25 юни на 5 гр. в Близнаци.
Най-значимо е влиянието на ретроградна Венера върху тези, при които тя е силно изразена в наталната карта. В това число са хората, които са родени под знаците Телец и Везни, имат Асцендент или Луна в тези знаци. Ретроградна Венера разкрива истинската стойност и достойнство на хората и нещата във вашия живот. Именно с тези теми са свързвана знаците Телец (ценности, пари) и Везни (отношения). Тъй като планетата транзитира в Близнаци, периодът е важен и за представителите на този зодиакален знак.

Ретроградни планети 2020Гледай в youtubeПрез 2020 година всички 8 планети ще имат ретроградно движение: Меркурий, Венера, Марс, Юпитер, Сатурн, Плутон, Уран, Нептун. Подчертано интересен ще бъде периодът от май до октомври, когато и Юпитер, и Сатурн, и Плутон обръщат движението си, а те задават основните тенденции на годината. Това е време за дълбока преоценка на събитията, глобално реструктуриране и трансформация на фундаментите.
Разбира се, че небесните тела се движат постоянно по своята орбита около Слънцето и посоката винаги е една и съща. Но се случват периоди, когато ни се струва (само привидно), че някоя планета изведнъж забавя хода си, спира, а след това започва да се връща на обратно. Този ефект се получава, поради относително различната скорост на планетите и отстоянието им от Земята. Тези планети наричаме ретроградни.
Значението на ретроградните планети в астрологията е дълбоко, тълкуването е сложно, защото не е просто привидно движение на планети.

Ретрограден сатурн през 2020г.Гледай в youtubeСатурн, всяка година, се движи ретроградно за период от 140 дни.
През 2020 година това ще се случи на 11 май, на 2 гр. във Водолей и ще продължи до 29 септември, на 25 гр. в Козирог.
Може да забележите, че нарастват задълженията ви, да усетите натоварване, което ви затруднява и не ви дава възможност да се разгърнете.
Сатурн определя границите, но когато е ретрограден губи тази способност. Не бързайте да се съгласявате с примамливи оферти, защото е възможно да загубите властта над собствения си живот.
И още една тема на Сатурн - отношението към работата. Сатурн възнаграждава тези, които работят добросъвестно и продуктивно по отношение на финансовото и кариерното си развитие. Но не бързайте, бъдете търпеливи, дори и да ви се налага да се връщате към едни и същи дела/ситуации, отново и отново! Сатурн символизира силата на волята. Периодът е подходящ за работа над дългосрочни планове и изработване на стратегии за преодолявате на препятствията. Време е да оцените победите и неуспехите, да се поучите от грешките.