retrogradni mРетроградно движение на планетата се наблюдава, когато от Земята изглежда сякаш те се движат назад. Това разбира се не е действителното движение на планетите, а само привидно, поради елипсовидното им движение. Движейки се напред планетите забавят скоростта си, спират и започват да се връщат назад, след това отново спират и после поемат напред. Различните планети имат различни периоди на ретроградност и на различен етап от време. Най-често ретрограден е Меркурий. Обикновено три пъти годишно за по три седмици. Венера е ретроградна за период от около месец и половина веднъж на двадесет и един месеца.
Можем да обобщим, че по време на ретроградност е добре да избягваме действия свързани с характеристиките на съответната планета. Но пък можем да се разделим със стари неща или да се върнем към изоставени такива.
Ретроградното движение на планетите се отразява върху живота на всички, има общи характеристики, има и индивидуални. Важно е дали ретроградната планета аспектира (засяга) лична планета в хороскопа, а също и дали в момента на раждането тази планета е била ретроградна или директна.
С повишено внимание трябва да бъдем към сферите на живота, които тези планети контролират. Когато те са ретроградни е добре да отложим някои решения свързани с тези дейности. Например: Меркурий – управлява информацията, търговията, подписването на договори. В период на ретрограден Меркурий е по-добре да отложим подписването на договори, но затова пък успешно ще бъде класифицирането на стара, изостанала информация. Не е добре да започваме съдебно дело, но ако нас започнат да ни съдят – то изгледите ни за успех са добри. Не се започват нови проекти, нови начинания, губят се пратки … Нюанс в характеристиката на ретроградната планета внася и това, в кой знак се намира.
Ретроградни планети през 2018 година
Меркурий е ретрограден в периода:
• от 17 февруари до 10 март 2020 
• от 18 юни  до 12 юли 2020
• от 14 октомври до 3 ноември 2020
Венера е ретроградна в периода от  13 май до 25 юни 2020
Марс е ретрограден в периода от     10 септември до 14 ноември 2020
Юпитер е ретрограден в периода от 14 май до 13 септември 2020
Сатурн е ретрограден в периода от  11 май до 29 септември 2020
Нептун е ретрограден в периода от  23 юни до 29 ноември 2020
Плутон е ретрограден в периода от  25 април до 4 октомври 2020
Уран е ретрограден в периода от      16 август до 14 януари 2021

Нептун в РибиТълкуване на транзита на Нептун в домовете на наталната карта
Нептун транзитира в знака Риби от 4 април до 4 август 2011 година и от 3 февруари 2012 до 27 януари 2026 година. Планетата прави пълно завъртане по Зодиака за 164 години, като остава във всеки знак около 14 години. В съвременната астрология Нептун се счита за управител на знака Риби. Тук той се чувства комфортно и най-ярко проявява своите качества.
Влиянието на Нептун е мъгливо и неопределено. За разлика от другите планети, той е труден за разбиране и осъзнаване. Планетата е свързана символично с илюзиите, духовността, психическите способности, безусловната любов, лъжата, мечтите, интуицията, изкуството, психологията, езотериката, мистиката, тайните. Планетата управлява течностите, водните пространства, моретата и океаните. Фотографията и киното се намират под влиянието на Нептун, доколкото, сами по себе си, представляват илюзия. Сънищата и съновиденията също се отнасят към изявите на тази планета.

Ретрограден Юпитер 2018Периодът на ретрограден Юпитер през 2020 година е от 14 май 13 септември. 
Ретроградният Сатурн призовава към задълбочено проучване на собствения бизнес и собствените дела. В такъв момент е добре да се обобщават професионалните резултати, сериозно да се учи и да се усъвършенстват личните умения. Не се препоръчва започването на нови, мащабни проекти, по-добре е да се довърши започнатата работа.
Когато Юпитер става ретрограден е добре да обърнете внимание на личностното развитие и вътрешния ръст. Възможно е вие да намерите фалш в себе си или в другите. Опитайте да определите с какво точно вие показвате истинската си същност, може би играете несвойствена за себе си роля.
В положителен вариант, могат да бъдат открити нови възможности, които са резултат от усилия, предприети в миналото или произтичащи от хора, с които в миналото сте имали връзка. В негативен вариант не е изключено връщане на проблеми в отношенията, които не са решени навреме.

Ретрограден марс 2018

Периодът на ретрограден Марс през 2020 година е 10 септември до 14 ноември 2020

Как влияе ретрограден Марс на знаците от Зодиака
В най-голяма степен ретрограден Марс влияе на хората от знаците Овен и Скорпион, защото в астрологията, тези знаци се намират под управлението на Марс. Като правило, Овните и Скорпионите стават по-малко агресивни, по-малко настойчиви и по-търпеливи. При тях се появява пасивност и склонност да седят със скръстени ръце. За да започнат отново да действат с обичайния си маниер, те трябва да дочакат времето, когато Марс отново ще започне директното си движение, тогава енергията на тази планета ще им помогне и те да се задвижат.
Хората, които са родени под други знаци и не се намират под управлението на Марс, могат да се чувстват различно. Понякога те стават нетърпеливи, импулсивни, стремят се да изпълняват всичко, веднага, но това не е разумно поведение.

Ретроградна Венера 2018От астрологична гледна точка, този период се счита за неподходящ за сключване на брак и начало на нови отношения. Затова пък, напълно е възможно възстановяването на стари отношения. Не желателно да взимате важни решения относно финансите си, възможни са всякакви затруднения и объркване във финансовите дела. Не се препоръчва да правите инвестиции на ретроградна Венера, защото това, в което вложите пари, в последствие може да изгуби стойността си.

Ретрограден нептунНептун преминава в ретроградно движение всяка година за период от около 150 дни. През 2020 това ще се случи от 23 юни до 29 ноември
Ретроградният Нептун призовава към дълбоки духовни търсения и укрепване на вярата. Полезно е да четете жития на светци и да се връщате мислено към миналото, защото то ще ви даде необходимия ресурс за изграждане на бъдещето. При хората, които не са намерили духовния смисъл на живота, могат да се задълбочат различни видове зависимости (алкохол, наркотици и др.

Ретроградна Венера 2017От 5 март 2017 до 16 април 2017 година – период на ретроградна Венера.
Ретроградност на планетата означава, че от Земята, наблюдателят вижда, че тя се движи в обратно направление. През 2017 година Венера се движи назад в Овен и Риби. Първата стационарна точка е на 13 градуса в Овен, е втората точка на 26 градуса в Риби. От 5 март по 3 април Венера е ретроградна в Овен, а от 3 до 16 април в знака Риби.