retrogradni mРетроградно движение на планетата се наблюдава, когато от Земята изглежда сякаш те се движат назад. Това разбира се не е действителното движение на планетите, а само привидно, поради елипсовидното им движение. Движейки се напред планетите забавят скоростта си, спират и започват да се връщат назад, след това отново спират и после поемат напред. Различните планети имат различни периоди на ретроградност и на различен етап от време. Най-често ретрограден е Меркурий. Обикновено три пъти годишно за по три седмици. Венера е ретроградна за период от около месец и половина веднъж на двадесет и един месеца.
Можем да обобщим, че по време на ретроградност е добре да избягваме действия свързани с характеристиките на съответната планета. Но пък можем да се разделим със стари неща или да се върнем към изоставени такива.
Ретроградното движение на планетите се отразява върху живота на всички, има общи характеристики, има и индивидуални. Важно е дали ретроградната планета аспектира (засяга) лична планета в хороскопа, а също и дали в момента на раждането тази планета е била ретроградна или директна.
С повишено внимание трябва да бъдем към сферите на живота, които тези планети контролират. Когато те са ретроградни е добре да отложим някои решения свързани с тези дейности. Например: Меркурий – управлява информацията, търговията, подписването на договори. В период на ретрограден Меркурий е по-добре да отложим подписването на договори, но затова пък успешно ще бъде класифицирането на стара, изостанала информация. Не е добре да започваме съдебно дело, но ако нас започнат да ни съдят – то изгледите ни за успех са добри. Не се започват нови проекти, нови начинания, губят се пратки … Нюанс в характеристиката на ретроградната планета внася и това, в кой знак се намира.
Ретроградни планети през 2020 година
Меркурий е ретрограден в периода:
• от 17 февруари до 10 март 2020 
• от 18 юни  до 12 юли 2020
• от 14 октомври до 3 ноември 2020
Венера е ретроградна в периода от  13 май до 25 юни 2020
Марс е ретрограден в периода от     10 септември до 14 ноември 2020
Юпитер е ретрограден в периода от 14 май до 13 септември 2020
Сатурн  е ретрограден в периода от  11 май до 29 септември 2020
Нептун е ретрограден в периода от  23 юни до 29 ноември 2020
Плутон е ретрограден в периода от  25 април до 4 октомври 2020
Уран е ретрограден в периода от      16 август до 14 януари 2021

Ретрограден марс 2020Марс управлява нашата енергия, необходима за оцеляването ни. Тази енергия ни кара да вървим напред, а количеството й показва как ще действаме, с какъв ентусиазъм ще се движим през живота, с колко страст ще действаме, доколко ще бъдем целеустремени, агресивни, как ще изразяваме желанията си в околния свят.
Разположението на Марс в наталната карта показва способността на нашия организъм да се съпротивлява, т.е. говори за нивото на нашия имунитет.
Марс е планета, която се движи бързо, но през 2020 година ще се задържи доста в знака Овен - шест и половина месеца. В този знак планетата ще се движи и ретроградно. Това може да бъде доста напрегнат период и за всеки знак от зодиака може да донесе конфликти. Тези конфликти могат да дойдат от миналото и да са ни необходими. В астрологията няма добри и лоши периоди, всеки период е даден за нещо и периодът, който идва, може да е тук, за да решим някакви проблеми, някакви въпроси от миналото. Това може да е трудно време, но е необходимо да поставим точка на нещо, да се освободим от миналото.
Периодът на ретроградно движение на Марс е време, когато на всички ще ни се наложи да се освободим от вътрешните си илюзии, от убежденията си, които вече са остарели.
Това време не е подходящо да започваме нещо ново.
На 28 юни 2020 година Марс влезе в знака Овен. Тук Марс си е у дома, той управлява този знак. Ще остане шест месеца и половина, до 7 януари 2021 г.
А през периода от 10 септември до 14 ноември 2020 година Марс ще бъде ретрограден в същия знак.
По време на ретроградното движение на Марс всички процеси се забавят. Може да имате усещането, че не ви достига енергията, за да можете да развивате определена дейност, т.е. спада активността.

УранУран преминава в Телец на 15 май 2018 и ще остане там до април 2026 година.
Уран е планетата на изненадите и революционните действия, а Телец управлява материалното имущество, финансите и банковото дело.
Планетата се движи бавно, прави пълно завъртане около Слънцето за 84 години, т.е. транзитът във всеки знак от Зодиака продължава около седем години.
Телец е знакът на Зодиака, който традиционно се свързва с парите, а Уран представлява свободата. Намирайки се в Телец предвещава промени в сферата на финансите. С Уран никога не знаем какво ще се случи, защото той действа като светкавица - внезапно и непредсказуемо. Уран в Телец говори за промени във финансовата сфера, при това съвършено неочаквани. Те могат да се изразят като поява на нова валута – биткойните, например, или като нова форма на данъчно облагане.

Ретрограден Меркурий 2020Гледай в youtubeПланетите, които започват ретроградно движение, излъчват мощни потоци енергия. В живота всяко отстъпление от зададеното направление ви дава възможност да преосмислите нещата, да се върнете, да ги промените, да избягате от нежеланите ситуации, да се отървете от негативните мисли. Точно така трябва да действате когато се оказвате в зона на влияние на ретроградна планета.
При ретроградно движение планетите насочват своята енергия на вътре в човека. Затова възниква апатия, депресия и нежелание да правите или да променяте нещо. Тази информация е важна, особено когато планирате нови дела или очаквате някакви резултати от дейността си.

Ретрограден Нептун 2020Гледай в youtubeНептун, всяка година, за около 5 месеца се движи ретроградно. През 2020 година това ще се случи от 23 юни на 20°57’ в Риби до 29 ноември на 18°09’ в Риби.
Ретрограден Нептун обръща внимание на духовността и вътрешния свят. Появяват се нови мечти и желания, обаче на повечето от тях не им е предопределено да се сбъднат, защото Нептун е господар на илюзиите. Влиянието на Нептун в Риби обърква, размива границите на реалността. Вие може да се чувствате объркани, буквално все едно да си проправяте път през гъста мъгла. Постарайте се да останете практични и работете над това, което е разумно и достижимо.

Ретрограден Юпитер 2020Гледай в youtubeЮпитер в астрологията отговаря за развитието, разширението, великодушието, оптимизма, пътешествията, науката, философията, религията. Управлява знака Стрелец и девети дом на хороскопа, и е съуправител на знака Риби и дванадесети дом.
Юпитер е най-голямата планета в слънчевата система и традиционно е известен като „Големият благодетел“. Древните са го почитали, защото е носел късмет, освен това е бил свързван с духовенството и религиозните ритуали.
В астрологията Юпитер разширява и увеличава, прави нещата по-продуктивни и доходни, придава чувство на увереност в собствените сили, въодушевява с дух на надежда и оптимизъм.
Юпитер става ретрограден всяка година за период от около четири месеца. През тази година това ще се случи на 14 май, на 27 гр. в Козирог и ще продължи до 13 септември на 18 гр. в Козирог.

Ретроградна Венера  2020Гледай в youtubeВенера в астрологията отговаря за хармонията, красотата, любовта, брака, партньорството, отношенията, изкуството, ценностите, парите. Управлява знаците Телец и Везни, а също втори и седми дом на хороскопа.
Планетата Венера се вижда с просто око от Земята. Известна е като Зорница и Вечерница и най-отчетливо се вижда в часовете на развиделяване и смрачаване.
Веднъж на година и половина, Венера забавя своя ход, спира и започва да се движи назад за период от 40 дни. След това спира и възстановя директното си движение. През тази година Венера ще бъде ретроградна от 13 май на 22 гр. в Близнаци до 25 юни на 5 гр. в Близнаци.
Най-значимо е влиянието на ретроградна Венера върху тези, при които тя е силно изразена в наталната карта. В това число са хората, които са родени под знаците Телец и Везни, имат Асцендент или Луна в тези знаци. Ретроградна Венера разкрива истинската стойност и достойнство на хората и нещата във вашия живот. Именно с тези теми са свързвана знаците Телец (ценности, пари) и Везни (отношения). Тъй като планетата транзитира в Близнаци, периодът е важен и за представителите на този зодиакален знак.