retrogradni mРетроградно движение на планетата се наблюдава, когато от Земята изглежда сякаш те се движат назад. Това разбира се не е действителното движение на планетите, а само привидно, поради елипсовидното им движение. Движейки се напред планетите забавят скоростта си, спират и започват да се връщат назад, след това отново спират и после поемат напред. Различните планети имат различни периоди на ретроградност и на различен етап от време. Най-често ретрограден е Меркурий. Обикновено три пъти годишно за по три седмици. Венера е ретроградна за период от около месец и половина веднъж на двадесет и един месеца.
Можем да обобщим, че по време на ретроградност е добре да избягваме действия свързани с характеристиките на съответната планета. Но пък можем да се разделим със стари неща или да се върнем към изоставени такива.
Ретроградното движение на планетите се отразява върху живота на всички, има общи характеристики, има и индивидуални. Важно е дали ретроградната планета аспектира (засяга) лична планета в хороскопа, а също и дали в момента на раждането тази планета е била ретроградна или директна.
С повишено внимание трябва да бъдем към сферите на живота, които тези планети контролират. Когато те са ретроградни е добре да отложим някои решения свързани с тези дейности. Например: Меркурий – управлява информацията, търговията, подписването на договори. В период на ретрограден Меркурий е по-добре да отложим подписването на договори, но затова пък успешно ще бъде класифицирането на стара, изостанала информация. Не е добре да започваме съдебно дело, но ако нас започнат да ни съдят – то изгледите ни за успех са добри. Не се започват нови проекти, нови начинания, губят се пратки … Нюанс в характеристиката на ретроградната планета внася и това, в кой знак се намира.
Ретроградни планети през 2016 година
Меркурий е ретрограден в периода:
• 19.12.2016 (15° Козирог) – 08.01.2017 (28° Стрелец)
• 10.04.2017 (4° Телец) – 03.05.2017 (24° Овен)
• 13.08.2017 (11° Дева) – 05.09.2017 (28° Лъв)
• 03.12.2017 (29° Стрелец) – 23.12.2017 (13° Стрелец)
Венера е ретроградна в периода от 05.03.2017 (13°Овен) до 16.04.2017 
Марс няма ретрограден период през 2017
Юпитер е ретрограден в периода от 05.02.2017 (23°Везни) до 9.06.2017
Сатурн е ретрограден в периода от 06.04.2017 (27°Стрелец) до 26.07.2017
Нептун е ретрограден в периода от 16.06.2017 (14°Риби) до 23.11.2017
Плутон е ретрограден в периода от 19.04. 2017 (19° Козирог) до 29.09.2017
Уран е ретрограден в периода от 03.08.2017 (28°Овен) до 2.01.2018

Ретрограден нептунЦикълът на ретроградност на Нептун започва на 16 юни 2017 в 14° в Риби и приключва на 23 ноември в 11 градуса на същия зодиакален знак.
По време на ретрограден Нептун в Риби вие може да се почувствате изгубени, все едно, че прокарвате път в гъста мъгла. От друга страна, през този период се изостря интуицията, сънищата могат да бъдат пророчески. Повече от всичко, неговото влияние ще се отрази на делата на този дом от наталната карта, където прави транзит ретрограден Нептун. Неговото влияние също е в състояние да се прояви в различни зависимости и стремеж да се жертвате заради друг човек.
В астрологията Нептун се счита за планета на фантазиите и илюзиите, като в период на обратно движение той може да ни покаже, че не всичко е така безоблачно. Дошло е време да преоцените своите идеали и внимателно да се вгледате в хората, които ви заобикалят.

Ретроградна Венера 2017От 5 март 2017 до 16 април 2017 година – период на ретроградна Венера.
Ретроградност на планетата означава, че от Земята, наблюдателят вижда, че тя се движи в обратно направление. През 2017 година Венера се движи назад в Овен и Риби. Първата стационарна точка е на 13 градуса в Овен, е втората точка на 26 градуса в Риби. От 5 март по 3 април Венера е ретроградна в Овен, а от 3 до 16 април в знака Риби.

Ретрограден юпитерЮпитер става ретрограден на 5 февруари 2017 при 23° във Везни. Обратното движение на Юпитер продължава до 9 юни, става стационарна на 13° във Везни и след това тръгва директно. 
В този период много ще забележат забавяне и объркване в делата, които имат отношение към сферите на влияние на Юпитер: образование, обществена дейност, юридически въпроси и др.
През 2017 година ретроградният Юпитер във Везни акцентира темата за взаимоотношенията, защото се намира в знака на партньорството. Това е време да се анализират и да се преоценят отношенията от всеки вид: любовни, семейни, делови, приятелски.

Ретрограден Сатурн Сатурн започва пътуване в обратна посока на 6 април 2017 в 27° на Стрелец и остава ретрограден до 26 август, когато при 21° в Стрелец тръгва директно.
Ретроградният Сатурн е способен да донесе усещане за тежест, буквално, нещо обременяващо няма да ви даде шанс да се разгърнете. Вие може да почувствате, че се намирате под контрол, все едно, че ви управлява някаква външна сила. Ретрограден Сатурн в Стрелец е прекрасно време, в което да премислите собствената си житейска философия, да преосмислите отношенията си с тези, които в някаква степен контролират вашия живот. Когато Сатурн се движи на обратно, той губи способността да пази границите, с което отлично се справя в период на директно движение. Не бързайте да давате съгласието си за примамливи предложения, иначе може да се лишите от контрола над своя живот.
Още една тема на този период е отношението към работата. Възможно е вие да стигнете до извода, че трябва да станете по-отговорни и дисциплинирани. Сатурн винаги възнаграждава тези, които добросъвестно работят, така че времето може да бъде продуктивно, както за кариерно израстване, така и във финансов аспект.

Ретрограден МарсМарс няма ретрограден период през 2017 г  Началото на цикъла на обратно движение на Марс се случва на фона на противопоставянето му на две бавни планети. Марс става стационарен на 8º в Стрелец и аспектира негативно Нептун в Риби, и Юпитер в Дева. Тази квадратура в мутабелни знаци говори за дисхармония.
Аспектът на Марс с Нептун предупреждава за неправилни действия и грешки. Планетарното движение може да се изрази в тайнствени събития, несбъднати планове, грешни действия. Пазете се от скандали и интриги от страна на недоброжелатели. Възможни са травми, заради невнимание, заболявания с неясен произход, безпричинна тревожност и страх. Начинът, по който вие ще реагирате на астрологичното въздействие, до голяма степен ще зависи от вашия характер.

retro mercurii

Всяка година се случват три или четири ретроградни цикъла на Меркурий, всеки със средна продължителност от три седмици. От всички планети, Меркурий е единствената, чийто ретрограден ефект се усеща от повечето от хората. По-често от всичко, в ретроградния период на Меркурий страдат комуникациите, защото в астрологията Меркурий е планета-посланник. Още една разпространена тема – проблеми с транспорта и средствата за свързване (телефони, компютри и др.).
През 2017 година ще преживеем четири периода на ретрограден Меркурий (първият от тях започва през 2016).
• 19 декември 2016 (15° Козирог) – 8 януари 2017 (28° Стрелец)
• 10 април 2017 (4° Телец) – 3 май 2017 (24° Овен)
• 13 август 2017 (11° Дева) – 5 септември 2017 (28° Лъв)
• 3 декември 2017 (29° Стрелец) – 23 декември 2017 (13° Стрелец)
Както забелязваме, през 2017 година Меркурий прави своето ретроградно движение в знаци принадлежащи на стихиите: Земя и Огън
В тези периоди бъдете внимателни, преценявайте добре какво говорите, пишете и на кого. Съществува тенденция, че всичко, което би могло да бъде разбрано неправилно, ще бъде именно така изтълкувано. Ако Меркурий прави аспект с лични планети и значими точки от вашата натална карта, то по-добре не подписвайте важни документи по време на ретроградния период, не правете големи покупки и не тръгвайте да пътувате, освен, ако не е неотложно.
Но ретрограден Меркурий има и своите плюсове. Този период е благоприятен за връщане към недовършени проекти и оправяне на допуснати в миналото грешки. Ако нещо е било неразбрано или направено не както трябва, сега се вгледайте добре и ще видите начин да го направите по-добре.

Какво да правим и какво да не правим?
Меркурий е планета, посветена на гръцкия бог Хермес, който бил тясно свързан с такива понятия като интелект, общуване, информация, търговска дейност. Под ретроградно движение на планетите се има пред вид, че на нас от Земята ни се струва, че тя се движи напред, после забавя хода, спира и започва да се връща назад. В действителност това, че се движи назад е само визуално, планетата просто е забавила своята скорост. Когато планетата е ретроградна, това силно оказва въздействие върху дейностите, които тя управлява и има смисъл нашите действия да се съобразят с това какво може и какво не може да се прави на ретроградно движение на планетите. В периодите на ретроградност на Меркурий ние можем да изпитваме затруднения, свързани със сферите на неговото влияние.