Любовна съвместимост между зодиакалните знациОбикновено, след разглеждане на личния хороскоп, възниква интерес към това, какъв от гледна точка на астрологията, трябва да бъде идеалният спътник в живота на човек. На астролозите често им задават въпрос: кой от знаците повече ми подхожда? Сериозен отговор не може да бъде даден преди да се види хороскопа на човека. За брак, както и изобщо за продължителни взаимоотношения между хората, най-важна роля играят аспектите, които показва синастрията (съвместен хороскоп).
Но когато не е възможно изготвянето на личен хороскоп и синастрия може да се съобразите с принципните съвместимости между различните зодии, описани по-долу. Всеизвестно е, че Везните добре уравновесяват Овена, Телец и Скорпион може да ги обедини необходимостта им от страстна любов. Двойката Лъв – Водолей може да просъществува в условията на взаимната любов към свободата. Бракът между Дева и Риби е доста рядко срещан и се случва само когато и двамата партньори самоотвержено служат един на друг или на общото дело.
За взаимното разбирателство или антагонизъм може да бъде определяща стихията на отделните знаци. Говорейки за това, трябва да имаме предвид, че въздухът по-добре разбира водата, отколкото обратното, земята повече уважава огъня. И трябва да отбележим, че въздухът не трябва да се обижда на водата, че тя не го разбира, или земята да се обижда на високомерието на огъня. Разликата в стихиите, определящи темперамента на човека, довежда до усложнения във взаимоотношенията. Но и подобното, както и различното, не винаги дава надежден брак. Психологически по-близо един до друг са партньорите от един знак, но браковете между еднакви знаци са съвсем малко и това е разбираемо: когато човек познава чертите на характера на другия като свои собствен и, това рядко вдъхновява любовта.

Жена Овен Жена Телец Жена Близнаци Жена Рак Жена Лъв Жена Дева Жена Везни Жена Скорпион Жена Стрелец Жена Водолей Жена Риби
Мъж Овен
Мъж Телец
Мъж Близнаци
Мъж Рак
Мъж Лъв
Мъж Дева
Мъж Везни
Мъж Скорпион
Мъж Стрелец
Мъж Козирог
Мъж Водолей
Мъж Риби