Китайски зодиакИзточната астрология е основана на 12 годишен цикъл при който всяка година се символизира от определено животно. Това са мишка (плъх), вол (бик, бивол, крава), тигър, заек (котка), дракон, змия, кон, коза (овца), маймуна, петел, куче, глиган (свиня).
Според легендата, когато Буда извикал при себе си всички животни, обещавайки награда на първите дванадесет, те дошли при него именно в този ред. А за награда получили правото веднъж на дванадесет години да владеят времето и съдбата на човечеството. Всичко, живеещо на Земята, под Луната, изпитва тяхното влияние. Всяко дете, което се ражда в годината на едно или друго животно, Съдбата го награждава с определените качества. В годината на Плъха, например, децата притежават всички негови качества, а в годината на Бика – особеностите на това животно. Редицата на животните не трябва да се променя. Трябва да отбележим, че възприемането на тези животни, на техните особености, не съвпада в западната и източната традиция. Западният човек гледа на Плъха с отвращение, а на Изток той е изключително почетен символ на благоразумието и инстинкта. Мишката символизира интуицията, способността да се съпротивлява, способността да се намери изход от най-безнадеждните ситуации.
След активния, агресивен Плъх идва спокойния, трудолюбив Бик, след това хищния Тигър, а после – плашливия Заек, след това ужасния Дракон, символ на императорския герб, след това – мъдрата Змия, а след нея – препускащия Кон, после – славната Коза, а след нея – вечно подвижната и неспокойна Маймуна, после гордия Петел, после – винаги недоволното Куче и този животински ред завършва с добродушната Свиня, Глиган. И след дванадесет години този ред се повтаря отново.
Както в класическата астрология, така и в източната, всяко животно има своите добри и лоши страни, а съдбата на човек зависи до голяма степен от самия него, от умението му да укроти лошото начало и да поощри доброто.

ПлъхПлъх (1924, 1936, 1948, 1960, 1972, 1984, 1996, 2008)
Общоизвестно е, че от гледна точка на издръжливостта и приспособимостта Плъхът може да служи като коефициент за всяко живо същество, това качество е присъщо на хората родени под знака Плъх. От февруари 2016 година до януари 2017 господар на периода ще бъде Маймуната, която не можем да кажем, че враждува с Плъха, а по-скоро не я разбира. Да поставим тези животни в двойка е все едно да затворим в една стая професор по математика и светска дива, давайки им задача да конструират прибор за измерване на скоростта на стареене на клетката. Всяка жена ще смята, че нейния светоглед е правилен и с презрение ще гледа на натрапника, който „В главата си няма дори една полезна мисъл!“. Едва ли е нужно някакво техническо приспособление, за да види света, че неразбирането и неприязненото отношение ще изкопае огромна пропаст между участниците в проекта. Сега можете да си представите за характера на отношенията между тези покровители на човечеството. Маймуната обича да живее интересно, динамично и весело, а Плъха предпочита да търси храна, да си гради гнездо и да се бори за лидерство.

КонКон (1930, 1942, 1954,1966, 1978, 1990, 2002, 2014)
През 2016, годината на Маймуната, родените под знака на Коня, ще бъдат спасени не от златни ръце, а от златен пръст и по-точно от един – средния. Тази наистина универсална част от тялото с успех ще замени вълшебната пръчица отблъсквайки на далече лошото настроение, бедите и досадните хора. Ако се научите да го използвате по предназначение, то с удивление ще откриете, че можете да се връщате у дома на време, ако не вършите и чуждата работа, а свободното си време да губите значително по-приятно и то за себе си. Съдбата явно иска Конете да прекарат една приятна, във всички отношения, година, използвайки наличния ресурс от време и финанси, за да подредят живота си. Избягвайте енергийните вампири (впрочем, ако вие срещнете истински вампири, то тях също е наложително да избягвате ). Конете, които в годината на Маймуната, раздадат цялата си енергия и спестявания, за да помагат на близките и не оставят нищо за себе си, ще се окажат в положението на милионер, който е пожертвал цялото си имущество за благотворителност и сега е принуден да живее в кашон.

БикБик (1925, 1937, 1949, 1961, 1973, 1985, 1997, 2009)
През 2016 година е по-добре да не занимавате представителите на знака Бик с романтични „глупости“ и отвлечени теми. По-лесно ще ви бъде да попаднете на прием при президента, отколкото да обясните на тези приземени личности за „пърхащите пеперуди“. Ако поканите Биковете да посрещнат изгрева над града, то те ще изпаднат в недоумение: защо да стават толкова рано и да се качват на студения покрив, заради съмнителното удоволствие да видят пурпурния кръг. Максимумът, който те могат да предложат е да организират вечерта събиране на дивана, с чаша хубаво вино и на лаптопа да включат видеозапис на изгрева на Слънцето. От гледна точка на представителите на знака Бик всички ще са доволни: и на изгрева са се любували, и не се е наложило да се измъкват от постелята в четири часа сутринта. Подобен подход ще отблъсне романтичните хора, но китайският хороскоп съветва да не взимате прибързани решения и да се вгледате в Бика по-внимателно. Да, земната стихия, която е покровителка, прави подопечните си твърди, директни и логични, но нима това е лошо?

Коза - ОвцаКоза (1931, 1943, 1955, 1967, 1979, 1991, 2003, 2015)
2016, годината на Маймуната ще стане нееднозначен период в живота на хората, родени под знака на Козата (Овцата). Някои ще го нарекат време на изпитания и трудности, други – възможност да станат по-силни и по-опитни. Като цяло, всичко зависи от светоусещането и концентрацията на оптимизъм в душата. В годината на Маймуната, личните качества на Козата ще влязат в конфронтация едно с друго. Вътрешното ви делово „Аз“ ще започне да шепне: „Трябва да умееш да се преструваш, иначе няма да постигнеш успех!“, а любовното „Аз“ ще твърди: „Щастието не се гради с притворство и недомлъвки.“ Хороскопът съветва своите подопечни да не изпадат в паника, а да се вслушват и в двата гласа, всеки от тях е прав. Козите трябва да намерят в главата си невидимия ключ и периодично да превключват между режимите – работа и дом. Слава богу, Маймуната не е барман и няма да започне да смесва работата и личния живот. Вие можете през деня да бъдете в офиса, слагайки на лицето си безукорна маска на вежливост, а вечерта, от душа да се разкриете в компанията на приятели и роднини.

ТигърТигър (1926, 1938, 1950, 1962, 1974, 1986, 1998, 2010)
Виждали ли сте някога как мълния удря сухо дърво и то моментално пламва от корена до короната? Именно така през 2016 година ще изглежда съюзът между Маймуната, която е избрала за свой покровител Огъня и Тигъра, който принадлежи на стихията Дърво. Годината на Маймуната обещава да бъде продуктивна и страстна, така, че мустакатите и на райета представители няма да се оплакват, че са прекарали глупаво времето. По-скоро ще се оплакват, че такава интересна година просто е просветнала и като комета бързо е изчезнала в далечината.
По отношение на взаимоотношенията хороскопът не обещава на човечеството спокойно плаване и попътен вятър. Тигрите ще започнат да се мятат в бурните вълни, да се стаяват в пенливите водовъртежи и да се хвърлят върху острите рифове, затова хищниците вечно ще ходят със синки и ожулвания, оплаквайки се от жестокостта на богинята на любовта - Венера. Ако през 2016 година ви посети покровителката на всички влюбени, то ще го направи облечена в кожен костюм и размахвайки камшик.

МаймунаМаймуна (1932, 1944, 1956, 1968, 1980, 1992, 2004, 2016)
През 2016 година Маймуните могат да крещят и да се носят с вятъра, защото това време им принадлежи напълно. Скачайте от дърво на дърво, преяждайте с банани, хвърляйте обелките на земята, на останалите си събратя – Съдбата ще разбере и ще прости всичко. В любовен план събитията ще се подредят великолепно. Едва ли ще ви се искат спокойни отношения и уютни семейни вечери (тях хороскопът не ги и предсказва), а страстни и взривяващи емоции ще има в изобилие. Дори няма да се разбере кое тласка Маймуните към безумни приключения (хормони, природен темперамент или звездите), но приключенията те започна да търсят навсякъде, всякога и с всички. За съжаление, природната ви любвеобвилност няма да ви позволи да останете с един постоянен партньор, да му се закълнете във вярност и да тръгнете с него към олтара. Половинките на Маймуните не трябва да очакват от тях да се успокоят, да се определят и да пристъпят към изграждане на „семейно гнездо“, защото вятърничавото им сърце, през 2016 година, ще иска съвсем друго.

ЗаекЗаек (1927, 1939, 1951, 1963, 1975, 1987, 1999, 2011)
Теоретично, 2016 година, трябва да стане за Зайците успешен, динамичен период, защото взаимодействието между двете покровителстващи стихии – Огън и Дърво – дават горещ, силен пламък, макар, че в действителност всичко се оказва малко по-сложно. Работата е в това, че Заекът от гледна точка на стихията - това не е дебело парче дърво, което може да гори с часове, а по-скоро е суха съчка, която стремително се разпалва, но буквално след няколко секунди напълно изгаря, оставяйки след себе си тънка следа сива пепел. Разбирате сега, защо околните често казват, че не могат да разчитат много на вас. За да си приготви вечеря на Заека ще му се наложи да събира дърва, за което ще разходва толкова много енергия, че ще му бъде по-лесно да си легне гладен или да си гребне от чужда паничка. Хората, за които успехът е въпрос на живот и смърт, трябва без умора, непрекъснато да носят тежки вързопи със съчки и клонки, а тези, които сегашното положение напълно ги устройва, източният хороскоп съветва да полежат на дивана и да почакат по-благоприятен период.

ПетелПетел (1933, 1945, 1957, 1969, 1981, 1993, 2005)
Ако вашият покровител е Петелът, то се подгответе за това, че през 2016 година във вашия птичи двор ще летят пера и пух. Покровителката на годината – Маймуната е особа, която да си признаем честно, не е зла и кръвожадна, но е доста добър преследвач. Тя няма да започне да гони Петела в стремежа си да вечеря с диетично месо или да му оскубе опашката, за да украси шапката си, но е малко вероятно да успее да устои на изкушението да организира нелегален бой между петли. По този причина Съдбата ще ви проверява от време на време за устойчивост, поставяйки ви в двойка със силни и чудати противници. Първата арена, на която ще им се наложи на Петлите да дадат достоен отпор на конкурентите – това е любовния ринг. Не преживявайте, ще ви се наложи да се борите не със вашия спътник в живота, а с неговите комплекси и предразсъдъци. Опашатите султани ги очаква обичайното съперничество за вниманието на противоположния пол. Хороскопът предупреждава, че противникът ще налети на вас, веднага щом Маймуната встъпи в своите права. Небесните покровители няма да чакат вие да се раздвижите и да натрупате пари.

ДраконДракон (1928, 1940, 1952, 1964, 1976, 1988, 2000, 2012)
Стихията на 2016, годината на Маймуната, е Огън, а Драконът принадлежи към стихията Земя, като правило тези сили не встъпват в противоборство една с друга. Едва ли през тази година Маймуната ще започне да пали почвата, а Драконът да гаси жарките на огъня затрупвайки ги с пръст. Китайският хороскоп предсказва, че вие ще бъдете самите себе си, а Маймуната – също. В годината на Маймуната, Драконът може да се занимава с всичко, което много му допада.
В семейния живот, Драконът ще окаже претенциозен партньор. На него няма да му бъде достатъчно да отвлече принцесата и да я затвори в своята бърлога. Огнедишащия тиранин иска вечер момичето да му пее, да гали погледа му с грациозни танци, редовно да прави инвентаризация на съкровището, всяка вечер да пече на шиш агне и да чисти пещерата. Разбира се, че едва ли ще се намери принцеса, която да отговаря на толкова много строги изисквания, нали родителите са я възпитали за кралица, а не за слугиня?! Ако от вас, предишния месец са избягали вече три възлюбени, то е време да свалите нивото на изискванията.

КучеКуче (1934, 1946, 1958, 1970, 1982, 1994, 2006)
През 2016, годината на Маймуната, Кучетата неочаквано ще си зададат въпроса: „А защо аз съм длъжен да охранявам дома, да стоя вързан на верига и да глозгам кокали?“. Роднините и приятелите на представителите на този знак трябва да са готови за това, че вярното и жертвоготовно Куче изведнъж ще престане да бъде такова. Ако по-рано още преди седем сте били на крак, за да занесете съобщението от „чичото“ на „лелята“, то сега ви се иска да се потъркаляте на дивана, вместо с няколко прекачвания да стигнете в „пета глуха“. В тази логика несъмнено прозира влиянието на покровителката на този период. Това енергично и подвижно животно не е свикнало да носи на шията си който и да било, още повече, че предпочита самото то да бъде в ролята на използвач. Кучето, разбира се, на чужда шия няма да висне, но и своята ще се постарае максимално да освободи от неканени пасажери. Звездите ще добавят доза здрав разум и критично мислене, които, като се вземе предвид вашата алтруистична психология, няма да бъдат излишни.

ЗмияЗмия (1929, 1941, 1953, 1965, 1977, 1989, 2001, 2013)
През 2016 година Змията ще бъде един от най-загадъчните знаци на източния хороскоп. Да познаете със сто процентова увереност нейните мотиви, настроения и жизнени цели е практически невъзможно, така че заобикалящите ги хора ги очакват редица изненади. Влюбените ще наричат своите „отровни“ партньори – оригинални, приятелите – неочаквани, а подчинените – променливи кози, от които може да се очаква всичко. Както се казва: колкото хора, толкова и мнения. Бъдете снизходителни към тези сплетни, които се пускат зад гърба ви, защото на останалите знаци наистина им е трудно да привикнат към вашия многоликов характер. Те са се оказали в положението на селяни, които не знаят от коя страна ще изгрее слънцето на другата сутрин и кого ще се наложи да хвали: управляващите или опозицията. Подобна неопределеност силно въздейства на нервите, затова се постарайте при възможност да подтиснете изблиците на своето настроение, за да може роднините и колегите да не се оказват в условията на шокова терапия, когато в началото хранят жертвата с бонбони, а след й пускат електрически ток през тялото.

ГлиганГлиган (1935, 1947, 1959, 1971, 1983, 1995, 2007)
Китайският хороскоп за 2016, годината на Маймуната, няма особени съвети към Глигана. Помислете сами: Маймуната живее в зелените джунгли, а Свинята – от прасенце до голямо животно в кочината, какво общо може да имат тези животни? Нищо, ще кажете и ще се окажете прави. Глиганът принадлежи към един от малкото знаци, в чийто живот Маймуната предпочита да не се меси. Вие без страх можете да следвате набелязаните си планове и да не се страхувате от влиянието на Съдбата.
В годината на Маймуната в живота ви могат да се появят проблеми от личен характер, които да ви доставят много неприятни мигове. В определен момент неистово ще искате да пратите всички по дяволите и да се забиете в тъмния ъгъл. Китайският хороскоп предупреждава Глигана, че не трябва в никакъв случай да се поддава на декадентски егоистични чувства. Стиснете зъби и вдигнете копитца – злата Съдба няма да ви сломи. Сега Вселената ви проверя за устойчивост и изгражда у вас твърд характер, без който човекът не е човек, а безформено желе.